Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Marţi, 22 martie 2011, Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întrevedere cu Lise Christoffersen şi Piotr Wach, co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova. Părţile au discutat situaţia politică curentă din ţară, inclusiv alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, dar şi organizarea viitoarelor alegeri locale.
Referindu-se la situaţia internă din ţară, Preşedintele PCRM a menţionat că lucrurile se înrăutăţesc pe zi ce trece practic în toate domeniile. Partidele constituente ale Alianţei pentru Integrare Europeană şi reprezentanţii acestora zilnic alimentează populaţia Republicii Moldova cu promisiuni deşarte, iar cuvîntul — “reforme” a devenit carte de vizită a acestora.
Criza politică în care se află deja de 2 ani Republica Moldova şi mai mult contribuie la înrăutăţirea situaţiei. De fapt, se crează impresia că partidelor din Alianţă le este convenabil să conserveze starea actuală de lucruri. În acest haos, ei îşi soluţionează fiecare interesele înguste de partid. Iar vina pentru eşecurile proprii în permanenţă este dată pe opoziţie. Tot mai des, populaţia asistă la falsul de acte oficiale, la promulgarea şi publicarea unor legi care nu au fost votate de către parlament şi în baza cărora s-a adus un enorm prejudiciu bugetului statului, încălcări ale constituţiei şi altor acte legislative, încălcări ale regulamentului parlamentului şi normelor de procedură, intimidarea în continuare a opoziţiei şi simpatizanţilor ei, intimidarea mass-mediei, utilizarea pe larg a resurselor administrative în campania electorală, utilizarea la scară largă a banului public în scopuri electorale, iar aşa numitele reforme în domeniul justiţiei, procuraturii, drepturilor omului şi altele sînt mai mult de natură declarativă, a conchis Vladimir VORONIN.
Cu privire la alegerea şefului statului, Vladimir VORONIN a menţionat faptul că PCRM a propus mai multe soluţii de depăşire a situaţiei create, inclusiv prin votarea unei persoane neafiliate politic la funcţia de preşedinte al ţării. Spre regret, aşa cum s-a adeverit şi anul trecut, cînd a fost propusă o soluţie viabilă de depăşire a crizei, AIE a refuzat categoric mergînd la referendumul anticonstituţional rezultatele căruia sînt cunoscute. De facto, AIE a ignorat în repetate rînduri şi opinia structurilor europene, inclusiv a Comisiei de la Veneţia. Exact ca şi un an în urmă aceştia inventează tot felul de acrobaţii cu caracter juridic, de cele mai multe ori absolut ilegale, pentru a modifica Constituţia după bunul lor plac.
La rîndul lor, co-raportorii APCE au mulţumit pentru schimbul de informaţii realizat, menţionînd importanţa comunicării cu ambele părţi ale spectrului politic reprezentat în Parlamentul Republicii Moldova în vederea creării unei viziuni de balanţă asupra stării de lucruri reale în ţară.
Sursa: www.pcrm.md