Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Acţiunea Democratică constată cu îngrijorare noile tensiuni apărute între instituţiile statului şi comunitatea de afaceri privitor la asigurarea previzibilităţii şi stabilităţii legislaţiei fiscale în contextul propunerilor de politică fiscală pentru anul 2013. Această situaţie demonstrează, că Guvernul s-a rătăcit profund pe drumul de la “economia clasică” la “economia nouă”, bazată preponderent pe inteligenţă. Propunerile recente, de introducere a cotei standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă primară în schimbul cotei reduse a TVA de 8%, majorarea taxei pe valoarea adăugată la zahărul autohton de la 8% până la 20%, impunerea unor noi sarcini şi presiuni pentru mediul antreprenorial denotă faptul, că se revine din nou la practici abuzive, hazardate şi neadecvate, că autorităţile croiesc noi şi noi legi, care afectează drepturile şi interesele antreprenorilor, fără evaluare adecvată a impactului şi consecinţelor acestora.
Sîntem siguri, că practicile abuzive şi manifestările trufaşe din partea organelor centrale de specialitate ale statului nu vor asigura creşterea gradului de credibilitate între sectorul public şi cel privat, deşi acesta constituie un obiectiv de guvernare, prevăzut de Programul de Activitate al Guvernului Republicii Moldova “Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare 2011–2014”.
Partidul Acţiunea Democratică consideră, că modificările propuse pe furiş şi neagreate de comunitatea antreprenorilor vor avea repercusiuni negative asupra dezvoltării industriei de producere a zahărului, a agriculturii, asupra diferitor categorii de agenţi economici şi consumatori, a bugetelor naţional şi locale, vor afecta atractivitatea investiţională a Republicii Moldova. Pe plan social şi politic, amendamentele propuse vor determina prejudicii considerabile: închiderea locurilor de muncă, pierderea surselor de existenţă pentru o parte din producătorii de sfeclă de zahăr şi angajaţii industriei prelucrătoare, creşterea migraţiei populaţiei, în special din mediul rural, creşterea preţurilor la zahăr şi unele produse alimentare.
Partidul Acţiunea Democratică solicită autorităţilor guvernamentale şi tuturor componentelor AIE să revizuiască practicile de cooperare cu businessul şi de promovare a politicilor fiscale. Situaţia creată demonstrează suplimentar justeţea propunerilor despre asigurarea previzibilităţii şi stabilităţii cadrului fiscal şi Alianţa pentru Integrare Europeană are un prilej foarte bun să-şi realizeze Angajamentul asumat în contextul alegerii Preşedintelui Republicii Moldova — aprobarea politicilor fiscale pe un termen de cel puţin 3 ani şi neadmiterea modificărilor subite ce afectează drepturile/interesele antreprenorilor şi altor contribuabili. Prin consecvenţă şi atitudine constructivă se vor soluţiona multe probleme şi se va restabili una din cele mai importante valori — Încrederea, care trebuie să predomine în relaţiile dintre stat, business şi societate.
Sursa: www.padm.md
Mihai Godea a criticat dur Strategia de Dezvoltare “Moldova 2020” şi NU a votat pentru adoptarea documentului
PAD, 18 mai 2012
Alocuţiunea deputatului Mihai Godea, în cadrul dezbaterii raportului de activitate a Guvernului pentru anul 2011, rostită la 27 aprilie 2012
PAD, 27 aprilie 2012
Declaraţia PAD: “Încă un an fără Integrare Europeană, Libertate, Democraţie şi Bunăstare”
PAD, 19 ianuarie 2012