Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Alocuţiunea Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, la deschiderea sesiunii de primăvară a Parlamentului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 10 februarie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimat Parlament,
Reprezentanti ai corpului diplomatic,
Stimati reprezentanti ai mijloacelor de informare in masa,

Este evident faptul ca inceputul acestui nou sezon in activitatea legislativa a Parlamentului pune in fata noastra — deputatilor — o ordine de zi cit se poate de precisa si concreta.

In primul rind, este vorba despte alegerea sefului statului si depasirea crizei politice.

In al doilea rind, este vorba despre o activitate legislativa bine pusa la punct, eficienta, inteligenta, care este indreptata nu doar spre scoaterea Republicii Moldova din starea de paralizie economica, dar si spre inaintarea unui plan nou, ambitios de modernizare a tarii.

In al treilea rind, este vorba despre o cotitura ferma a intregii activitati legislative spre solutionarea complexa a problemelor de dezvoltare sociala.

Presupun ca nimeni din cei prezenti nu are nici cele mai mici dubii despre faptul ca de modul cum vom onora indeplinirea acestor trei sarcini, depinde nu doar greutatea electorala, popularitatea unor sau altor partide, reprezentate in Parlament. De acest fapt depinde ceva mai mult — destinul tarii, destinul independentei ei, destinul democratiei noastre. Sintem noi oare capabili sa ne ridicam la un asemenea nivel de responsabilitate? Avem noi oare sansa de a demonstra cu adevarat poporului nostru ca noi sintem reprezentanti destoinici ai intereselor lui? Sintem noi oare gata pentru indeplinirea acestei misiuni?

Din pacate, evenimentele din ultimele luni, saptamini si zile nu ne ofera nici cele mai mici motive pentru optimism. Noi toti vedem cum are loc substituirea agendei adevarate si foarte actuale pentru intreaga societate cu o tematica banala si primitiva, demna de a fi discutata doar pe paginile presei de bulevard, si nu in aceasta institutie. Nimeni deja nu mai discuta cum ar trebui sa dezvoltam economia, cum sa oprim cresterea extraordinara a preturilor si tarifelor, cum sa ne aparam cetatenii de criza economica provocata si stihiinica, cum sa adoptam un plan de masuri si pe ce sa ne bazam in procesul realizarii lui. Toate acestea lipsesc de pe ordinea de zi. In schimb, toata presa este coplesita de grija analitica a elitei de guvernare la subiectul: ne vor da sau nu bani? Ne vor da in euro sau dolari? Si daca ne vor da, atunci caruia din partidele de guvernare ii va reveni mai mult. Aceasta mai degraba ne aminteste de suferintele sufletesti ale unei amante plictisite si nu a unei elite politice responsabile. In perioada ce s-a scurs nu am vazut nici o reforma, nici o decizie sistemica, nici un plan national de actiuni comune propus societatii. Si avem noi oare acum motive sa credem ca un astfel de plan va aparea? Nu exista premize pentru asemenea asteptari.

Mai mult ca atit, prin tot ce face astazi actuala guvernare demonstreaza contrariul. Casa arde, iar puterea nu se preocupa de pojarul social-economic, dar exerseaza lupta cu simbolurile sovietice si comuniste. Oare chiar guvernarea nu intelege ca anume ea si practicile ei politice provoaca astazi cresterea popularitatii acestor simboluri si a tot ce este legat de ele?! Cu cit mai mult, stimati domni, veti afirma ca poprul va rabda totul, ca el este lipsit de propria istorie si de trecutul sau glorios, cu atit mai repede veti impinge acest popor spre actiuni eroice sub simbolurile luptei si eliberarii sociale. Ati furat de la acest popor alegerile democratice, dar putin probabil ca veti reusi sa lipsiti acest popor de alegerea sa istorica indreptata spre consolidarea libertatii sociale, democratiei si suveranitatii veritabile. Sa nu uitati aceasta. Sa nu uitati anume atunci, cind opozitia inainteaza si propune idei constructive de iesire in comun din aceasta criza.

Aceasta afirmatie este justa in special atunci cind vorbim despre posibiltatea depasirii crizei politice. Tot anul trecut am vazut cum guvernarea a incercat sa depaseasca criza politica prin sarlatanie. Va voi reaminti despre tentativa de uzurpare a puterii de stat din 9 martie, despre modificarea legii privind alegerea Presedintelui, in ajunul alegerii acestuia, despre tentativa stupida de organizare a asa-numitului referendum constitutional, despre modificarea Codului Electoral in ajunul alegerilor si despre falsificarea nerusinata a alegerilor din 28 noiembrie. Dar daca in legislatura precedenta a Parlamentului anume partidele politice reprezentau sursa permanenta de amenintare in adresa democratiei si constitutionalitatii tarii noastre, atunci astazi, guvernarea mai are un complice evident — Curtea Constitutionala, care prin decizia sa recenta a cauzat o lovitura fatala intregului sistem constitutional al Moldovei. In loc sa caute compromisul politic cu jumatate din societatea moldoveneasca in problema candidaturii sefului statului, guvernarea a hotarit sa gaseasca un “compromis” cu judecatorii Curtii Constitutionale, astfel legalizind criza politica. Toti cei care au “stimulat” o astfel de hotarire a Curtii, cei care au promovat ideea unei samovolnicii politice, trebuie sa inteleaga un simplu adevar. Daca ati crezut ca dupa 8 februarie, dupa martea neagra puteti sa va permiteti orice, atunci nu ati apreciat la justa valoare cele intimplate. Acum asteptati raspunsul de la intreaga societate moldoveneasca si incercati sa gasiti acele institutii democratice care nu doar vor reusi sa pastreze o oarecare stabilitate, dar si vor putea fi mediatori cu autoritate in relatiile voastre cu intreaga societate moldoveneasca. Astfel de institutii nu mai exista in Moldova.

Stimat Parlament,

Eu indemn toti deputatii prezenti sa faca o evaluare la rece a situatiei, va indemn sa gasiti puterea pentru a va debarasa de santajul impus de o singura persoana si sa gasiti o solutionare deschisa, cinstita si demna a problemei alegerii sefului statului.

Eu va indemn sa nu mai apreciati prezentul si viitorul Moldovei utilizind astfel de termeni ca “guvernare si opozitie”, orientarea proeuropeana sau prorusa, trecutul comunist sau viitorul anticomunist. Va rog sa constientizati misiunea ca o posibilitate de a realiza sperantele alegatorilor nostri la o Moldova echitabila, democratica si suverana, care apartine tuturor cetatenilor nostri, indiferent de valorile lor si optiunea politica. Inca mai avem sansa sa realizam acest deziderat. Mai avem sansa sa aducem speranta in inimile oamenilor nostri la o schimbare spre bine, avem sansa sa indreptatim aceste asteptari. Daca vom rata aceasta posibilitate, atunci toti asa-numitii termeni rezonabili in curind se vor transforma in cel mai bun caz intr-o explozie sociala, iar in cel mai rau caz intr-o nebunie politica care va dura la infinit.

Sursa: www.moldova-suverana.md

Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întervedere cu Mevlut Cavusoglo, Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Lupu nu va fi votat de PCRM