|||
Onorată asistenţă, stimaţi colegi,
Voi recunoaşte sincer — decizia anunţată la 3 mai 2011 de a mă lansa într-o acţiune politică pe cont propriu în campania pentru Primăria Chişinăului, precum şi acţiunile ce au urmat — au izvorît din cel mai nobil şi profund sentiment uman — dorinţa de libertate şi de exprimare liberă a gîndurilor dar şi de realizare a acţiunilor.
De fapt, am fost tot timpul liber şi nu mi-am călcat pe conştiinţă în activitatea anterioară: am luptat sincer pentru libertate, pentru democraţie, pentru viaţă destoinică, contra sărăciei şi contra sistemului de guvernare imoral, corupt, anti-uman şi fără de perspectivă. Iar cînd am văzut că lucrurile nu merg aşa cum trebuie — am decis să aleg calea care pe care să nu mă abat de la idealuri, să nu înşel încrederea oamenilor şi să nu omor speranţele lor.
Multe neadevăruri s-au spus şi multe insulte s-au scris în acest an de zile. Am avut parte de clipe foarte grele, mi-au fost atacaţi colegii şi prietenii, am pierdut prieteni, pe unii — pentru totdeauna.
E greu să porneşti şi să mergi singur împotriva unei maşini de stat, însă nu am fost singur în acest drum şi în timp rîndurile noastre au crescut. Acum pot să spun cu mîndrie — suntem mii. Şi suntem puternici, încrezători, ştim ce trebuie să facem şi ne realizăm obiectivele pas cu pas.
În acest prim an, prin acţiunile şi luările de poziţie am realizat cîteva obiective majore:
- am dezavuat chiar de la început intenţiile de formare a unei coaliţii parlamentare “monstruoase”, între PLDM şi PCRM, iar astfel — am evitat repetarea unei “trădări similare celei din 4 aprilie 2005”, precum şi devierea de la cursul european şi democratic. Sperăm că am pus capăt pe mai mult timp cochetărilor unor componente ale AIE cu PCRM, dar vom veghea în permanenţă ca acest lucru să nu se întâmple.
- am contribuit decisiv ca la cîrma capitalei Republicii Moldova să rămînă un Primar cu viziuni democratice şi europene, nu am permis candidatului PCRM să intre “pe cal alb” în Primărie, pe calea pavată de unii lideri politici declaraţi democratici.
- încă în toamna 2011 am propus soluţia necesară pentru rezolvarea problemei alegerii şefului statului, am identificat minimul de trei deputaţi ai PCRM care ar fi votat pentru candidatul AIE, doar că trebuiau îndemnaţi să facă acest lucru. Regretabil că acea ofertă a fost respinsă de ambiţiile şi interesele marilor demnitari, dar acţiunea pînă la urmă a avut efectul necesar: trei deputaţi PCRM s-au developat şi au ieşit în faţă.
- în noiembrie 2011, împreună cu cei care mi s-au alăturat, am constituit Partidul Acţiunea Democratică — cel mai tînăr partid pe arena politică a Moldovei, care s-a consolidat rapid şi s-a afirmat în calitate de forţă capabilă să intervină pentru a stopa abuzurile, dar şi să pună umărul pentru a construi şi pentru a rezolva problemele ţării şi ale oamenilor. PAD este singura forţă parlamentară de opoziţie naţională, europeană, inteligentă şi eficientă, capabilă să asigure alternanţa democratică la guvernare.
- intervenţiile noastre au fost decisive atunci cînd Parlamentul a comis derapaje de la normele constituţionale şi principiile democratice: am sesizat Curtea Constituţională şi am obţinut anularea farsei alegerilor din decembrie 2011, am readus Parlamentul în albia constituţională, ne-am opus ideilor hazardate de a organiza un referendum constituţional atunci cînd nu erau epuizate căile parlamentare de alegere a şefului statului.
- am promovat şi am obţinut în legislaţia bugetar-fiscală: menţinerea facilităţilor pentru sectorul IT; neadmiterea creşterii taxelor de import pentru automobile şi a TVA la produse agricole de importanţă specială în sectorul agro-industrial (zahăr). Am stopat ideile năstruşnice de impozitare “aproximativă” (estimativă) a remitenţelor.
- în martie 2011 ne-am implicat decisiv în procesul de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova şi numai după prezentarea unor argumente foarte serioase am acordat votul care ne-a fost solicitat foarte mult. Şi am făcut acest lucru nu pentru favoruri ori interese personale, ci pentru a reda perspectiva dezvoltării europene a ţării şi a contribui la realizarea obiectivelor menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor. Cele 10 angajamente semnate de AIE rămîn valabile şi ele nu sunt un contract cu Partidul Acţiunea Democratică sau Mihai Godea — ele sunt un Acord cu cetăţenii, un Acord care va trebui respectat şi a cărui executare o vom obţine, oricît de greu nu ar fi.
- prin exprimarea clară a poziţiilor şi solicitările făcute am obţinut într-un final şi sancţionarea ambasadorului rus Kuzmin, şi desfăşurarea audierilor parlamentare în problema transnistreană, şi rechemarea ambasadorului moldovean la Moscova, care a prejudiciat statul prin declaraţiile sale. Am contribuit la creşterea rolului parlamentului în procesul de reglementare transnistreană şi la impunerea unor poziţii bazate pe interesul naţional în procesul de negocieri. Anume aşa vom proceda şi în continuare.
- ideile redării suveranităţii poporului şi a reformării sistemului electoral, pe care le-am inclus ca priorităţi de program politic şi pe care le-am anunţat la începutul anului 2012 au fost recepţionate pozitiv şi deja sunt pe masa discuţiilor.
Urmează multe alte iniţiative importante şi acţiuni pentru binele oamenilor. A trecut abia un an şi chiar dacă suntem la început de cale, vom ajunge acolo unde ne-am propus, pentru că mergem pe calea dreaptă, iar dreptatea nu o poate stăvili nimeni, oricît de puternic s-ar crede pe moment.
Vă îndemnăm să faceţi la fel, în fiecare zi.
Pentru că fiecare zi contează!