Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
“Noi ştim ce trebuie să facem pentru a evita criza şi a continua dezvoltarea ţării”, — a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Igor Dodon, candidatul la funcţia de deputat din patrtea PCRM, prim-viceprim-ministrul, ministrul economiei şi comerţului.
Dodon a afirmat că situaţia social-economică se află sub controlul permanent al blocului economic din cadrul Guvernului şi Băncii Naţionale a Moldovei, fapt care exclude orice problemă cu privire la executarea plăţilor sociale, precum şi asigură stabilitatea pe piaţa financiară şi valutară.
Igor Dodon a menţionat că Guvernul şi BNM şi-au demonstrat capacitatea de a menţine stabilitatea în sistemul financiar-bancar, adoptînd decizia operativă cu privire la lichidarea Băncii Comerciale “Investprivatbank” în scopul protejării depunerilor ale deponenţilor acestei instituţii financiare. În pofida faptului că la adresa tuturor băncilor din ţară a fost lansat un apel de a prelua activele acestei bănci, doar “Banca de Economii” a acceptat această ofertă, fapt care confirmă responsabilitatea socială a statului. A fost o soluţie optimă care vine să asigure interesele deponenţilor, a subliniat Dodon.
Igor Dodon a ieşit cu un îndemn de a nu se lăsa pradă declaraţiilor provocătoare ale unor politicinei şi analişti economici care pun la îndoială corectitudinea deciziei adoptate. “Indiferent de faptul ce soluţie ar fi aplicat autorităţile, aceste persoane oricum ar fi criticat-o, deoarece ele se conduc nu de interesele cetăţenilor, ci de principiul cinic: «cu cît mai prost vor merge lucrurile în ţară, cu atît mai convenabil va fi pentru noi»”, a spus Dodon. Candidatul a apreciat drept straniu faptul că opoziţia critică decizia prin care statul asigură protejarea intereselor cîtorva mii de deponenţi — cetăţeni ai ţării noastre. Igor Dodon a dat asigurări că procedura de lichidare se va încheia timp de o săptămînă şi jumătate — două, iar deponenţii “Investprivatbank” vor deveni deponenţi ai “Băncii de Economii”, aceasta din urmă avînd indici financiari pozitivi, în special, nivelul de lichiditate care este superior mediei pe sistemul bancar.
În acelaşi context Igor Dodon a condamnat tentativele unor experţi care se autodefinesc independenţi, în realitate însă reprezentînd unele formaţiuni politice, precum şi a unor politicieni de opoziţie de a specula pe seama crizei financiare mondiale. Igor Dodon a amintit că asemenea manifestaţii destructive nu sînt o noutate pentru partidul de guvenrămînt, menţionînd că şi în preajma alegerilor locale din 2007, şi înaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 în societate, în mod cinic, se răspîndeau informaţii despre o eventuală prăbuşire a monedei naţionale, despre reducerea salariilor şi reţinerea achitărilor sociale. Acest fapt nu s-a întîmplat nici atunci, şi nu se va întîmpla nici acum. Pentru Guvern rămîne nestrămutat imperativul achitării la timp a salariilor, pensiilor, îndemnizaţiilor sociale, — a declarat candidatul din partea PCRM.
Referindu-se la perspectivele dezvoltării social-economcie a ţării, prim-viceprim-ministrul a spus că Guvernul îşi menţine prognozele interne privind nivelul de -5% al PIB-ului în 2009, în timp ce Banca Mondială face prognoze mai optimiste de -3%. Piotrivit lui Igor Dodon, o atare poziţie realistă a Cabinetului de Miniştri reprezintă o asigurare pentru orice scenariu posibil. Igor Dodon a menţionat că descreşterea se va stopa deja în 2010–2011, cînd, potrivit unor estimări realiste, PIB-ul va creşte cu 1–2 la sută.
Candidatul pe lista PCRM şi-a exprimat speranţa că situaţia politiciă din ţară se va stabiliza, ceea ce constituie premisa principală pentru o dezvoltare social-economică normală. Dodon a calificat drept regretabil faptul că anume din motivul crizei politice Moldova a fost lipsită de investiţii străine directe în volum de cca 300–400 mln de dolari, exemplificînd prin companiile străine “Praktiker” şi “Geox” care au renunţat la intenţia lor anterioară de a investi în Moldova anume din cauza crizei politice cauzate de opoziţie care nu a dorit să aleagă un preşedinte de ţară. Dodon a reiterat că refuzul FMI de a semna un nou acord de colaborare cu Guvernul moldovean, potrivit afirmaţiilor înşişi a reprezentanţilor fondului, de asemenea a fost cauzat de instabilitatea politică. În acelaşi timp Igor Dodon s-a arătat cert convins că condiţiile favorabile în comerţul extern cu CSI şi UE, precum şi mediul fiscal liberalizat (cota zero la impozitul de profit) rămîn factori atractivi pentru investitorii străini. Dept confirmare Igor Dodon a anunţat că proiectul investiţional Aeroporul din Mărculeşti va deveni funcţional în cel mai apropiat timp şi că peste o lună-două aici va ateriza primul avion cu marfă pe bord.