Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Joi, 16 noiembrie 2017, în cadrul unei conferinţe de presă, PAS Youth, organizaţia de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate, a lansat campania “Flexit”.
Această campanie este axată pe promovarea ideii de flexibilizare şi simplificare a programului de studii pentru elevii din învăţământul general, prin adoptarea unui plan de învăţământ de alternativă care ar propune mai puţine discipline de studiu la liceu, în comparaţie cu cele 11–13 discipline obligatorii din Planul-cadru actual, aprobat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.
Privarea de posibilitatea de a-şi alege disciplinele pe care vor să le studieze demotivează elevii şi face imposibilă aprofundarea studiului academic. Numărul de discipline obligatorii studiate actualmente în liceu este excesiv, în comparaţie cu majoritatea statelor europene. În Marea Britanie elevii studiază doar 3–5 discipline obligatorii în ultimii doi ani de liceu, iar în Germania, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia elevii aleg 6–7 discipline de studii în ultimii doi ani de instruire preuniversitară. Totodată, numărul de ore alocate pentru clasele 11–12 în Republica Moldova (2000–2135) depăşeşte cu mult numărul orelor alocate în statele menţionate anterior (1400–1700).
În Republica Moldova există o experienţă de succes în acest domeniu — planul de învăţământ experimentat în perioada 2013–2015 de către Liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul căruia elevii au putut alege 7–8 discipline de studiu.
În cadrul conferinţei de presă dedicate lansării campaniei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, vicepreşedinte PAS, a menţionat: “La finele anului de studii 2015–2016, existau premise serioase pentru ca acest plan de învăţământ să fie propus ca opţiune, pentru o implementare pe scară mai largă în sistemul educaţional din Republica Moldova. După plecarea din minister a echipei conduse de Maia Sandu, unii angajaţi ai Ministerului, printre care se numără, în speţă, fostul şef al Direcţiei învăţământ preuniversitar, Valentin Crudu, care în scurt timp a revenit în această funcţie, au considerat că experimentul şi rezultatele lui foarte bune pot fi neglijate şi date la gunoi. Astfel, în august 2016, în loc să examineze rezultatele şi să ia decizii informate, Ministerul Educaţiei a emis o dispoziţie prin care a interzis implementarea acestei inovaţii.”
Dan Perciun, preşedinte al PAS Youth şi Vicepreşedinte PAS, a subliniat faptul că acţiunile anunţate vin pentru a pune presiune pe Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în vederea ducerii la bun sfârşit a acestei iniţiative. “Suntem cu ochii pe Minister pentru că această reformă este mult prea importantă pentru a fi compromisă. Considerăm binevenită declaraţia doamnei ministru Babuc cu privire la iniţierea consultărilor cu elevii la acest subiect, dar ţinând cont de experienţa altor reforme implementate de către PD şi compromise, considerăm că atât noi, cât şi societatea civilă trebuie să continue să pună presiune”, a menţionat Dan Perciun.
Eugen Sinchevici, membru PAS Youth, a detaliat solicitările tinerilor, care vor fi înaintate Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării: “Considerăm că planul de învăţământ experimentat de către Liceul AŞM în perioada 2013–2015 merită a fi propus de către Minister în calitate de plan de alternativă pentru că, printre multe avantaje, motivează elevii să se implice în activităţi comunitare, de voluntariat, de cercetare ştiinţifică, inclusiv în afara instituţiei de învăţământ, lucru foarte important pentru dezvoltarea personală, socială şi profesională a acestora.”
Sergiu Mitreanu, membru PAS Youth, a prezentat acţiunile preconizate în cadrul campaniei “Flexit”: “În afară de colectarea semnăturilor în sprijinul introducerii acestui plan de învăţămînt, campania va include o discuţie panel, o dezbatere şi un flashmob. Prin intermediul acestor activităţi, ne propunem să explicăm avantajele acestui model de plan de învăţământ şi să popularizăm rezultatele şi experienţele concrete ale elevilor care au beneficiat de studii în baza lui.”
Campania “Flexit” se va desfăşura în perioada noiembrie — decembrie 2017.
Sursa: unpaspentru.md