Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi deputaţi,
Stimaţi reprezentanţi ai mijloacelor de informare în masă,
Stimaţi reprezentanţi ai corpului diplomatic!
Noi toţi am urmărit un nou epizod al unui serial de comedie tragică, autorii şi protagoniştii căreia sînt reprezentanţii majorităţii parlamentare liberal democrate.
Este evidentă, dar şi explicabilă ilegalitatea completă a acţiunilor domnului Filat şi a colegilor săi — el are nevoie de controlul asupra puterii judecătoreşti şi acţionează după principiul “războiul le va ierta pe toate”.
Dar este greu de explicat mitocănia, graba şi caracterul murdar al acţiunilor principalului liberal democrat şi al colegilor săi. Se impune necesitatea deducţiei cauzelor personale ascunse care au dus la demiterea ilegală a Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie.
Este evident că nu declaraţiile Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie în adresa jurnaliştilor sînt motivul adevărat pentru învinuirea şi cererea demiterii acestuia. Nu-i interesează pe domnii liberal democraţi şi personal pe Filat soarta jurnaliştilor. În caz contrar, ei ar fi apreciat în mod adecvat atacul banditesc cu aplicarea forţei fizice împotriva jurnaliştilor din partea propriului activist, domnul Chitoroagă, în primăvara anului trecut.
De asemenea, este evident că nu hotărîrile instanţelor noastre naţionale anulate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, sînt principala cauză a atacului. În caz contrar, liberal democraţii nu ar fi contribuit la numirea în funcţia de conducător al Consiliului Superior al Magistraturii un judecător care are cu mult mai multe hotărîri anulate de către CEDO.
Şi totuşi care este cauza, ce motive stau în spatele violării grosolane a principiului separaţiei puterilor în stat? Poate că în afară de scopuri meschine cu caracter politic de supunere a sistemului judecătoresc, sînt şi motive personale? Poate că noi sîntem martorii unei răzbunări banale din partea unor nemulţumiţi de precedentele hotărîri ale Curţii Supreme de Justiţie? Cine se răzbună? Criminalii? Avocaţii acestora? Reclamanţii nemulţumiţi de hotărîrile adoptate pe cauzele lor? Este greu de a da un răspuns categoric. Dar în acelaşi timp, este prea evident caracterul organizat şi dirijat al campaniei de hărţuire a Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, de distrugere, intimidare şi supunere a sistemului judecătoresc.
Stimaţi deputaţi.
Articolul 21 alin. (2) a Legii cu privire la statutul judecătorului prevede în cazul în care preşedinţii judecătoriilor şi au curţilor de apel nu îndeplenesc condiţiile Legii pentru organizarea judecătorescă art. 27, 28, 33, 34 ei pot fi eliberaţi din această funcţie, în modul stabilit pentru numirea lor. În acelaşi mod este elibirat Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie pentru neîndeplenirea atribuţiilor prevăzute de Legea cu privire la CSJ.
Necătînd la aceasta, ieri în şedinţa în plen chiar autorul proiectului hotărîrii privind demisia a preşedintelui CSJ a recunoscut că aceasta este o decizie politică şi nicidecum una bazată pe argumentele legale.
Stimaţi colegi deputaţi, mă adresez în primul rînd deputaţilor Partidului Democrat.
Este vorba nu personal de Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, care a devenit inconvenabil domnului Filat sau partenerilor săi de afaceri Este vorba de principiul independenţei sistemului judecătoresc în general. Gîndiţi-vă, s-a meritat oare să fiţi complici în oprimarea legii şi a bazelor statului. S-a meritat oare să fiţi un instrument în jocurile murdare ale cuiva? Sau vă este frică ca se va destrăma alianţa?
Fracţiunea noastră consideră încercarea de demitere din funcţia de Preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie ca fiind o acţiune absolut ilegală, nefondată şi amorală. Este un precedent periculos pentru un stat de drept şi democratic, care pînă ieri se pretindea a fi Republica Moldova.
Sursa: www.pcrm.md