Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimate domnule Procuror general,
Am fost sesizat de mai multe persoane în privinţa unor atentate care se produc asupra simbolurilor de stat ale Republicii Moldova. Un caz deosebit este cel din 11 martie 2012, cînd, începînd cu ora 19.35, IPNA “Compania Teleradio Moldova” a transmis în direct Finala Naţională a concursului “Eurovision Song Contest 2012”, filmările fiind efectuate în studioul nr.2 al televiziunii publice, special amenajat. Pe parcursul a peste 3 ore, participanţii la concurs au evoluat pe o scenă improvizată, care avea imprimată în centrul acesteia logo-ul Concursului, cuprinzînd imaginea clară a Drapelului de Stat al Republicii Moldova — Tricolorul cu Stemă. Practic, am putut observa cum toţi participanţii la concurs au fost nevoiţi să păşească, să calce ori să sară pe logo-ul respectiv, conţinînd imaginea Drapelului şi a Stemei de Stat. Se observă că prezentatorii şi unii participanţi chiar s-au simţit stingheriţi de situaţie şi au evitat să păşească pe imaginea simbolurilor de stat, în pofida faptului că acest lucru le strica prezenţa scenică.
Stema şi Drapelul de Stat ale Republicii Moldova sunt simbolurile statalităţii şi suveranităţii, iar atentarea la ele subminează autoritatea puterii de stat, Statul însăşi. Legislaţia Republicii Moldova reglementează aspectele vizînd protecţia simbolurilor de stat şi neadmiterea profanării acestora:
1. Conform articolului 12 al Constituţiei Republicii Moldova: Drapelul, Stema şi Imnul sînt simbolurile de stat ale Republicii Moldova şi sînt ocrotite de lege.
2. Legea nr.217 din 17.09.2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova prevede în art.3, că:
3. Articolul 347 din Codul penal califică drept infracţiune profanarea simbolurilor naţional-statale (drapel, stemă, imn) ale Republicii Moldova, utilizate public. În jurisprudenţă s-a reţinut faptul că profanare a simbolurilor statale o constituie şi folosirea lor într-un mod care în esenţa înseamnă o batjocură asupra lor.
Cazuri de atentare la simbolurile de stat ale Republicii Moldova se atestă frecvent în ultima perioadă de timp şi mass-media a reflectat cazuri de utilizare a unor simboluri străine, substituirea prin elemente străine a simbolurilor de stat oficiale.
Însă cazul pe care l-am invocat este de o rezonanţă deosebită, deoarece imaginea Drapelului şi a Stemei de Stat a fost profanată şi umilită în direct la un post public TV, în faţa a sute de mii de cetăţeni (care achită şi impozite pentru cheltuielile acestui post TV).
Deoarece rezonanţa cazului este una deosebită şi pot fi afectate interese publice majore, prin prezenta, în temeiul art.22 şi 23 ale Legii despre statutul deputatului în Parlament şi în conformitate cu prevederile art.1, 5 şi 7 ale Legii cu privire la Procuratură, solicit examinarea în regim de urgenţă a circumstanţelor enunţate şi iniţierea cercetărilor în scopul verificării întrunirii condiţiilor pentru intentarea urmăririi penale pe articolulul 347 (Profanarea simbolurilor naţional-statale), art.329 (Neglijenţa în serviciu) sau alte articole pertinente ale Codului penal.
Despre rezultatele examinării prezentei adresări şi măsurile întreprinse pentru investigarea cazului enunţat rog să fiu informat în scris, în termen cît mai restrîns.
Cu respect,
Mihai GODEA