|||
Partidului Acţiunea Democratică a refuzat funcţiile propuse de liderii AIE pentru votarea preşedintelui Timofti, dar a solicitat în schimb garanţii că alianţa de guvernământ îşi va îndeplini promisiunile faţă de cetăţeni, pe care le-a amânat pe parcursul ultimilor 3 ani. Astfel au apărut cele 10 angajamente semnate de liderii AIE şi contrasemnate de Mihai Godea.
O declaraţie în acest sens a fost făcută de către liderul Partidului Acţiunea Democratică, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi la Chişinău.
“S-au propus şi funcţii, s-a propus participarea la guvernare. Am refuzat aceste lucruri. Am refuzat pentru că nu acesta a fost obiectivul nostru ca formaţiune politică”, a precizat Mihai Godea.
Potrivit lui Mihai Godea, votul său a fost decisiv pentru păstrarea unei guvernări democratice în Republica Moldova, iar de acest fapt erau convinşi şi liderii AIE care au fost dispuşi să semneze cele zece angajamente înaintate de PAD.
“Avem pârghia de control care se regăseşte în cele zece condiţii pe care le-am înaintat Alianţei pentru Integrare Europeană, zece condiţii care au fost semnate de către liderii alianţei şi contrasemnate de mine. Termenele precise care au fost stabilite în documentul semnat pe data de 15 martie ne va ajuta nouă dar şi societăţii să instituim controlul asupra acestor angajamente.”, a subliniat Mihai Godea, preşedintele PAD.
Vă amintim că documentul semnat de liderii AIE şi contrasemnat de către deputatul PAD Mihai Godea conţine următoarele 10 prevederi:
- Modificarea în regim de urgenţă a legislaţiei, în scopul asigurării legalităţii şi constituţionalităţii alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova, în baza proiectului de lege 316 din 15.02.2012 (termen 25 martie 2012)
- Elaborarea unui plan de demonopolizare a principalelor sfere economice care să includă metode concrete de încurajare a investitorilor pentru a intra pe segmentele de piaţă aflate în condiţii de monopol. (termen — 1 octombrie 2012)
- Garantarea prin lege a nivelului minim de trai pentru cetăţenii Republicii Moldova.
- Asigurarea previzibilităţii şi stabilităţii legislaţiei fiscale — aprobarea politicilor fiscale şi vamale pentru un termen de cel putin 3 ani, neadmiterea modificărilor subite ce afectează drepturile antreprenorilor şi altor contribuabili. Termen de adoptare a legii — pâna la finele anului 2012, aplicabilă începând cu 1 ianurie 2013 şi pâna cel putin 1 ianuarie 2016.
- Garantararea demonopolizării pieţei energetice şi conectatrea la infrastructura europeană de gaze naturale şi electricitate potrivit specificărilor în Pachetul II şi III din acordul energetic cu UE.
- Reformarea, demilitarizarea şi depolitizarea Ministerului de Interne, CCCEC, Procuraturii Generale şi SIS. (termen — 1 ianuarie 2013)
- Aprobarea şi asigurarea resurselor pentru Planul de finanţare complexă a reformei justiţiei (1 mai 2012) şi asigurarea aplicării prioritare şi în termenele stabilite a Planului de acţiuni pentru implementarea reformei justiţiei.
- Garantarea prin normă legală a neimpozitării remintenţelor trimise de către cetăţenii Republicii Moldova de peste hotare. (termen — 1 mai 2012)
- Crearea Autorităţii Naţionale pentru diasporă, care să aibă în sarcină protejarea cetăţenilor moldoveni de peste hotare şi integrarea socială a celor reveniţi în ţară. (termen 1 octombrie 2012), punerea în aplicare a strategiei naţionale de reintegrare a cetăţenilor moldoveni reveniţi în ţară. (termen -1 octombrie 2012).
- Soluţionarea diferendului Transnitrean doar cu păstrarea caracterului unitar al statului.
“Ştim cât de mult ţin ei la angajamentele asumate de aceea vom monitoriza cu stricteţe ne vom implica şi noi practic pe fiecare poziţie. Vom veni cu proiecte de legi vom veni cu alte proiecte de acte normative în aşa fel încât toate aceste lucruri să fie realizate”, a concluzionat Mihai Godea, Preşedintele PAD.
Sursa: www.padm.md