Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, 31 mai 2012, în cadrul şedinţei în plen a Legislativului, Mihai Godea, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, i-a solicitat Primului-ministru să prezinte în plenul Parlamentului informaţii privind situaţia criminogenă, făcând şi o adresare Preşedintelui Republicii Moldova, prin care a constatat necesitatea convocării unei şedinţe speciale a Consiliului Suprem de Securitate.
Potrivit preşedintelui PAD, pe parcursul anului 2011 şi de la începutul anului 2012, În Republica Moldova se atestă creşterea nivelului stării criminalităţii, îngrijorări deosebite fiind legate de sporirea în anul curent a numărului de infracţiuni grave (circa 14%), deosebit de grave (circa 20%) şi excepţional de grave (circa 43%).
Mihai Godea a mai declarat că societatea a fost zguduită de comiterea unor infracţiuni cu rezonanţă socială sporită, au fost înregistrate atentate cu bombă, asasinate comise în public, uciderea funcţionarilor publici, au loc reglări de conturi cu participarea grupărilor criminale şi a reprezentanţilor organelor de poliţie.
Astfel, în interpelarea adresată Guvernului Republicii Moldova, Mihai Godea a cerut ca prim-ministrul Vlad Filat să se prezinte în regim de urgenţă, în plenul Parlamentului, pentru a oferi informaţii exhaustive care ţin de:
“Deoarece problemele abordate sunt de importanţă deosebită şi vizează interese publice generale, solicit ca informaţiile solicitate să fie prezentate în regim de urgenţă, în cadrul următoarei şedinţe a Parlamentului.”, a subliniat în acest sens Mihai Godea.
În acelaşi context, deputatul s-a adresat către Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, exprimându-şi convingerea că este necesară convocarea de urgenţă unei şedinţe speciale a Consiliului Suprem de Securitate, “pentru a examina profund şi detaliat situaţia asigurării ordinii de drept şi combaterii criminalităţii, cu luarea deciziilor şi măsurilor cele mai drastice care se impun, cu toată rigoarea legii.”
“Cetăţenii trebuie să simtă grija faţă de ei nu doar în declaraţii, ci în acţiuni concrete, ei trebuie să recapete încrederea în instituţiile statului şi Dumneavoastră, stimate domnule Preşedinte, aveţi capacităţile personale, dar şi pârghiile pentru a contribui decisiv la restabilirea încrederii şi asigurarea convieţuirii normale, într-o societate fără frică şi ură.”, a concluzionat Mihai Godea.
Pe parcursul anului 2011 şi de la începutul anului 2012, În Republica Moldova se atestă creşterea nivelului stării criminalităţii, îngrijorări deosebite fiind legate de sporirea în anul curent a numărului de infracţiuni grave (circa 14%), deosebit de grave (circa 20%) şi excepţional de grave (circa 43%). Societatea a fost zguduită de comiterea unor infracţiuni cu rezonanţă socială sporită, au fost înregistrate atentate cu bombă, asasinate comise în public, uciderea funcţionarilor publici, au loc reglări de conturi cu participarea grupărilor criminale şi a reprezentanţilor organelor de poliţie.
Încă un an în urmă, prin Hotărîrea Parlamentului nr.153/15.07.2011 s-a constatat că în Republica Moldova se atestă o înrăutăţire a situaţiei criminogene pe fundalul diminuării capacităţii de combatere a lor de către structurile abilitate. Dar şi în prezent, în opinia celei mai mari părţi a societăţii, instituţiile de menţinere a ordinii de drept au un nivel foarte mic de încredere, iar majoritatea cetăţenilor sînt îngrijoraţi tot mai mult de starea criminogenă şi consideră insuficiente măsurile de asigurare a securităţii şi ordinii publice. O perioadă îndelungată constatăm lipsa de reacţie ori reacţia inadecvată în privinţa fenomenelor criminogene de amploare, a manifestărilor care constituie atentate la securitatea şi ordinea publică. Organele de drept, în special organele de poliţie au eşuat atît în combaterea criminalităţii, cît şi în prevenirea activităţilor infracţionale, precum şi în asigurarea măsurilor speciale de investigaţii şi de ordin profilactic.
În acelaşi timp, Programul de Activitate al Guvernului, care a obţinut vot de încredere prin Hotărîrea Parlamentului nr.6 din 14.01.2011, stipulează drept obiective în domeniul securităţii şi ordinii publice: asigurarea funcţionării instituţiilor de menţinere a ordinii publice şi securităţii în conformitate cu rigorile şi standardele europene; consolidarea mecanismelor de asigurare şi protecţie a proprietăţii publice şi private; reformarea instituţiilor abilitate pentru extinderea mediului de securitate şi democraţie etc. Constatăm şi la acest compartiment neexecutarea prevederilor Programului de Guvernare, pentru care a fost acordată încrederea Parlamentului şi a cetăţenilor ţării.
Reieşind din cele expuse, în temeiul art.105 al Constituţiei Republicii Moldova, art.125 din Regulamentul Parlamentului şi art.17 al Legii despre statutul deputatului în Parlament, solicit Guvernului Republicii Moldova, în persoana Primului-ministru, să prezinte în plenul Parlamentului informaţii exhaustive privind:
Deoarece problemele abordate sînt de importanţă deosebită şi vizează interese publice generale, solicit ca informaţiile solicitate să fie prezentate în regim de urgenţă, în cadrul următoarei şedinţe a Parlamentului.
Stimate domnule Preşedinte,
Asigurarea securităţii şi ordinii publice, împreună cu prevenirea şi combaterea încălcărilor legislaţiei sînt sarcini principale ale instituţiilor statului, deoarece însăşi statul a apărut anume pentru a asigura ordinea şi respectarea unor reguli elementare de convieţuire şi activitate. În ultimul timp, societatea este supusă unor presiuni majore, generate de faptul agravării situaţiei criminogene şi sporirea numărului de crime deosebit de grave, cu rezonanţă socială sporită. Atentatele cu bombă, împuşcăturile în plină zi, asasinarea unor funcţionari sau atentate la proprietăţile şi integritatea unor persoane cu funcţii publice devin tot mai frecvente şi nu sînt curmate rapid şi eficient de către organele de drept.
Mai grav ca orice este tolerarea răspîndirii fenomenelor criminale şi lipsa măsurilor adecvate de răspuns din partea statului şi a autorităţilor abilitate cu menţinerea ordinii de drept. Criminalitatea sporită şi lipsa măsurilor eficiente de prevenire şi combatere a acestui fenomen a ajuns să afecteze profund securitatea cetăţenilor şi subminează securitatea statului în întregime. Lipsa reacţiilor adecvate din partea autorităţilor statului sporeşte în continuare neîncrederea în autorităţi, alimentează comportamentele criminale şi nihiliste în diverse domenii. Deja există cazuri cînd unii cetăţeni consideră oportun să îşi facă singuri dreptate şi să pedepsească singuri pe cei pe care îi consideră vinovaţi.
În calitatea Dumneavoastră de şef al statului, dispuneţi de atribuţii în sfera asigurării securităţii şi conform legislaţiei în domeniu, sînteţi abilitat cu luarea măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii statului, asigurarea conlucrării autorităţilor publice în domeniul asigurării securităţii statului, conducerea organelor consultative pentru problemele asigurării securităţii statului.
Un rol deosebit în coordonarea şi evaluarea proceselor care afectează securitatea de stat îl are Consiliul Suprem de Securitate, organ consultativ constituit şi condus de Preşedintele Republicii Moldova, a căruia componenţă a fost recent reînnoită prin decret prezidenţial.
Considerăm că demult există necesitatea convocării unei şedinţe speciale a Consiliului Suprem de Securitate, pentru a examina profund şi detaliat situaţia asigurării ordinii de drept şi combaterii criminalităţii, cu luarea deciziilor şi măsurilor cele mai drastice care se impun, cu toată rigoarea legii.
Cetăţenii trebuie să simtă grija faţă de ei nu doar în declaraţii, ci în acţiuni concrete, ei trebuie să recapete încrederea în instituţiile statului şi Dumneavoastră, stimate domnule Preşedinte, aveţi capacităţile personale, dar şi pîrghiile pentru a contribui decisiv la restabilirea încrederii şi asigurarea convieţuirii normale, într-o societate fără frică şi ură.
Mihai GODEA
Deputat în Parlament
Preşedinte al Partidului Acţiunea Democratică
Serviciul de presă al PAD
Sursa: www.padm.md
Mihai Godea cere demisia ministrului de Interne Alexei Roibu
PAD, 3 mai 2012
Declaraţia PAD: Reforma sistemului judecătoresc a suferit un nou eşec
PAD, 13 februarie 2012