|||
PCRM consideră că unica soluţie corectă şi profesionistă a problemei complexului termoenergetic al ţării este crearea unei întreprinderi unice de producere şi transportare a agentului termic, energiei electrice, apei calde şi reci cu modernizarea ulterioară a infrastructurii de bază.
PCRM propune două etape de realizare a proiectului de restructurare a complexului termoenergetic actual în termen de 3 ani:
I. Unificare şi Optimizare
La prima etapă, PCRM propune comasarea CET-1, CET-2, “Termocom” şi “Apă-Canal” în cadrul unei întreprinderi unice, care va asigura:
- soluţionarea problemei datoriilor istorice şi depăşirea situaţiei cronice de neachitări reciproce;
- diminuarea cheltuielilor administrative şi a pierderilor în reţele;
- creşterea eficienţei în administrarea generală şi coordonarea structurilor, inclusiv în situaţiile de avarii şi posibilelor catastrofe tehnogene;
- excluderea vânzărilor reciproce a serviciilor la preţuri exagerate şi a supraimpozitării;
- creşterea şi consolidarea activelor (condiţie obligatorie pentru atragerea resurselor investiţionale majore).
La fel, transmiterea în proprietatea întreprinderii a reţelelor de bloc de transportare a agentului termic şi apei va permite:
- rezolvarea problemelor cronice gospodăriei comunale municipale de achitări şi de asigurare a calităţii serviciilor;
- stabilirea uni sistem clar de relaţii “prestator — consumator”, prin lichidarea intermediarilor şi încheierea contractelor directe cu consumatorul.
II. Investiţii şi Modernizare
La etapa a doua, PCRM propune atragerea unor investiţii considerabile, în volum de 500 mln. dolari SUA, pentru modernizarea Complexului termoenergetic, care va include:
- construcţia uni sistem de producere a energiei electrice şi termice prin sporirea Coeficientului de eficienţă a producerii energiei electrice al CET-2 până la 60–70% (astăzi este de 30%) şi diminuarea dublă a consumului de gaze pentru producerea 1-ui kWh de energie electrică;
- renovarea conductelor învechite şi uzate, modernizarea punctelor de distribuire a agentului termic şi automatizarea sistemului de control şi dirijare în scopul diminuării pierderilor în reţea;
- reconstrucţia sistemelor de prelucrare a apelor reziduale şi producerea energiei electrice şi termice din biogazele căpătate;
- conectarea staţiei suplimentare de pompare a apei de la Dupăsarii-Noi la sistemul unic şi modernizarea staţiei de la Vadul lui Vodă, fapt care va spori siguranţa procesului de alimentare cu apă;
- instalarea pentru toţi consumatorii a contoarelor cu sensibilitate sporită din contul presatorului de servicii şi anularea procedurii de recalculare a diferenţelor de consum şi a pierderilor.
Guvernul Greceanîi a avut deja o înţelegere prealabilă de atragere a resurselor investiţionale cu Corporaţia de stat COVEC din China, conducerea căreia a vizitat CET-2 în luna iulie 2009. În rezultatul vizitei a fost semnat Memorandumul de acordare Republicii Moldova a unui miliard de dolari SUA pentru realizarea proiectelor în domeniul infrastructurii, lansarea căror a fost preconizată pentru sfârşitul anului 2009.
PCRM consideră posibilă şi oportună atragerea Federaţiei Ruse în calitate de partener în realizarea acestui proiect, cu atât mai mult că a fost deja stabilită o înţelegere principială de alocare de către Rusia a 0,5 miliarde de dolari SUA pentru diverse proiecte în infrastructură. O parte din aceste investiţii pot fi utilizate pentru restructurarea complexului termoenergetic. La fel de importantă este şi experienţa bogată a Federaţie Ruse în domeniul dat.
PCRM este convins că realizarea complexă a acestui proiect:
- va spori considerabil calitatea serviciilor prestate populaţiei;
- va stopa creşterea tarifelor la apă şi energie electrică şi va micşora tarifele la energie termică;
- va dubla volumul de producere a energiei electrice de către producătorii autohtoni şi va micşora importul;
- va garanta siguranţa procesului de aprovizionare cu apă a municipiului şi a suburbiilor;
- va soluţiona problema rentabilităţii complexului termoenergetic şi a achitărilor în termen pentru gazele naturale consumate;
- va spori considerabil securitatea energetică a ţării şi va îmbunătăţi fonul ecologic al capitalei.
Sursa: www.pcrm.md