Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Marţi, 23 martie, 2011, Preşedintele PCRM, Dl. Vladimir VORONIN a avut o întevedere cu reprezentanţii delegaţiei OSCE/ODIHR. Părţile au discutat procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor locale generale.
Vladimir VORONIN a menţionat necesitatea monitorizării din partea structurilor internaţionale a campaniei electorale, dar şi a zilei alegerilor locale generale. Preşedintele PCRM a adus numeroase argumente în acest sens, bazate pe experienţa recentă a alegerilor parlamentare anticipate, cînd partidele din Alianţă au modificat cu puţin timp înainte legislaţia electorală, contrar recomandărilor structurilor internaţionale şi fără consultarea acestora, au utilizat pe larg resursa administrativă, au intimidat reprezentanţii opoziţiei, au hărţuit mass-media incomodă AIE etc
Vladimir VORONIN a amintit că utilizarea maşinilor de serviciu, răspîndirea în toată ţara a pungilor cu orez, hrişca, seminţe, detergenţi, bani şi multe alte au avut loc la scară largă în campania electorală trecută.. Cetăţenii Republicii Moldova, fiind sau nu beneficiari ai compensaţiilor pentru sezonul rece, au primit cîte o scrisoare de informare la adresa lor de domiciliu din partea oficialilor doar cu cîteva zile înainte de alegeri. Astfel banii publici, care urmau a fost direcţionaţi către pensionari şi familii social vulnerabile, au fost în mod evident şi grosolan utilizaţi în scopuri electorale. Exemplele aduse sunt doar puţinile încălcări pe care le-a pus în aplicare guvernarea liberală, a conchis VORONIN.
Preşedintele PCRM a menţionat că aceleaşi practici negative şi antidemocratice din partea partidelor AIE pot fi utilizate şi în campania pentru alegerile locale.
Ex-preşedintele Republicii Moldova a indicat şi asupra numeroaselor fraude care au fost comise ca şi consecinţă a amendarii legislaţiei electorale, efectuate în absenţa mecanismelor de excludere a votării multiple a diferitor categorii de cetăţeni care au participat la vot. Vladimir VORONIN a accentuat faptul că pînă în prezent nu s-au mişcat lucrurile în ceea ce ţine de elaborarea registrului electronic al alegătorilor, tergiversările, în acest sens, fiind făcute în mod intenţionat. De asemenea, ex-preşedintele Republicii Moldova a specificat faptul că autorităţile, recent, au propus modificarea unor acte legislative prin care s-a amînat finanţarea partidelor politice pînă în anul 2017, pentru a limita capacitatea de participare şi manifestare a acestora. Micşorarea finanţării membrilor degrevaţi ai organelor electorale este un alt know-how propus de actuala guvernare.
Pe final, Vladimir VORONIN, a menţionat că partidele din Alianţă continuă tentativele de schimbare a regulilor de joc în timpul jocului şi că aceste manifestări nu vor trece neobservate. Preşedintele PCRM a chemat reprezentanţii delegaţiei la analiza detailată a tot ce se întîmplă în Republica Moldova, pentru a evita orice acţiune anti-democratică a actualei guvernări şi pentru a nu compromite procesul electoral.
La rîndul lor reprezentanţii delegaţiei au mulţumit pentru informaţiile oferite şi au dat asigurări că vor monitoriza şi în continuare situaţia îndeaproape.
Sursa: www.pcrm.md