Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Acţiunea Democratică califică Hotărârea Curţii Constituţionale din 12 ianuarie 2012 privind neconstituţionalitatea alegerilor ordinare ale Preşedintelui Republicii Moldova din 16 decembrie 2011 şi ale celor repetate, planificate pentru 15 ianuarie 2012 drept o victorie a legii împotriva intereslor oculte politice şi de grup şi o victorie a bunului simţ împotriva jocurilor degradante care au împins în ultima vreme Parlamentul Republicii Moldova în sfera penibilului.
Partidul Acţiunea Democratică salută promptitudinea cu care Curtea Constituţională a răspuns sesizării depuse de către preşedintele partidului, domnul Mihai Godea cu privire la neconstituţionalitatea alegerilor preşedintelui din 16 decembrie 2011 şi 15 ianuarie 2012.
Prin această Hotărâre au fost sancţionate tendinţele periculoase anticonstituţionale inţiate de partidele parlamentare, iar legea a fost repusă în drepturile fireşti. În acealşi timp, a fost evitat un precedent extrem de periculos pentru procesul electoral şi democratic din ţara noastră. Este de neimaginat situaţia în care pretinsele principii democratice puse în uz la 16 decembrie 2011 în plenul Parlamentlui ar fi fost aplicate în scrutinul parlamentar, transformând mita electorală în industrie oficială şi intimidarea în instrument legitim de campanie electorală.
Partidul Acţiunea Democratică îşi reconfirmă loialitatea faţă de principiile democratice şi parcursul european al Republicii Moldova şi exprimă convingerea că aceste deziderate naţionale pot fi obţinute doar prin respectarea legii în litera şi mai ales în spiritul ei.
Hotărârea Curţii Constituţionale este piatra de temelie pentru reintrarea Republicii Moldova în normalitate şi legalitate. Cerem partidelor parlamentare să trateze procesul de alegere a preşedintelui cu maximă responsabilitate.
În cazul în care se va dovedi imposibilă atingerea unui compromis legitim pentru alegrea şefului statului în actualul legislativ, Preşedintele interimar al Republicii Moldova este obligat moral să respecte spiritul Legii Supreme şi să iniţieze procedura de dizolvare a Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate.
Ca urmare a Hotărârii Curţii Constituţionale, nu mai există niciun impediment şi nicio pretinsă presiune a timpului care să împiedice un dialog larg, cu participarea societăţii civile şi a întergii clase poltice pentru identificarea unei soluţii legitime, larg acceptate de soluţionare a crizei politice.
Sursa: www.mihaigodea.md