Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi prieteni,
Am convocat acest briefing pentru că, înainte de aşa numitul referendum din Găgăuz Yeri, vrem să lansăm un mesaj către locuitorii Găgăuziei.
Concetăţenii noştri găgăuzi trebuie să reziste provocărilor şi să judece cu înţelepciune situaţia în care se află. Istoria nefericită a anilor 90 nu trebuie repetată şi nici nu poate fi repetată. Suntem, după 20 de ani cel puţin, mai bine informaţi şi cred eu mai înţelepţi.
Şi mai mult încă, regiunea autonomă găgăuză face parte din Republica Moldova şi la bune şi la rele. Indiferent ce vă spun unii lideri de la Comrat.
Dacă acest referendum îi face pe unii găgăuzi să se simtă mai liberi, mai autonomi, ţin să îi dezamăgesc. Acest referendum precum şi alte provocări din regiune nu ar fi fost posibile fără acordul şi chiar suportul direct de la Chişinău.
Concetăţeni găgăuzi,
Aceeaşi oameni şi aceleaşi grupuri de interes care v-au furat în ultimii ani, aceeaşi oligarhi care au dus-o bine şi o vor duce şi în continuare vă folosesc în această provocare.
De ce? Pentru că lor le trebuie un pretext pentru a amâna reformele. Pentru că este mai simplu să arate cu degetul la Comrat decât să răspundă raportorilor europeni de ce după 4 ani de reforme, Moldova se sufocă sub corupţie, hoţie şi sărăcie.
Acordul de de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană poate fi o mare realizare pentru Moldova şi NU trebuie confundat cu guvernarea coruptă de la Chişinău.
Îndeplinirea acordului de asociere şi liber schimb ar forţa în sfârşit oligarhii de la guvernare şi din opoziţie să îşi ia mâna de pe justiţie, de pe vamă, de pe structurile de forţă. Ar forţa guvernarea de la Chişinău să se conformeze legii.
Iată cui îi foloseşte această provocare.
Cetăţenii din Găgăuzia nu trebuie să devină instrumente de şantaj în mâinile oligarhilor de la Chişinău, Kremlin şi Comrat.
Iată de ce îi invit pe locuitorii din GăgăuzYeri şi nu numai, să îşi pună câteva întrebări esenţiale:
Care sunt forţele politice de la Chişinău care au susţinut electoral şi financiar ascensiunea majorităţii din Adunarea Populară?
Cine a susţinut ascensiunea politică a Başcanului Formuzal şi a permis înregistrarea partidului său în numai 2 săptămâni?
Cine controlează afacerile din regiunea găgăuză prin Fisc, prin organele urmărire penală, prin ministerele aflate sub control ?
Răspunsul e simplu: Sunt două mari partide la Chişinău, la guvernare care controlează afacerile din Găgăuzia.
Cine vă cere mită în Găgăuzia? Cine vă vinde produse de contrabandă? Cine vă oferă servicii medicale de proastă calitate?
Oficialii europeni sau veşnicii şefi-nacialnnici locali?
Cine îi protejează pe funcţionarii corupţi şi afaceriştii dubioşi din Găgăuzia? Autorităţile de la Brusseles din sau cele de la Comrat şi de la Chişinău?
Răspunsurile sunt foarte clare.
Repet, nu mai suntem în anii 90. Încercarea de a simula situaţia anilor 90 este doar praf în ochi pentru cetăţenii simpli atât din Gaguz Yeri cât şi din restul Republicii Moldova.
Administraţia coruptă din Găgăuzia este parte organică din administraţia coruptă din Moldova şi este controlată de guvernarea coruptă de la Chişinău. Simplu şi clar.
Altă întrebare este dacă cei de la Chişinău sunt controlaţi de Kremlin şi aici este marea problemă.
Vedem cine finanţează cu tupeu aceste iniţiative după ce instanţa judecătorească a decis că acest referendum este ilegal. Toate personajele care susţin acest referendum se identifică cu mândrie drept emisari sau prieteni ai Kremlinului.
Şi în acelaşi timp, membrii Guvernării de la Chişinău se gudură pe lângă Kremlin de parcă ne-am integra în uniunea Eurasiatică din capul lui Putin, nu în Uniunea Europeană.
Nu vi se pare suspect, că, într-o ţară care pretinde că merge cu viteză maximă spre Uniunea Europeană, Guvernarea de la Chişinău zâmbeşte politicos la acţiunile agresive ale Kremlinului de la Tiraspol, Comrat şi Chişinău în vreme ce se răsteşte cu tupeu la Preşedintele Băsescu, preşedinte al singurului stat care a susţinut constant, fără excepţii, independenţa, integritatea şi identitatea statului Republica Moldova.
Şi mai vreau să fac o precizare, chiar dacă mulţi din prietenii noştri găgăuzi o ştiu prea bine:
Turcia, ţara spre care aspiră cultural Găgăuzia, ţara care a investit masiv în ultimii ani în Găgăuzia, este un prieten şi un aliat de încredere al Uniunii Europene şi este cel mai puternic membru NATO din regiune. Poporul găgăuz prin rădăcinile sale turcice şi bizantine este un popor de esenţă europeană.
Dacă poporul găgăuz doreşte o mai mare autonomie legitimă şi legală, dacă doreşte protejarea identităţii culturale, a limbii şi culturii găgăuze, atunci singura lor opţiune firească este Uniunea Europeană.
Mă adreses şi pe această cale procuraturii generale să iniţieze cauze penale împotriva politicienilor de la Chişinău care au susţinut deschis şi s-au implicat în campania de organizare a acestei provocări ordinare ilegitime. Sunt sigur că ei trebuie să simtă toată severitatea legii Republicii Moldova pentru a tăia din poftele altor aventurieri dornici să calce legea şi Constituţia ţării.
În final vreau să mă adresez concetăţenilor noştri găgăuzi:
Referendumul din 2 februarie 2014 nu este recunoscut naţional şi nici internaţional. Voturile voastre, poate oferite cu bună credinţă vor fi numărate de cei care pun la cale această provocare.
Rezultatele acestui referendum vor fi folosite ca şantaj şi armă politică exact de cei care patronează corupţia hoţia şi sărăcia din satele şi oraşele voastre.
Vă îndemn să ignoraţi acest circ politic iar dumincă 2 februarie 2014 să petreceţi o zi frumoasă de iarnă acasă cu familia şi prietenii.
Vă mulţumesc.
Sursa: www.padm.md