Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
“Se calcă iarăşi pe greblele anilor 2000, când în anul 1999 cetăţenii s-au expus într-un fel, iar politicienii au procedat altfel”. Declaraţia a fost făcută de către vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin astăzi, în cadrul emisiunii “Ediţie Specială” de la Jurnal TV, în contextul deciziei liderilor AIE de a organiza referendumul pentru simplificarea procedurii de alegere a şefului statului. “S-a spus că sâmbătă a fost luată această decizie, iar duminică a fost aruncată în public. Din discuţiile din ultimele zile e clar că nu se ştie încă ce întrebare va fi pusă la referendum”, a adăugat acesta.
În cadul aceleaşi emisiuni, Corneliu Gurin a punctat poziţia PAD faţă de referendumul iniţiat de către AIE, sugerând că o soluţie ar fi renunţarea la acesta.
“Referendumul este un tertip utilizat perfid pentru a trage din timp şi pentru a păstra Alianţa pentru Integrare Europeană. În cazul de faţă avem o decizie care deşi se discută de mult timp, a fost luată pripit, este nepregătită şi nu a fost consultată nici chiar de cei care au iniţiat-o. Poziţia PAD este ca să se meargă de jos în sus, nu de sus în jos — aceste lucruri nu trebuie să fie aruncate în capul oamenilor”.
Vicepreşedintele PAD s-a expus şi pe marginea protestelor care au fost anunţate de către unele partide extraparlamentare. Corneliu Gurin a menţionat că lucrurile pot fi soluţionate pe cale paşnică.
“Sunt periculoase aceste chemări la proteste şi ne pare rău că ajungem în cohorta celor care protestează într-un fel contra referendumului, pentru că noi avem motivul nostru pentru care contestăm. Aceste proteste sunt organizae de anumite forţe politice care doresc să vină la guvernare. Şi mai ales acest lucru îl doreşte opoziţia, pentru că ea le-a anunţat”.
În context, vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin a reiterat că PAD examinează posibilitatea elaborării unui proiect de lege şi sesizarea Înatei Curţi în care se va cere dizolvarea Parlamentului.
“Va urma un proiect de lege, pentru că nu suntem siguri că referendumul va avea izbândă din varii motive. Vor propune modificări în Legea privind alegerea preşedintelui cu termene şi consecinţe clare”, a spus acesta, precizând totodată că este posibil ca PAD să prezinte o sesizare la Curtea Constituţională prin care să se dizolve Parlamentul “pentru că Parlamentul a pierdut drepturile morale şi, probil şi drepturile jurudice de a alege şeful statului şi de a guverna mai departe”, a concluzionat acesta.
Sursa: www.mihaigodea.md