Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Iniţiativa comuniştilor de a oferi cetăţenilor dreptul de a alege comisarii de poliţie, membrii Comisiei Electorale Centrale şi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, judecătorii şi procurorii de circumscripţie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ai Consiliului Superior al Procurorilor şi membrii Curţii de Conturi, la momentul actual nu este viabilă în Republica Moldova şi este voarba doar despre un truc de PR. De această părere s-a arătat preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, deputatul Mihai Godea, în cadrul emisiunii Fabrika de la Publika TV, din 13 noiembrie 2012.
“Acest proiect nu este decât o petardă. Nu prea văd sinceritate şi sens. Noi trebuie să le dăm cetăţenilor posibilitate să voteze, însă acestea nu sunt idei noi, este un truc de PR. Cum văd ei practic realizarea şi câţi bani trebuie pentru implementare? Sunt de acord cu colegii liberali care spun că proiectul lasă loc de corupţie.”, a declarat Mihai Godea.
Potrivit deputatului există alte modalităţi de a reda suveranitatea poporului: “Trebuie să le dăm dreptul cetăţenilor să-şi aleagă preşedintele, în al doilea rând trebuie să schimbăm sistemul electoral şi să dăm dreptul cetăţenilor să aleagă şi deputaţii pe circumscripţii uninominale dar şi pe cei de pe listele electorale prin votul preferenţial şi atunci o să vorbim într-adevăr despre redarea suveranităţii poporului.”
Mai mult ca atât, potrivit lui Mihai Godea, problema de bază a Republicii Moldova constă în faptul că că liderii partidelor politice controlează instituţiile de drept. “Dacă partidele nu sunt transparente, dacă finanţarea este tenebră, atunci aici este problema. Cu cât mai transparent va fi mecanismul de finanţare a partidelor, cu atât mai democratic va fi procesul alegerilor.”, a subliniat preşedintele Partidului Acţiunii Democratice, adăugând că doar schimbarea clasei politice din Republica Moldova şi mobilizarea populaţiei ar fi o soluţie pentru redresarea situaţiei.
“Trebuie să înţelegem în ce stat trăim. Eu nu cred în viabilitatea acestui proiect. Cum să alegi procurorii, când Procuratura Generală nu este reformată.” a intrebat retoric Mihai Godea.
Sursa: www.padm.md