Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Acţiunea Democratică constată că Republica Moldova a mai trăit încă un an fără Integrare Europeană, Libertate, Democraţie şi Bunăstare şi califică raportul Guvernului la un an de activitate drept o manifestare ordinară de cinism şi o sfidare a întregii societăţi. Prezentarea discursurilor televizate drept raport de activitate, scoate în evidenţă duplicitatea, neruşinarea şi lipsa de bun simţ a celor care se dedau unor asemenea practici. Opiniei publice îi sunt servite discursuri în locul rapoartelor concrete, detaliate şi obiective care să vizeze realizarea Programului de Guvernare şi care, conform reglementărilor constituţionale şi legale în materie — trebuie să fie prezentate şi dezbătute în plenul Parlamentului Republicii Moldova, organul reprezentativ suprem care a aprobat Programul de guvernare, dînd vot de încredere celor meniţi să îl realizeze — membrilor Cabinetului de miniştri.
Practica guvernării “la televizor”, ruptă de realităţile şi problemele reale ale societăţii, statului şi ale oamenilor de rînd este una de sorginte totalitară şi profund antidemocratică. Dincolo de declaraţiile triumfaliste şi comportamentul de bravadă al Primului Ministru, anul 2011 este încă un an pierdut pentru Republica Moldova, un an în care nu a fost realizată niciuna dintre priorităţile de guvernare stabilite în 2009 şi reconfirmate la 14 ianuarie 2011. Eşuarea guvernării actuale în realizarea principalelor obiective de reformă este evidentă. În anul ce s-a scurs nu a fost asigurat principalul obiectiv al oricărei bune Guvernări — cel de stabilitate şi siguranţă. Criza politică nu a fost soluţionată şi nu a existat nicio acţiune serioasă şi responsabilă în acest sens.
Parlamentul şi Guvernul au încălcat Constituţia, au promovat şi adoptat reglementări care au fost în contradicţie cu dispoziţiile constituţionale.
Încrederea cetăţenilor în principalele instituţii ale statului — Parlament, Guvern, Preşedinte a coborît la cel mai jos nivel de la proclamarea Independenţei.
Reformele în justiţie au trenat, nu au avut impact sesizabil, percepţiile şi încrederea populaţiei în instituţiile justiţiei a scăzut enorm, în mare parte din cauza exponenţilor puterii politice. Drepturile omului au fost încălcate în permanenţă, iar corupţia rămîne a fi percepută printre principalele probleme care afectează viaţa cetăţeanului.
Lipsa unui parteneriat între societate şi Guvern a erodat încrederea populaţiei ţării în capacitatea guvernării de reformare a domeniilor prioritare: economie, învăţămînt, medicină, justiţie, instituţiile statului etc.
Creşterea economică modestă a fost acompaniată de infracţiuni şi măceluri economice de proporţii, dar şi de restricţii impuse agenţilor economici locali, cum a fost blocarea exporturilor de grîne în ajunul campaniei de recoltare a cerealelor.
Reformele în medicină, învăţămînt, sistemul de protecţie socială au devenit în scurt timp antireforme, aducînd în anul 2012 surprize neplăcute pentru medici şi pacienţi, pedagogi si elevi, angajatori şi grupuri vulnerabile.
Aşteptările populaţiei de la integrarea europeană s-au transformat într-o decepţie generală, cauza fiind compromiterea totală a conceptului de integrare europeană. Ratarea şansei de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană scoate în vileag modul iresponsabil în care a fost guvernată ţara în ultimul an.
Partidul Acţiunea Democratică somează actuala guvernare să revină la bun simţ, să dea dovadă de respect şi responsabilitate pentru viitorul Republicii Moldova şi să renunţe la jocurile politice de genul celor pe care le-am urmărit în ultimul an, jocuri ce pot avea consecinţe dezastruoase pentru întreaga societate.