Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, în cadrul şedinţei de încheiere a sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului, în ajunul noului an 2010, vă propun să facem o retrospectivă a anului care se scurge în cîteva zile.
Să ne întoarcem pentru o clipă. Prin ce va rămîne în memoria poporului anul 2009 şi care ar putea fi relevanţa acestui an pentru dezvoltarea de mai departe a ţării?
Cel mai important eveniment aşteptat de toţi urma să fie alegerile în Parlamentul Republicii Moldova din 5 aprilie. Alegeri, la care au participat zeci de partide, în mare parte de opoziţie. Alegeri, care s-au aflat sub monitorizarea minuţioasă a instituţiilor democratice naţionale şi internaţionale. Alegeri, care s-au desfăşurat potrivit normelor şi principiilor democratice, precum şi în conformitate cu rigorile impuse de acestea. Alegeri, care au fost recunoscute de către instituţiile naţionale abilitate şi observatorii internaţiomali.
Aceste alegeri vor rămîne în memorie prin victoria consecutivă a Partidului Comuniştilor. Aproape jumate din alegătorii care au participat la scrutin, au atribuit partidului nostru mandatul de încredere pentru destinul ţării în următorii patru ani.
În pofida votului majoritar al cetăţenilor ţării, ignorînd faptul recunoscut al alegerilor libere şi democratice, partidele perdante de dreapta s-au opus normelor ce guvernează societatea democratică. Folosind minciuna deschisă, manipulînd cu opinia publică, amplificînd isteria exponenţilor marginali ai societăţii, liderii politici, mulţi dintre care astăzi s-au instalat comod în fotoliile de deputaţi, au scos în stradă zeci de mii de tineri — studenţi şi elevi. I-au scos pentru a-i folosi în calitate de “carne de tun” în lupta lor murdară pentru putere.
Însă ţara a rezistat, guvernarea nu a admis vărsare de sînge. Totodată, în sufletul oricărui cetaţean onest va ramîne pentru totdeauna o cicatrice de pe urma crimei împotriva democraţiei, împotriva poporului, la care s-au decis forţele politice de dreapta pe 7 aprilie. În pofida faptului că după eşecul evenimentelor amintite organizatorii acestora nu şi-au asumat responsabilitatea pentru ele, devine tot mai evidentă implicarea directă în evenimentele din 7 aprilie a partidelor aflate astăzi la putere. Mai devreme sau mai tîrziu, stimaţi domni, va trebui să răspundeţi în faţa poporului de ce dumneavoastră, odată cu accederea la putere, aţi pornit urmărirea poliţiştilor, care au apărat ordinea constituţională, dar în acelaşi timp ocrotiţi organizaţiile extremiste, reprezentanţii cărora au provocat şi au participat activ la declanşarea dezastrului din aprilie.
În lunile mai-iunie anul curent, ţara a avut o şansă pentru a reveni la starea normală a lucrurilor, să fie consolidată societatea, prin eforturi comune să demareze procesul de contracarare a consecinţelor negative ale crizei economice mondiale. Însă nu acesta a fost scenariul partidelor de dreapta care au acces în Parlament. Ele aveau nevoie de puterea absolută, puterea cu orice preţ. Şi în acea situaţie dificilă, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova fără a iezita a acceptat organizarea alegerilor parlamentare anticipate, demonstrînd că nu se ţine cu orice preţ de putere şi este gata în orice moment să se prezinte în faţa alegătorului pentru a-i afla verdictul.
O atitudine absolut diferită faţă de putere, ţară, alegător demonstrează partidele care s-au unit după alegerile anticipate în alianţa de guvernare. Avînd o majoritate instabilă, alianţa din primele zile este preocupată în exclusivitate de împărţirea funcţiilor şi întărirea proprie în fotoliile calde. Dumneavoastră, domni liberali, democraţi şi liberal-democraţi pentru propria bunastare sînteţi gata să schimbaţi şi legea, şi Constituţia. Voi cu neruşinare vă ţineţi de putere! Aşa veţi rămîne în memoria poporului.
Datorită acţiunilor actualei guvernări anul care a trecut va rămîne în memoria cetăţenilor noştri ca un an care a aruncat societatea noastră în tristele tradiţii demult uitate ale anilor 90: legalizarea şi consolidarea criminalităţii, guvernare incapabilă, lipsă de încredere în ziua de mîine, nihilismul juridic, manifestări de xenofobie şi naţionalism.
Datorită acţiunilor actualei guvernări acest an va rămîne în memorie prin refuzul statului de la obligaţiunile sale în domeniul social, incapacitatea de a avea grijă de proprii cetăţeni, atitudinea cinică faţă de cei neputincioşi şi săraci.
Datorită acţiunilor actualei puteri anul 2009 va ramîne în memorie prin atacul fără precedent asupra legalităţii şi democraţiei în Republica Moldova. Concedierea şi urmărirea cetăţenilor pe motive politice, ameninţarea şi şantajul, falsificările, eliminarea mediilor incomode — acestea sînt jaloanele, care caracterizează din plin actul de guvernare în stilul lui Filat, Ghimpu şi Lupu!
Anul se sfîrşeşte, vine noul an 2010 şi din numele fracţiunii noastre aş dori în afară de tradiţionalele urări de pace, sănătate şi bunăstare, să ne dorim nouă, întregului popor al ţării noastre ca în anul care vine să se bucure de un Preşedinte al Parlamentului destoinic, care recunoaşte suveranitatea şi independenţa ţării, bine educat şi care respectă colegii deputaţi.
Un prim-ministru inteligent, care ştie să-şi onoreze promisiunile şi este capabil să lucreze pentru binele ţării şi al întregii societăţi.
Un Preşedinte al ţării puternic, independent şi hotărît, gata şi capabil să consolideze societatea şi să-i apere pe toţi cei care au nevoie de protecţie — copii, tineri, bătrîni!
Din partea sa, fracţiunea PCRM promite că în anul care vine, în fiecare zi va lupta pentru realizarea acestor obiective, pentru păstrarea statului — Republica Moldova, pentru bunăstarea poporului.
La mulţi ani!
Sursa: www.pcrm.md