Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPAD

Mihai Godea: Schimbarea de macaz a guvernării spre Rusia este evidentă şi extrem de periculoasă

|versiune pentru tipar||
PAD / 12 septembrie 2012 | 
Partidul Acţiunea Democratică

Preşedintele PAD, Mihai Godea, a lansat un apel către conducerea statului în care a solicitat oficial desecretizarea informaţiilor cu privire negocierile purtate cu regimul nerecunoscut de la Tiraspol, cu Federaţia Rusă şi alţi actori internaţionali, precum şi explicaţii cu privire la negocierile interne ale AIE din cauza cărora nu este desemnat directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi nu este asigurată funcţionalitatea Comisiei Naţionale de Integritate.

Mihai Godea a subliniat că Partidul Acţiunea Democratică a decis sa ia atitudine faţă de negocierile dubioase duse către actuala guvernare, şi faţă de schimbarea evidentă de macaz a guvernării spre Uniunea Eurasiatică.

“Dacă acum 3 săptămâni Republica Moldova se vroia sub aceleaşi orizonturi cu partenerii germani, iată că între timp guvernarea ne întoarce la 180 de grade şi ia aceeaşi atitudine de slugărnicie faţă de Federaţia Rusă şi de dispreţ faţă normele europene. Am mai trăit aşa ceva, pe vremea guvernării agrariene, am trăit asemenea metamorfoze pe timpul guvernării PCRM. Ajunge.”, a declarat Mihai Godea.

Liderul PAD a subliniat şi faptul că acum 3 ani Prim-ministrul Vlad Filat declara că sub nici o formă nu va fi deschis un Consulat al Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană, iar acum acesta consideră firească prezenţa unui Consulat în raioanele de est ale Republicii Moldova.

“Este absolut firesc să nu fie permisă deschiderea acestui consulat pentru că Moldova este obligată de convenţiile internaţionale să asigure securitatea oricărei misiuni diplomatice. Ori Moldova nu poate asigura nici măcar securitatea propriilor cetăţeni din acest teritoriu.” a precizat Mihai Godea care a avertizat că de facto Securitatea misiunii diplomatice Ruse va fi asigurată de către autorităţile nerecunsocute de la Tiraspol, iar Guvernul Moldovei va avea doar rol de figurant care semnează şi acceptă umil autoritatea Federaţiei Ruse şi dreptul, de facto, al separatiştilor transnistreni de a avea relaţii diplomatice directe cu Moscova.

În context Mihai Godea a făcut un apel personal către ministrul de externe Iurie Leancă, căruia i-a sugerat să nu fie părtaş la această parodiere a statului de drept şi să nu-şi păteze cariera diplomatică printr-un compromis ilegal, contrar uzanţelor şi tratatelor diplomatice.

În cadrul aceluiaşi eveniment preşedintele PAD a criticat amânarea nejustificată a numirii ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă arătând că “se creează impresia că Republica Moldova nu trimite un ambasador plenipotenţiar la Moscova, ci un individ care îşi caută de muncă în capitala rusă şi iată de ce procesul de selecţie nu se face la Chişinău ci la Kremlin.”

În linia aceleiaşi schimbări de macaz pro-ruseşti, Mihai Godea a mai menţionat noua poziţie pragmatică a liderilor AIE care cer unanim oprirea marşului unionist din 16 septembrie în loc să asigure dreptul la siguranţă a manifestanţilor paşnici şi pragmatismul umilitor arătat prin semnarea unui acord academic moldo-rus de crearea a unei comisii de studiere a istoriei comune.

“Singura concluzie este că deşi la modul declarativ ne dorim integrarea europeană, de facto ne integrăm deja pas cu pas în Uniunea Eurasiatică, adoptând de acolo libertăţi cu porţia, modele de lideri care se cred salvatorii naţiunii şi maniere de conducere secretizată sub veşnicul pretext al binelui pentru ţară”, a subliniat Mihai Godea.

Apel public lansat de către deputatul Mihai Godea, preşedintele PAD

Către:
Guvernul Republicii Moldova
Preşedintele Republicii Moldova
Preşedintele Parlamentului
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Constatăm repetat, că procesul democratic de dezbatere publică şi transparenţă în actul decizional a guvernării Republicii Moldova rămîne grav afectat.

Opinia publică a asistat la o secretizare fără precedent a negocierilor cu Federaţia Rusă şi cu regimul nerecunoscut de la Tiraspol, cedările şi revizurile de poziţii fiind tot mai frecvente şi producîndu-se peste noapte. În acelaşi timp, şi în plan intern negocierea funcţiilor publice de maximă responsabilitate a continuat în secret, transformîndu-se într-un tîrg între componentele alianţei de guvernare.

Considerăm extrem de îngrijorător faptul că decizii de importanţă vitală pentru Republica Moldova sunt luate în spatele uşilor închise, fără consultarea societăţii civile şi fără o minimă informare a opiniei publice.

În spiritul valorilor democratice şi a libertăţilor pentru care întreaga societate a luptat şi mai luptă chiar dacă avem o pretinsă guvernare democratică, solicităm:

Guvernului Republicii Moldova — desecretizarea negocierilor purtate cu regimul nerecunoscut de la Tiraspol şi garantarea accesului liber şi nestingherit al mass-media la întîlnirile aşa-zis oficiale cu reprezentanţii regimului din stînga Nistrului.

Ministerului Afacerilor Externe — informarea promptă a opiniei publice asupra agendei vizitelor peste hotare ale înalţilor demnitari, asupra subiectului negocierilor purtate şi asupra înţelegerilor convenite de comun acord.

Preşedintelui Republicii Moldova şi Preşedintelui Parlamentului — informarea opiniei publice asupra motivelor juridice pentru care nu este asigurată respectarea legii şi nu este desemnat directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi nu este asigurată funcţionalitatea Comisiei Naţionale de Integritate.

Facem acest demers cu titlu de interpelare oficială a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova şi solicităm răspuns despre măsurile întreprinse, în termenele stabilite de legislaţie.

Cu respect,

Mihai Godea,
deputat în Parlament,
Preşedintele Partidului Acţiunea Democratică

Sursa: www.padm.md

PAD a comemorat atentatele din 11 septembrie 2001 Apelul Preşedintelui Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea către angajaţii Ministerului de Interne şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate