Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Acţiunea Democratică condamnă vandalizarea postului Elita TV din Rezina şi consideră acest fapt ca fiind un precedent extrem de periculos pentru Republica Moldova, informaţiile existente indicînd că principalul scop al atacului a fost oprirea activităţii postului şi intimidarea echipei care lucrează la Elita TV.
Considerăm inacceptabil faptul că o instituţie media este supusă intimidării şi solicităm organelor de drept să acorde maximă atenţie acestui caz de vandalism, astfel ca vinovaţii, atât făptaşii direcţi cât şi cei care au ordonat acest atac barbar, să răspundă în faţa legii.
Nu putem ignora nici recentele derapaje antidemocratice, care au creat un mediu ce încurajează atacurile asupra libertăţii mass-media. Atentatul de la Rezina se produce consecutiv, după ce o comisie parlamentară “de anchetă” s-a erijat în funcţie de procuror şi a acuzat de complicitate un jurnalist de la postul Publika TV, iar Consiliul Coordonator al Audiovizualului, a adoptat o decizie “istorică” prin care a retras licenţa postului de televiziune NIT. Severitatea exagerată a acestei decizii este criticată de formatori de opinie, de organizaţii media şi chiar de reprezentanţa ONU în Republica Moldova. Confirmând acest tablou sumbru, lipsa suportului politic sincer pentru reforme a decapitat conducerea postului public de televiziune Moldova 1, micşorând şi mai mult speranţele la o reformă autentică a audiovizualului public autohton.
În acest context, subliniem că instituţiile media locale sunt cele mai vulnerabile în faţa abuzurilor, a presiunilor politice şi financiare, chiar dacă la nivel central s-ar crea impresia că piaţa media a devenit mai favorabilă, iar statul garantează la nivel declarativ protecţia libertăţilor mass-media. Este evident, că activând într-un mediu izolat, cu acces limitat la finanţare din publicitate şi având o vizibilitate redusă în plan naţional sau internaţional, posturile TV locale sunt mult mai uşor de redus la tăcere sau de subordonat intereselor obscure ale unor personaje influente.
Amintim factorilor responsabili şi reprezentanţilor guvernări actuale a Republicii Moldova că mass-media, atât cea locală cât şi cea cu acoperire naţională, este o parte deosebit de importantă şi absolut necesară a democraţiei moderne, jucând un rol esenţial în dezvoltarea comunităţilor locale şi în consolidarea unei societăţi cu adevărat libere şi democratice. Acest fapt este confirmat şi recunoscut inclusiv în Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova pentru 2011–2014, unde sunt promise mai multe acţiuni complexe pentru liberalizarea spaţiului mediatic şi garantarea libertăţii de exprimare.
Partidul Acţiunea Democratică solicită examinarea atentă şi responsabilă a situaţiei în domeniul audiovizualului şi consideră necesare audieri parlamentare la temă, la nivelul Comisiei parlamentare responsabile sau chiar în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului. De asemena, considerăm oportună elaborarea unei strategii naţionale pentru a proteja şi a încuraja dezvoltarea mass-media, cu o abordare specială pentru mass-media locală, garantând astfel pentru toţi cetăţenii liberul acces la informaţie şi pluralismul de opinii.
Lipsa de reacţie a autorităţilor sau ignorarea problemelor abordate va conduce inevitabil la anularea şi a principalei realizări recunoscute a AIE — libertatea mass-media, aceasta fiind încă destul de firavă şi riscând să fie compromisă în cel mai cinic mod.
Serviciul de presă al PAD
Sursa: www.padm.md