Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Voi începe cu expresiile pe care nu le-aţi mai auzit de la mine şi de la colegii mei din Partidul Acţiunea Democratică: Să ne trăiţi, domnilor Guvernanţi! Trăiască guvernarea democratică! Numai nişte persoane profund creştine şi cu milă faţă de oameni ar putea proceda ca voi: să ofere un cadou minunat celor care au suferit şi celor care suferă în continuare, încât îţi vine să exclami: Doamne de ce îi părăseşti?
Iertaţi-mi ironia, dar Domnilor deputaţi, vă rog să spuneţi clar şi privind în ochi, ce rău v-au făcut:
Ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani şi cu ce v-au mâniat aceşti oameni, necăjiţi, bătuţi de soartă ori de relele vremurilor în care au trăit? Oare chiar aţi ajuns să vă trebuiască atât de mult acea sută de lei pe care o primesc drept compensaţie nominativă pentru a-şi acoperi o parte infimă din cheltuielile pentru energie electrică, gaz şi lemne de foc?
Dacă este aşa: stingeţi lumina, închideţi uşile şi lăsaţi în paragină şi ultimul din cele 3 edificii statale principalele, care a mai rămas întreg în centrul Chişinăului. Pentru că după astfel de gesturi şi cu o astfel de atitudine nu mai este nevoie de Guvern, Parlament, Preşedinţie şi nici de orice altceva. Oamenii cărora le luaţi mizerul ajutor îşi vor căuta singuri de viaţa lor, aşa cum o fac sutele de mii plecaţi peste hotare şi cele câteva zeci de mii care încearcă aici să se descurce fără ajutorul statului şi în pofida piedicilor pe care le impune. Ce se va întâmpla mai departe cu sufletele şi mintea acestor oameni — nu trebuie să vă mai intereseze.
Pentru că cei care conduc astăzi la toate nivelele au probleme mult mai importante:
Ei sunt preocupaţi să majoreze urgent salariile demnitarilor, începând cu Preşedintele ţării, Primul-ministru şi speakerul Parlamentului: parcă ştiam că unii demnitari renunţaseră la salariu, cumpărau şi donau vaci şi alte bunuri (să înţelegem că nu ajung bani pentru a doua vacă ori că dacă creşte salariul, cu cele câteva mii de lei se va stârpi de tot corupţia?). Sau poate cele 200 milioane luate de la invalizi, represaţi, foşti deţinuţi sau pensionarii singuri sunt necesare tocmai pentru aceste majorări de salarii ale demnitarilor? Dacă este aşa — atunci e foarte grav.
Ei nu ezită să procure automobile de lux: numai din cele 2 automobile ale preşedinţilor de raioane Ialoveni şi Străşeni se puteau plăti compensaţiile nominale la 400 de oameni, timp de un an!
Ei impun şi percep cu metode draconice impozite pe venitul care încă nu există, să ceară achitarea lui în avans şi să penalizeze dacă plăteşti mai mult sau mai puţin decât ai estimat.
Ei trimit miniştri la Ierusalim după Focul haric, de parcă Biserica nu se descurcă fără prezenţa lor.
Stimaţi colegi,
Veţi spune că nu se anulează nimic, că se trece de la compensaţii nominative la ajutoare sociale, care sunt mai eficiente etc. Poate că va fi aşa, cândva, dacă vom avea în buget destule resurse pentru ajutoare sociale pe măsura necesităţilor. Dar este evident că prin legea propusă, de la o dată anumită, un număr mare de cetăţeni ai acestei ţări vor rămâne fără acei 100–150 de lei pe care îi primeau pentru ca să nu moară de frig şi de foame..
Vă ocupaţi cu scoaterea banilor din buzunarele oamenilor, promiţându-le că le veţi da pe urmă. Asta în loc să dezvoltăm economia şi să atragem investiţii, în loc să îmbunătăţim perceperea şi administrarea impozitelor şi să încetăm a folosi aparatul de stat în calitate de jefuitori ordinari.
Stimaţi colegi — opriţi dezmăţul, nu pedepsiţi pe cei mai slabi ca voi, căci ei sunt mulţi, mult mai mulţi decât armatele partinice şi administrative pe care le conduceţi ori din care faceţi parte. Moldova fără sărăcie nu înseamnă nimicirea săracilor.
Fac apel la moralitate, nici nu vreau să pun în discuţie constituţionalitatea legii, căci şi aici sunt probleme serioase. Nu degeaba şi Centrul pentru Drepturile Omului, şi Ministerul Justiţiei, şi sindicatele au avizat negativ proiectul de lege.
Sistemul de prestaţii şi ajutoare sociale trebuie perfecţionat şi reformat, dar nu putem testa reformele în primul rând pe cei care în fiecare zi sunt tot mai puţini şi care nu au cum să înceapă a trăi mai bine peste noapte.
Propun respingerea acestui proiect de lege, iar printr-un gest de clemenţă am putea permite autorului să-l retragă singur. Nu putem subscrie acestei acţiuni cinice de umilire şi batjocorire a celor nevoiaşi.
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Sursa: www.padm.md
Alocuţiune rostită de Mihai Godea pe marginea proiectului Legii cu privire la minimul de existenţă în data de 5 iulie 2012
PAD, 5 iulie 2012
Alocuţiunea deputatului Mihai Godea, în cadrul dezbaterii raportului de activitate a Guvernului pentru anul 2011, rostită la 27 aprilie 2012
PAD, 27 aprilie 2012