Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Grupul Stângii Europene Unite (UEL) al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei salută decizia autorităţilor moldoveneşti de a desfăşura alegerile parlamentare anticipate pe 28 noiembrie 2010. Această decizie este dictată de normele constituţionale care prevăd că, în cazul în care Parlamentul Republicii Moldova nu este în măsură să aleagă din timp Preşedintele Republicii, Parlamentul trebuie să fie dizolvat şi să fie anunţate noi alegeri.
Sperăm că viitoarele alegeri vor fi libere şi corecte, atât în ceea ce ţine de campania electorală, cât şi alegerile propriu-zise.
Cu toate acestea, avem îndoieli şi îngrijorări serioase vis-a-vis de caracterul liber şi corect a alegerilor.
Condamnăm încercările de a ridica, cu mai puţin de două luni înainte de ziua alegerilor, imunitatea parlamentară a liderului al celui mai mare partid politic din ţară, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, dl Vladimir Voronin, care totodată este şi membru al delegaţiei moldoveneşti la Adunarea Parlamentară şi al Grupului nostru din APCE.
Îndemnăm autorităţile responsabile din Republica Moldova să garanteze că orice discuţie şi decizie privind posibila ridicare a imunităţii parlamentare a oricărei persoane să fie amânată cel puţin până la perioada de după desfăşurarea alegerilor, pentru a nu permite stânjenirea participării libere şi corecte a vreunui partid sau politician la campania electorală şi alegerile.
Condamnăm, de asemenea, decizia Parlamentului Republicii Moldova de a modifica, cu mai puţin de două luni înainte de ziua alegerilor, normele legislative privind modul de redistribuire a voturilor acelor partide şi politicieni care nu au trecut pragul electoral. Regretăm, în special, faptul că această modificare de norme nu a fost adusă în atenţia Comisiei de la Veneţia. Îndemnăm Parlamentul să-şi reexamineze decizia şi să solicite în acest sens opinia Comisiei de la Veneţia, în lumina imperativului de desfăşurare a unor alegeri corecte.
În fine, îndemnăm autorităţile relevante şi reponsablii din mass-media publice şi private să garanteze caracterul liber şi deschis al campaniei electorale şi să se abţină de la orice presiune asupra jurnaliştilor şi mass-media de a influenţa reflectarea campaniei electorale.
Apropiatele alegeri din Republica Moldova sunt de o mare importanţă pentru cetăţenii ţării, funcţionarea ei politică şi poziţia Republicii Moldova pe scena internaţională. Prin urmare, îndemnăm o dată în plus pe toţi cei implicaţi să garanteze caracterul liber şi corect al viitoarelor alegeri.
Tiny Kox, Preşedintele UEL al APCE
Strasbourg, 7 octombrie 2010
Sursa: www.pcrm.md