Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Există o legătură directă între nivelul de educaţie a unei societăţi şi gradul ei de democratizare şi prosperitate. De aceea, dacă vrem să avem un stat prosper şi liber, trebuie să investim în educaţie. Iar investiţia în educaţie înseamnă, în primul rând, investiţia în cadrele didactice şi manageriale, în resursa umană.
Guvernarea actuală nu este preocupată de viitorul societăţii şi, respectiv, nu e preocupată de sistemul educaţional. Guvernarea a abandonat reformele iniţiate acum câţiva ani şi a renunţat la angajamentele asumate în Strategia Educaţie 2020 de a asigura un sistem eficient de motivare a cadrelor didactice.
Salarizarea adecvată este elementul de bază pentru crearea condiţiilor optime de activitate pentru angajaţii din sectorul educaţional. O salarizare adecvată înseamnă acordarea statutului social meritat tuturor angajaţilor din sistem, menţinerea profesioniştilor performanţi în instituţiile de învăţământ, motivarea pentru creştere profesională a cadrelor didactice şi manageriale, precum şi atragerea tinerilor cu vocaţie pedagogică în sistemul educaţional. Sistemul actual de salarizare nu este nici atractiv şi nici echitabil, iar pentru o parte semnificativă de cadre didactice şi personal didactic auxiliar, acesta nu oferă un trai decent, un drept fundamental. Inechitatea socială şi abordarea discriminatorie continuă să fie încurajate prin adoptarea măsurilor de stimulare financiară pentru unele categorii de personal privilegiate — judecători, procurori şi unii funcţionari publici, care beneficiază de salarii corelate cu salariul mediu pe economie, reexaminate anual.
Este adevărat că în sistemul educaţional al Republicii Moldova există multe probleme: conţinuturi complexe şi nerelevante, instituţii cu dotări tehnice precare, informare şi transparenţă insuficientă, administrare ineficientă etc. Dar aceste probleme pot şi vor fi rezolvate doar de cadre didactice şi manageriale eficiente, care sunt motivate să depună tot efortul şi sunt apreciate la justa valoare de către stat şi societate.
Partidul Acţiune şi Solidaritate îşi exprimă respectul şi susţinerea pentru angajaţii din sistemul educaţional, care îşi cer astăzi drepturile prin acţiuni de protest, şi cheamă întreaga societate să susţină cerinţele lor. Numai având condiţii optime de activitate, angajaţii din învăţământ se vor putea concentra pe sarcina lor de bază: a educa oameni de caracter, care să nu poată fi înşelaţi şi manipulaţi, care să fie integri, responsabili, curajoşi, toleranţi, perseverenţi şi cu încredere în propriile forţe.
Sursa: unpaspentru.md