Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Intervenţia deputatului PCRM, Valentin Guznac, făcută în plenul Parlamentului, cu privire la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (statutul viceministrului)
Stimaţi colegi, onorată asistenţă,
Modificările şi completarile la Legea cu privire la Guvern şi Legea cu privire la funcţia publică, propuse de Alianţa pentru Integrare Europeană, o dată în plus ne demonstrează intenţiile adevărate ale actualei guvernări. Modificările pe care le propuneţi, reprezintă de facto revizuirea statutului de viceministru în contextul asigurării posibilităţii de numire a acestuia exclusiv pe criterii politice.
Astăzi, se pare, că AIE, după ce a împărţit după algoritm portofoliile ministeriale, s-a apucat de împărţit şi funcţiile de viceministru după acelaşi principiu. Este profund regretabil faptul că valorile şi aspiraţiile europene de care vorbiţi în permanenţă nu sînt de fapt decît nişte declaraţii false, anunţate în campanie electorală şi repetate în continuu de Dumneavoastră. Ştiţi cu certitudine că procesul de elaborare a noii legi cu privire la statutul funcţiei publice şi funcţionarului public a fost unul de durată. A fost un proces în care am consultat partenerii şi experţii europeni, societatea civilă în ansamblu. Cunoaşteţi foarte bine că fiecare prevedere a acestei legi a fost pe larg discutată, înainte de a fi inclusă în proiectul final propus spre examinare şi adoptare Parlamentului. Inclusiv o buna parte din Dvs a participat la procesul în cauză. Mai mult ca atît, unii din Dvs aţi votat pentru această lege.
Vă asiguram că şi guvernarea anterioară ar fi putut merge pe formula pe care o propuneţi Dvs. astăzi. Dar nu a facut-o. Am considerat că trebuie să avansăm în acest sens. Am pledat pentru depolitizarea funcţiei şi am încercat să asigurăm că investirea în ea se va face în exclusivitate pe criterii de profesionalism. Ştiţi bine că şi noi am avut discuţii foarte multe la acest capitol, dar am mers pe altă cale. Legea intrată în vigoare la finalul mandatului Guvernului precedent a întrunit toate recomandările dar şi standardele europene în acest sens, or practica europeană este total diferită de ceea ce ne propuneţi Dvs. astăzi.
Mai mult decît atît vrem să Vă reamintim de faptul că şi în condiţiile legii vechi, practic nici un viceministru în guvernele anterioare nu a fost numit pe criterii politice. Aceştea nu au fost membri de partid, ci profesionişti în domeniu. Iar în condiţiile noii legi aceste criterii au devenit şi mai categorice. Mai mult, miniştrii actuali prin prevederile legii noi sînt absolut asiguraţi în ceea ce priveşte suportul managerial, dar şi de consultanţă, prin cabinetele ministrului care pot fi instituite şi pe care le administrează. Persoanele care fac parte din aceste subdiviziuni sînt cele pe care le alege ministrul atunci cînd vine în minister, şi anume acestea trebuie să fie cele cu caracter politic. Dvs. se vede că totuşi vă propuneţi o altă cale. După exemplul recent în ce priveşte componenţa cabinetului de miniştri, se pare că în viitorul apropiat vom asista la repartizarea în baza algoritmului şi a funcţiilor de rang mai jos, inclusiv ambasade, şi altele. Evident, fiecare dintre Dvs are cîte un nepot, unii au chiar şi mai mulţi, cumătri, naşi, fraţi, surori etc. care trebuie aranjaţi. Înţelegem preocuparea Dvs., dar nu putem accepta acest lucru. Neprofesionalismul Dvs. taxează zilnic cetăţenii şi imaginea Republicii Moldova.
Reieşind din cele enunţate mai sus, fracţiunea PCRM îşi exprimă dezacordul cu propunerile făcute de Dvs. şi insistă ca prevederile ambelor legi la capitolul discutat să rămînă neschimbate.
Sursa: www.pcrm.md