Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Domnilor deputaţi pe care întâmplarea ne-a făcut colegi, bine aţi revenit din vacanţă.
Daţi-mi voie să îmi exprim profundul regret pentru vacanţele ratate. Cetăţenii noştri care îngheaţă de frig în case, care îşi numără banii pentru pâine, nu au avut timp să înţeleagă toate aceste suferinţe. Nu au avut nici timp şi nici chef să analizeze metaforele domnului Ghimpu postate prin reţelele de socializare, să înţeleagă acrobaţiile verbale ale domnului Lupu şi nici aerele de domnişoară neştiutoare pe care le-a afişat domnul Filat.
Sărbătorile astea au fost mai sărace ca în alţi ani. Asta v-o spun experţii economici. Sărbătorile astea au fost mai triste ca în alţi ani iar asta ar trebui să v-o spună bunul simţ pentru că ştiţi foarte bine speranţele oamenilor s-au cam terminat.
Oamenii dacă au înţeles ceva din tot tărăboiul mediatic din ultimele săptămâni este că legea este aspră doar pentru cei săraci, pentru oamenii simpli. Au mai înţeles cetăţenii noştri că puterea în Moldova se rezumă la 2 proverbe bătrâneşti: Corb la corb nu-şi scoate ochii şi O mână spală pe alta. Nimic mai mult. Restul e colb, foarte mult colb, aruncat în ochii cetăţenilor.
În vreme ce partenerii Europeni au investit atâta sprijin, inclusiv financiar, pentru ca Republica Moldova să devină o poveste de succes, politica de talcioc a alianţei transformă Moldova într-o poveste vânătorească cu tentă tâlhărească.
Numai întâmplarea a făcut ca în ultimele două săptămâni să vadă toţi cetăţenii acestei ţări ce ascunde puterea de stat în Republica Moldova. Am avut demonstraţii de laşitate, de cîrdăşie, am văzut şantajuri transmise în direct în studiourile televiziunilor.
Dar rădăcina acestui rău nu este vânătoarea de pe 23 decembrie. Participanţii la vânătoare nu s-au întâlnit întâmplător acolo. Responsabilii din Ministerul sănătăţii, din ministerul de interne şi din SIS nu au tăcut întâmplător despre acest caz. Prim ministrul acestui stat nu a tăcut intamplator. Modul în care toate aceste greşeli au apărut arată că întreg sistemul de putere în Moldova este putred şi că oamenii din sistem care au greşit nu sunt nici pe departe la prima abatere şi nici singurii. Mă întreb şi vă întreb câte lucruri se mai ascund prin raioanele Moldovei si prin coridoarele partidelor din Alianţă.
Răul cel mare pe care l-a făcut acest caz este pierderea iremediabilă a încrederii şi a respectului cetăţenilor faţă de statul de drept
Îi rog pe colegii comunişti şi socialişti să nu se bucure degeaba. Cetăţenii nu aveau mare încredere nici în statul poliţienesc al generalului Voronin iar 7 aprilie e o dată pe care ar trebui să o ţină minte măcar până atunci când vor fi chemaţi să răspundă în faţa legii.
Cine se uită în urmă cu nostalgie la ordinea din vremea lui Voronin e naiv sau e prieten cu Voronin. Ceea ce ne arată acum liderii alianţei prin stângăcia lor nu este altceva decât faţa reală a statului creat de pcrm timp de 8 ani pe care ei l-au moştenit şi pe care îl folosec la fel.
Problema este însă ce facem de-acum încolo. Este oare necesar un nou 7 aprilie ca să zguduie din temelie acest sistem corupt ori există în acestă sală oameni de onoare care să lase deoparte interesele de grup şi să facă ordine?
Nici cetăţenii nu trebuie să ierte această situaţie şi nici un demnitar de stat care se respectă nu trebuie să tolereze această stare de lucruri.
Joia trecută am anunţat opinia publică asupra agendei clare pe care o urmărim pentru restabilirea statului de drept şi am transmis solicitarea noastră clară a demisiei demnitarilor participanţi la incident: Procurorul General, Valeriu Zubco, Preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca şi directorul Moldsilva, Ion Lupu precum şi demisia demnitarilor care au contribuit, prin incompetenţă sau complicitate la tăinuirea acestui caz: Ministrul de Interne, Dorin Recean, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi şi şeful SIS, Mihai Balan.
Am observat că după solicitarea noastră domnii Valeriu Zubco şi Ion Lupu au făcut ceea ce trebuiau să facă încă de la începutul anului, adică şi-au prezentat demisia necondiţionată. Aşteptăm demisiile celorlalţi demnitari enumeraţi.
Desigur insa demisiile trebuie sa fie doar inceputul, pietrele de temelie ale reformei autentice a statului de drept din Republica Moldova.
În regim de urgenţă se cere promovarea prioritară a pachetelor de legi privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, includerea în Codurile de conduită (etică) profesională a interdicţiilor suplimentare pentru colaboratorii organelor de drept şi a cerinţelor speciale de comportament în situaţii de criză.
Şi cel mai important, astăzi, odată cu demisia procurorului general se deschide o oportunitate unică pentru reformarea procuraturii dar această reformă trebuie să fie facuta in acelasi timp cu reforma MAI şi SIS. Experţii din societatea civilă şi intreaga expertiză şi suport european sunt gata să vă ajute daca arătaţi intenţia sinceră de a vă lua mâna de pe justiţie, poliţie şi securitate.
Testul de sinceritate pe care tocmai l-aţi căzut este constituirea comisiei de anchetă care trebuie să arate în primul rând interesul onest pentru o anchetă corectă şi mai ales transparentă care să nu lase loc de dubii şi de înţelegeri în spatele uşilor închise.
Iată de ce Comsia de anchetă trebuie să fie constituită după următorul format:
Aceste măsuri ar fi reprezentat minimul necesar pentru ca Republica Moldova să îşi recâştige credibilitatea ca stat atât în faţa propriilor cetăţeni cât şi în faţa partenerilor internaţionali.
Vă atrag atenţia că orice joc politic, orice acrobaţie legală şi orice folosire a acestui caz grav pentru a renegocia funcţii şi pârghii în stat vor anula total statul de drept în Republica Moldova şi vă va arunca la groapa de gunoi a istoriei. Şi mai este un amănunt de care trebuie să ţineţi cont:
Într-un stat fără justiţie şi fără legi oricine este în pericol iar imunitatea jurdică a deputaţilor şi statutul de demnitar de care încă vă bucuraţi nu vă va mai proteja nici pe dumneavoastra, stimaţi colegi.
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Sursa: www.padm.md