Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Acţiunea Democratică a propus un set de măsuri necesare pentru asigurarea securităţii alimentare a populaţiei Republicii Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, 15 februarie 2012. Pachetul de propuneri conţine atât măsuri urgente cât şi acţiuni care urmează a fi întreprinse pe termen mediu şi lung.
Potrivit lui Viorel Chivriga, vicepreşedinte al PAD “problema asigurării Securităţii Alimentare în Republica Moldova persistă nu de un an sau doi, dar de zeci de ani. În această perioadă, nu au fost asigurate disponibilităţi alimentare îndestulătoare pentru consum, nu a fost asigurat accesul efectiv al populaţiei la achiziţionarea de bunuri alimentare şi nu este garantată siguranţa alimentelor care să permită o alimentaţie sănătoasa. Anume cele enumerate mai sus presupun securitatea alimentară a unei ţări, dar nu compromiterea unor culturi agricole, aşa cum se declară destul de des în R. Moldova.”
Pe termen scurt, Partidul Acţiunea Democratică propune o serie de măsuri, care ar remedia starea lucrurilor din sector:
Pe termen mediu şi lung, Partidul Acţiunea Democratică crede, că instituţiile statului trebuie să demareze reforme profunde pentru sporirea competitivităţii şi performanţei în agricultură, stabilizarea pieţei, asigurarea securităţii alimentare şi asigurării veniturilor echitabile pentru agricultori. La fel, este oportună susţinerea din partea statului a unei game mult mai variate de producători agricoli care asigură valorificarea totală a mijloacelor financiare destinate producătorilor agricoli.
Ca urmare a producţiei scăzute din agricultură, a salariilor mici, a lipsei de tehnică performantă şi a sprijinului formal al guvernului, în ultimii 5 ani, 25 la sută dintre agricultori au renunţat la acest domeniu de activitate. Mai mult, reformele sunt de faţadă şi nu sunt finalizate iar aceasta situaţie subminează securitatea alimentară a ţării. Consecinţele sunt deja vizibile. În Republica Moldova consumul de produse alimentare pe cap de locuitor este mult mai mic decât în statele vecine, Ucraina şi Romania, a mai adăugat Viorel Chivriga.
Sursa: www.padm.md