Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Noul preşedinte, Vasile Drangoi, care este şi proprietarul al unei fabrici de îngheţată, a fost ales cu voturile a peste 360 de participanţi cu drept de vot ai congresului. Drangoi a avut un singur contracandidat. Acesta, însă, şi-a retras ulterior candidatura.
Vasile Drangoi spune că vrea să intensifice colaborarea cu toate instituţiile statului, aşa încât romii să nu fie discriminaţi, dar să fie sprijiniţi de autorităţi.
“Vrem să conlucrăm cu toate etniile, cu toate departamentele, cu Guvernul nostru, deci, este foarte important pentru noi să fim uniţi. Avem nevoie de şcoli, de şcolarizarea copiilor, de grădiniţe. Vrem să fim în pas cu toţi”, a precizat acesta.
Romii se plâng de faptul că rămân, în continuare, un grup social marginalizat şi discriminat şi spun că autorităţile ar trebui să-i sprijine mai mult.
“Este discriminare la accesul în medicină, în angajarea în câmpul muncii, la educaţie calitativă. Mulţi copii romi nu sunt puşi în primele bănci, ci tot timpul în spate. Nu sunt discriminaţi romii cei bogaţi, ci cei săraci. Atât timp cât Guvernul nu va lua o atitudine, va exista discriminare”.
“La grădiniţă trebuie să plătim, totul e cu bani, sunt probleme, nu ne ajută nimeni, pensia nu e prea mare”
Romii spun că societatea ar trebui să aibă o atitudine mai bună faţă de ei, pentru că, în prezent, nu mai sunt romii de altădată.
“Romii s-au civilizat! Înainte era altfel, dar acum romii înţeleg civilizaţia, şcoala, avem copii la universitate, am devenit şi noi romi cumsecade”.
La finalul congresului, romii s-au reunit la mesele cu bucate şi băuturi.
În Republica Moldova locuiesc aproximativ 270 de mii de romi.
Sursa: www.miscarearomilor.md