Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Miercuri, 27 ianuarie 2010, ex-preşedintele Republicii Moldova, preşedintele Partidului Comuniştilor din Moldova, Dl. Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu delegaţia Lituaniei, condusă de Prim-ministrul Dl. Andrius Kubilius.
Pe parcursul întîlnirii au avut loc discuţii cu privire la situaţia social-politică din ţară, dar şi perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Vladimir Voronin a apreciat înalt relaţiile bilaterale dintre state şi a ţinut să mulţumească părţii lituaniene pentru suportul substanţial acordat de Lituania în procesul de integrare europeană a Moldovei, atît în realizarea planului de acţiuni Republica Moldova — UE, cît şi în sprijinul curent la nivel european în vederea avansării relaţiilor cu UE.
Ex-preşedintele RM a ţinut să asigure partea lituaniană de sprijinul fracţiunii parlamentare a PCRM, dar şi a partidului în ansamblu în ceea ce priveşte susţinerea reformelor pe intern în vederea alinierii standardelor Moldovei la cele ale UE, la fel ca şi a iniţiativelor ce vin să contribuie la integrarea cît mai rapidă a ţării noastre la comunitatea europeană. Vladimir Voronin a salutat iniţierea procesului de negocieri asupra noului acord de asociere cu UE şi a exprimat speranţa că acesta va aduce noi avantaje şi libertăţi pentru Republica Moldova şi cetăţenii săi, inclusiv prin liberalizarea regimului de vize şi îmbunătăţirea continuă a relaţiilor comerciale.
Prim-ministrul Lituaniei de asemenea a apreciat înalt nivelul relaţiilor bilaterale dintre Moldova şi ţara sa. Andrius Kubilius a apreciat eforturile depuse pînă în prezent de guvernarea precedentă în ceea ce priveşte procesul de integrare europeană şi a subliniat că Lituania va susţine şi în continuare activ la toate nivele această aspiraţie a Moldovei.
Pe parcursul discuţiei au fost de asemenea abordate aspectele ce ţin de eventualile căi de depăşire a crizei politice din Moldova. În context, Vladimir Voronin a menţionat că aceasta trebuie să fie rezolvată doar pe cale democratică şi nu cu proteste stradale sau devastări a clădirilor statului. Preşedintele PCRM a specificat de asemenea că tendinţele actualei majorităţi de modificare a constituţiei şi altor legi în interese proprii tot nu vor soluţiona această problemă, ci dimpotrivă o pot aprofunda.
La final părţile au ţinut să mulţumească pentru discuţia constructivă avută şi au reiterat necesitatea aprofundării în continuare a relaţiilor bilaterale.
Sursa: www.pcrm.md