Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
“Tot ceea ce am văzut la Mirandola şi în împrejurimi mi-a întărit convingerea că avem nevoie de un Minister al Diasporei, de un minister care să se ocupe zi şi noapte de problemele migranţilor moldoveni, oriunde s-ar afla ei.”, a declarat astăzi, 19 iunie 2012, Mihai Godea, preşedintele PAD, într-o conferinţă de presă, în urma vizitei de consultare cu diaspora, efectuată în Italia. Mai mult, diaspora moldovenească solicită crearea unui Minister pentru Diasporă şi Reintegrare a Migranţilor, printr-un document semnat de către Consiliul Coordonator al persoanelor originare din Republica Moldova, care a fost difuzat jurnaliştilor în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.
Atitudinea autorităţilor moldoveneşti vizavi de cetăţenii moldoveni care se află în zona calamitată a Italiei a generat necesitatea convocării unei conferinţe de presă ad-hoc: “Ceea ce am văzut acolo a depăşit imaginaţia noastră. Cetăţenii de la Mirandola din provincia Modena, au fost practic părăsiţi de autorităţile Moldoveneşti.”, a declarat Mihai Godea.
Potrivit lui Mihai Godea, în comunicatul de presă emis ieri de către executiv se anunţă despre o implicare serioasă în rezolvarea problemelor moldovenilor din zona calamitată, deşi unicul lucru care le-a fost oferit de către autorităţi cetăţenilor moldoveni, au fost 21 de titluri de călătorie şi 15 procuri.
“Ceea ce a comunicat ieri Guvernul Republicii Moldova despre corturi, despre ajutoare materiale despre produse de primă necesitate — da, cetăţenii republicii Moldova au primit aceste lucruri , dar nu de la Guvernul Republicii Moldova. Iar dacă părintele Semion, preotul paroh de la Mirandola, care a organizat toate aceste ajutoare, este Guvernul Republicii Moldova, atunci eu cred în comunicatul Guvernului”, a mai adăugat Mihai Godea.
În cadrul conferinţei de presă au fost difuzate imagini video care prezintă nemulţumirea a zeci de cetăţeni moldoveni din zona calamitată, ce acuză autorităţile de la Chişinău de faptul că nu s-au implicat în rezolvarea problemelor lor. Mai mult ca atât, aceştia declară că şi cele 21 de titluri de călătorie şi 15 procuri, le-au fost oferite abia în a zecea zi după cutremurul devastator. Potrivit moldovenilor din Italia, unicii care i-au ajutat în depăşirea problemelor cu care s-au confruntat au fost preoţii din Italia.
Moldovenii din Italia, le-au mai povestit membrilor delegaţiei Partidului Acţiunea Democratică despre faptul că, până în ziua de astăzi, majoritatea cetăţenilor din Mirandola, indiferent de etnie, inclusiv şi italienii, dorm în corturi. Autorităţile municipale au organizat mese de 3 ori pe zi, însă cea mai mare parte a moldovenilor nu poate frecventa aceste mese, pentru că la acele ore ei merg la muncă. Mai mult ca atât aceştia nici nu pot părăsi oraşul, pentru că sunt angajaţi, iar criza care a afectat şi Italia nu le oferă certitudinea că vor găsi vre-un loc de muncă în alte oraşe.
Amintim că anterior, după multiple consultări cu reprezentanţii asociaţiilor de moldoveni din numeroase ţări, Partidul Acţiunea Democratică a ieşit cu iniţiativa creării unui Minister al Diasporei — autoritate naţională care să se implice direct în rezolvarea problemelor migranţilor de pretutindeni. Iar crearea acestei autorităţi face parte din cele 10 angajamente AIE faţă de PAD semnate în contextul alegerii preşedintelui ţării.
Sursa: www.padm.md
Mihai Godea a înaintat astăzi Proiectul de Lege cu privire la crearea Ministerului Diasporei
PAD, 6 iunie 2012
PAD declanşează crearea Ministerului Relaţiilor cu Diaspora şi Reintegrării Migranţilor
PAD, 4 aprilie 2012
PAD va veghea asupra respectării drepturilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova
PAD, 24 martie 2012