Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Acţiunea Democratică salută demisiile procurorului general Valeriu Zubco şi a directorului Moldsilva, Ion Lupu dar atenţionează că aceste demisii trebuie fie doar începutul unei liste ample de demisii şi a unui dramatic proces de schimbare în sistemul judecătoresc şi a structurilor de forţă din Republica Moldova.
Amintim, că joi, 17 ianuarie 2013, preşedintele PAD, deputatul Mihai Godea a solicitat demisia tuturor demnitarilor, care au participat la braconajul de stat în Pădurea Domnească şi a celor, care prin acţiunile sau inacţiunile lor au contribuit la tăinuirea crimei produse pe 23 decembrie 2012. Astfel, liderul PAD a solicitat demisia demnitarilor participanţi la incident: Procurorul General, Valeriu Zubco, Preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca şi directorul Moldsilva, Ion Lupu şi demisia demnitarilor care au contribuit, prin incompetenţă sau complicitate la tăinuirea acestui caz: Ministrul de Interne, Dorin Recean, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi şi şeful SIS, Mihai Balan.
PAD subliniază că acest caz grav poate constitui începutul reformei autentice în sistemul judecătoresc şi în structurile de forţă iar pietrele de temelie a acestei reforme trebuie să fie demisiile demnitarilor implicaţi în acest scandal.
O continuare logică esenţială în soluţionarea crizei este crearea unei comisii de ancheta cu cooptarea în componenţa sa a reprezentanţilor mass-media (jurnalişti de investigaţie), ai societăţii civile (cel puţin 3), ex-colaboratori ai organelor de drept (MAI, Procuratură, SIS, Instanţe judecătoreşti, cel puţin 3), reprezentantului Preşedintelui RM. Nu mai puţin important pentru o anchetă obiectivă este invitarea experţilor străini, conducerea comisiei de persoane din afara AIE, şi asigurarea transparenţei depline a activităţii comisiei de anchetă.
Atragem atenţia că lucrurile ar putea intra pe făgaşul normalităţii şi ar reda şansele statului de drept, numai în cazul realizării reformei Procuraturii, MAI şi SIS, promovării prioritare a pachetelor de legi privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, includerea în Codurile de conduită (etică) profesională a interdicţiilor suplimentare pentru colaboratorii organelor de drept şi a cerinţelor speciale de comportament în situaţii de criză.
Partidul Acţiunea Democratică urmăreşte îndeaproape acest proces şi face toate presiunile juridice şi politice pentru ca această agendă să fie respectată iar statul de drept să fie restabilit în Republica Moldova.
Sursa: www.padm.md