Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi-a reiterat poziţia de a purta negocieri cu Alianţa pentru Integrare Europeană întru identificarea modalităţilor de depăşire a crizei politice, fiind gata să discute asupra modificărilor art.78 din Constituţie, care prevede modalitatea de alegere a şefului statului, în incinta Parlamentului.
Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că dialogul este unul posibil şi realist odată ce actuala coaliţie de guvernare va prezenta o poziţie clară cu privire la data dizolvării Parlamentului şi numirea datei alegerilor parlamentare anticipate. “În primul rând Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să formuleze răspunsuri clare cu privire la data dizolvării Parlamentului, numirea datei alegerilor anticipate şi cu privire la conţinutul modificărilor art.78 din Constituţie”, a spus preşedintele Voronin.
În acelaşi context, liderul PCRM a accentuat că “cei patru (liderii AIE — n.r.) trebuie să înţeleagă că în lipsa unei poziţii clare cu privire la dizolvarea Parlamentului este inutil să se vorbească despre careva discuţii”, menţionând că în ceea ce ţine de dizolvarea Parlamentului “există un concept cunoscut şi utilizat în ţările europene, care se numeşte termeni rezonabili, vociferat şi de conducătorul Comisiei de la Veneţia” în vizită la Chişinău.
Vladimir Voronin a subliniat că PCRM “este deschis pentru dialog de a discuta în Parlament modificarea art.78 din Constituţie”. “Ceea ce trebuie să se înţeleagă este că noi vom insista doar pe modelul de alegere a Preşedintelui de către Parlament, modificările urmând să fie valabile pentru noul Parlament”, a subliniat preşedintele Voronin.
PCRM a depus în Parlament o iniţiativă legislativă de modificare a art.78 din Constituţie, avizată pozitiv de Curtea Constituţională, care prevede alegerea şefului statului de către legislatori în trei tururi, cu micşorarea numărului necesar de voturi, simplificând procedura de alegerea Preşedintelui. Iniţiativa vine în concordanţă cu recomandările făcute de Comisia de la Veneţia, care susţine că forţele politice din Moldova trebuie să caute soluţii pentru criza politică în cadrul Parlamentului şi cu respectarea normelor constituţionale actuale.
Sursa: www.pcrm.md