Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Acţiunea Democratică a lansat public astăzi, 07 februarie, proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative, menit să asigure condiţiile legale necesare pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova.
Vicepreşedintele PAD, Corneliu Gurin a anunţat că partidul iniţiază dezbateri publice largi asupra propunerilor înaintate, cu scopul de a prezenta în Parlament un document discutat cu toţi cei interesaţi de asigurarea legalităţii şi respectarea principiilor statului de drept în procesul de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova. Prima rundă de dezbateri va avea loc vineri, 10 februarie 2012.
“Sperăm că vom obţine susţinerea necesară atât din partea opiniei publice cât şi de la deputaţii din Parlament. Dacă nu-şi fac lucrul cei care trebuie să-l facă, în cazul respectiv Guvernul şi Parlamentul, am hotărât noi să punem umărul şi să ajutăm în acest proces”, a concretizat Corneliu Gurin adăugând că proiectul de lege vine să asigure executarea a 5 hotărâri ale Curţii Constituţionale care vizează alegerea preşedintelui.
Prin modificările elaborate de experţii PAD, se propune modificarea complexă a Legii cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, excluzînd ambiguităţile existente şi reglementînd expres aspecte privind: termenele de desfăşurare a alegerilor (ordinare, repetate), inclusiv în cazul dizolvării Parlamentului — în cel mult 2 luni de la constituirea noului Parlament; asigurarea de către Comisia specială a securităţii procesului de votare şi a secretului votului; extinderea posibilităţilor de înaintare a candidaţilor — de către 5 deputaţi sau o fracţiune parlamentară); excluderea posibilităţilor de obstrucţionare şi tergiversare a procesului de alegeri — prin considerarea ca epuizată a etapei obstrucţionate/tergiversate.
Atenţie specială se acordă reglementărilor privind cerinţele faţă de candidaţii la funcţia de Preşedinte, care urmează a depune declaraţii despre venituri, averi şi interese şi să fie supuşi verificării speciale la capitolul corespunderii rigorilor de prevenire şi combatere a corupţiei, în scopul prevenirii ocupării funcţiilor publice de către persoane care prezintă eventuale ameninţări pentru interesele securităţii naţionale, de către persoane ce au antecedente penale ori sînt supuse altor factori de risc. Conform reglementărilor elaborate, toate informaţiile concludente despre candidaţi şi materialele Comisiei speciale urmează a fi date imediat publicităţii, în scopul asigurării informării şi controlului public extins asupra procesului de alegere as şefului statului.
Modificările propuse în Codul contravenţional vor sancţiona violarea secretului votului la toate tipurile de alegeri, astfel ca cei care vor comite acţiuni contrare legii să fie pasibili de răspundere contravenţională şi plata unei amenzi între 600 şi 1000 lei.
Reamintim că la 25 ianuarie Partidul Acţiunea Democratică a făcut publice acţiunile prin care îşi propune să soluţioneze criza politică şi să restabilească încrederea cetăţenilor în instituţiile politice ale statului. Astfel, la 27 ianuarie 2012 a fost sesizată Curtea Constituţională în scopul de a elimina pârghiile prin care se tergiversează alegerea preşedintelui. Proiectul de lege lansat pentru dezbateri va asigura reglementarea clară şi transparenta procedurilor vizînd alegereaPreşedintelui. Următorul pas pe care îl va întreprinde PAD pe parcursul lunii februarie va fi iniţierea procedurilor pentru desfăşurarea Referendumului Responsabilităţii, care să prevadă alegerea directă a şefului statutului, modificarea sistemului electoral la alegerile parlamentare şi reducerea numărului de deputaţi în Parlament.
Sursa: www.padm.md
Comunicat privind solicitarea controlului constituţionalităţii Legii cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova
PAD, 27 ianuarie 2012
Foaia de parcurs pentru soluţionarea crizei politice şi restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile politice ale statului
PAD, 25 ianuarie 2012