Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Mihai Godea, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică a solicitat crearea unei comisii parlamentare care să investigheze modul în care CNA a demarat mai multe dosare de corupţie în mod sincronizat cu declanşarea crizei politice.
“Sunt primele dosare care anchetează corupţia la nivel înalt iar un control parlamentar nu poate decât să consolideze încrederea în lupta împotriva corupţiei.” a subliniat preşedintele PAD în cadrul unui briefing de presă organizat astăzi la Chişinău în care a prezentat mai multe aspecte pe care insistă cu privire la recenta activizare a CNA.
Liderul PAD a insistat ca anchetele CNA să fie duse la bun sfârşit şi a atenţionat că orice manevră politică de a blocarea a dosarelor sau de demitere a conducerii CNA în timpul anchetei va fi privită atât de cetăţeni cât şi de partenerii internaţionali drept un abuz şi o protejare clară a infractorilor.
Cu privire la recentele interceptări oferite mass media Mihai Godea insistă ca să fie supuse expertizei pentru a li se demonstra autenticitatea, iar dacă se dovedesc a fi reale, să fie demarate dosare penale numele demnitarilor a căror discuţii telefonice au fost făcute publice.
“Este evident că din discuţiile respective demonstrează clar implicarea acestor demnitari în trafic de influenţă şi abuz de putere.” a subliniat Mihai Godea care în context a sugerat că principalii beneficiari ai difuzării interceptărilor către mass media sunt liderii PCRM, singurii care erau interesaţi de propagarea scandalului şi creşterea şanselor PCRM de a negocia “cu ambii Vlazi”.
De asemeni liderul PAD a subliniat că CNA trebuie să ofere societăţii răspunsuri clare şi cu privire la Metal Feros şi la alte segmente de monopol asupra cărora au planat constant bănuieli şi a solicitat rezultate şi în cazul dosarului intentat pe numele ministrului Focşa.
În cadrul aceluiaşi eveniment Mihai Godea a sugerat CNA să reactiveze şi dosarele care privesc cazurile de corupţie la nivel înalt din cadrul guvernării PCRM amintind de cazurile semnalate de mass media de atunci: Calea ferata Cahul-Giurguleşti, monopolurile pe carne şi alte alimente şi preluarea forţată a mai multor afaceri de către Clanul Voronin.
“Ne exprimăm optimismul că acest război în AIE poate fi şansa unică a cetăţenilor republicii Moldova de a vedea ceva lumină în sistemul corupt şi oligarhic care domneşte în Moldova de mai bine de un deceniu. Asta nu înseamnă nici pe departe o bucurie pentru partidele din AIE. Misiunea aşa numitei alianţe pentru integrare europeană se va încheia odată cu summit-ul de la Vilnius. Între timp unii lideri politici din AIE îşi mai pot salva carierele politice şi unele partide îşi pot asigura supravieţuirea dacă participă activ la curăţarea sistemului.” a concluzionat Mihai Godea.
Sursa: www.padm.md