Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 12 iunie, vicepreşedintele Partidului ŞOR, Marina Tauber şi avocaţii lui Ilan ŞOR, Iulian Balan şi Denis Ulanov, la invitaţia deputaţilor europeni, efectuează o vizită oficială la Strasborug pentru a participa la masa rotundă desfăşurată în cadrul Parlamentului European cu privire la problema încălcării drepturilor civile şi limitarea libertăţii Primarului de Orhei, politicianul, Ilan ŞOR.
În cadrul vizitei oficiale de trei zile, reprezentanţii lui Ilan ŞOR vor avea o serie de întrevederi de lucru cu participarea mai multor deputaţi europeni şi diverse grupuri politice, precum şi reprezentanţi ai mass-media, experţi şi factori de decizie ai forţelor politice europene.
Reuniunea principală va avea loc la 14 iunie curent, printre principalele subiecte de pe agenda discuţiilor a deputaţilor europeni şi reprezentanţilor Partidului ŞOR se regăseşte problema arestului de lungă durată şi constrângerile la care este supus Preşedintele formaţiunii politice şi Primarul de Orhei, Ilan ŞOR.
Amintim că săptămâna trecută, Partidul ŞOR a declarat în cadrul unei conferinţe de presă despre faptul că au solicitat Parlamentului European, să se expună şi să intervină în situaţia lui Ilan ŞOR, căruia îi sunt încălcate drepturile civile, fiind ţinut în arest preventiv aproape un an de zile şi aplicate acţiuni de constrângere din partea organelor de justiţie din Republica Moldova.
Ca urmare, subiectul a fost inclus pe agenda Parlamentului European, fiind adresată o scrisoare către Parlamentul Republicii Moldova, Guvern şi Procuratura Generală prin care, deputatul european, reprezentant al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, dl Lorenzo Fontana îşi arată îngrijorarea cu privire la încălcarea drepturilor civile ale lui Ilan ŞOR, invitând pentru discuţii detaliate reprezentanţii Partidului “ŞOR”.
Ilan ŞOR, Primarul de Orhei, Preşedintele Partidului “ŞOR”, filantrop şi promotor al proiectelor sociale a fost reţinut la data de 22 iunie 2016 în cazul “BEM”.
Este de menţionat faptul că, Ilan ŞOR a colaborat cu organele de anchetă din momentul iniţierii cauzei penale, oferind informaţiile necesare şi contribuind la dezvăluirea unor acte de corupţie a liderilor politici aflaţi la guvernare.
Conform legislaţiei Republicii Moldova, în special decizia Curţii Constituţionale, în termen de 12 luni de la arestarea sa, adică, 22 iunie 2017, Ilan ŞOR urmează să fie eliberat din arestul preventiv. În acelaşi timp, avocaţii lui Ilan ŞOR au atras atenţia în repetate rânduri asupra presiunii şi implicării factorilor politici, precum şi a reprezentanţilor procuraturii la decizia instanţei pe cazul dat.
Sursa: partidulsor.md