Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Legislaţia cere ca Parlamentul să fie dizolvat în cazul în care au eşuat şi alegerile repetate, astfel, potrivit deputatului PCRM, Vadim Mişin, “momentul dizolvării Parlamentului a fost 7 decembrie”, când organul legislativ nu a reuşit să aleagă şeful statului. Prin urmare, “începând cu 7 decembrie, Parlamentul nu mai este legitim în totalitate”, a declarat miercuri, 9 decembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Vadim Mişin.
Potrivit deputatului, articolul 78(5) din Constituţia Moldovei prevede expres că “Preşedintele în exerciţiu trebuie să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate în cazul în care nici la alegerile repetate nu este ales Preşedintele Republicii Moldova”. Mişin a remarcat că “acest articol nu presupune alte condiţii”. “Legislatorul a stipulat clar şi exact — «trebuie să dizolve Parlamentul». În termeni juridici, aceasta înseamnă că Preşedintele trebuie să întreprindă aceste acţiuni imediat”, a subliniat Mişin.
În context, deputatul a mai declarat că Parlamentul de legislatura XVIII “este depăşit din punct de vedere constituţional şi juridic”. “Unicul lucru pe care l-ar mai putea accepta Partidul, fracţiunea, ţinând cont de situaţia creată în ţară, este să mai facem două — trei şedinţe sau câte vor fi necesare, pentru aprobarea bugetului de stat pentru anul 2010 şi a bugetului asigurărilor sociale. Atât. Parlamentul actual nu mai are ce face”, a subliniat Mişin.
Cea de-a treia tentativă a Coaliţiei de guvernământ de a-şi alege Preşedintele la 7 decembrie, s-a soldat cu eşec. Pentru candidatura lui Marian Lupu, înaintat la funcţia de şef al statului din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, au votat doar 53 de deputaţi din partea Coaliţiei de guvernământ. Pentru a fi ales, candidatul urmează să fie susţinut din partea a cel puţin 61 de deputaţi.
În Parlamentul de legislatura a XVIII au acces cinci formaţiuni: Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (48 de mandate), Partidul Liberal Democrat din Moldova (18 mandate), Partidul Liberal (15 mandate), Partidul Democrat (13 mandate) şi Alianţa “Moldova Noastră” (7 mandate).
Sursa: www.pcrm.md