Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele PCRM Vladimir Voronin a avut, ieri, o întrevedere cu ambasadorii ţărilor membre ale OSCE. La întrevedere au participat ambasadori din 19 ţări în frunte cu Renatas Norkus, Norcus, preşedinte al Consiliului Permanent al OSCE. În cadrul reuniunii părţile au discutat situaţia politică actuală din ţară, au făcut schimb de păreri privind soluţionarea crizei politice din Moldova şi au examinat perspectivele reglementării problemei transnistrene.
În debutul întrevederii, Renatas Norkus, preşedintele Consiliului Permanent al OSCE a subliniat faptul că absolut toţi colegii săi ambasadori atribuie o mare importanţă întrevederii cu Vladimir Voronin, al treilea preşedinte al Republicii Moldova şi preşedinte al Partidului Comuniştilor. “Noi ţinem minte iniţiativele pentru consolidarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, pe care dumneavoastră le-aţi înaintat în 2008 în calitate de preşedinte al Republicii Moldova şi astăzi noi vă vom fi extrem de recunoscători pentru aprecierea situaţiei politice actuale din Moldova şi pentru viziunea dumneavoastră asupra unei variante de ieşire din această situaţie, precum şi pentru iniţiativele privind soluţionarea problemei transnistrene”, — a subliniat preşedintele Consiliului Permanent al OSCE. De asemenea, Renatas Norkus a menţionat că OSCE împărtăşeşte poziţia fermă asupra soluţionării problemei transnistrene exclusiv în cadrul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi consideră necesară reluarea procesului de negocieri în formatul 5+2, pentru care, în opinia reprezentanţilor OSCE, există premize internaţionale reale. Totodată, drept un factor intern de consolidare a poziţiilor Moldovei în cadrul procesului de negocieri, Renatas Norkus a subliniat necesitatea alegerii preşedintelui ţării.
La rîndul său, Vladimir Voronin a subliniat faptul că instabilitatea politică internă, devierea crasă de la standardele democratice fundamentale creează un pericol serios pentru funcţionarea statalităţii moldoveneşti, nemaivorbind de faptul că starea de lucruri formată în ultimii doi ani a răsturnat chiar şi cele mai optimiste aşteptări în privinţa reglementării transnistrene. “În acest sens Republica Moldova, şi o spun cu mare părere de rău, la ora actuală este cu adevărat un «pacient» al OSCE, o ţară în care problemele democraţiei s-au întrepătruns direct cu problemele de securitate şi securitate regională. Practic, în Republica Moldova a dispărut fenomenul alegerilor democratice şi odată cu aceasta şi posibilitatea ca opoziţia şi societatea civilă să poată face apel la justiţie. Mulţi dintre cei prezenţi cunosc argumentele în acest sens”, — a declarat cel de-al treilea preşedinte al Moldovei. În acest context preşedintele PCRM a nominalizat prostul obicei, devenit constant în ultimii doi ani, o istorie ruşinoasă într-un cuvînt, de a schimba regulile de joc în timpul jocului. În calitate de exemplu Vladimir Voronin a nominalizat tentativele de schimbare permanentă a legilor privind alegerea preşedintelui şi Constituţiei, operarea cu o lună înainte de alegerile parlamentare a mai bine de 400 de amendamente în codul electoral în loc de a institui un proces politic eficient şi de a anunţa data alegerilor prezidenţiale pentru a consolida societatea. Abordînd reglementarea transnistreană, cel de-al treilea preşedinte al Moldovei a menţionat faptul că în pofida unei conjuncturi internaţionale evidente şi favorabile ce s-a constituit în privinţa problemei transnistrene, în special activitatea foarte înaltă a Rusiei şi Germaniei în această chestiune, noi nu putem constata o abordare adecvată şi constructivă din partea autorităţilor moldoveneşti. A fost îngheţat programul privind extinderea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol, adoptat de noi în 2007 şi în 2008, nu există nici un fel de dialog asupra parametrilor reglementării politice. Un factor extrem de distructiv în acest sens îl constituie poziţia Bucureştiului oficial, la fel ca şi poziţia autorităţilor moldoveneşti care s-au făcut promotorul acestei poziţii, — a subliniat Vladimir Voronin. Drept exemplu Vladimir Voronin a adus declaraţia preşedintelui României Traian Băsescu din 22 iunie curent despre faptul că el ar fi dat acelaşi ordin de a trece Prutul aşa cu a procedat Antonescu acum 70 de ani. Astfel, a subliniat cel de-al treilea preşedinte al Moldovei, şeful unei ţări membre a UE de fapt l-a reabilitat pe criminalul militar şi călăul fascist Antonescu cu participarea nemijlocită a căruia numai pe teritoriul actualei Republici Moldova au fost exterminaţi mai bine de 300 de mii de oameni.
“Vă întreb, această declaraţie a îmbunătăţit atmosfera în reglementarea transnistreană? A adus poate cumva mai multă stabilitate în acest conflict? A adîncit încrederea între Uniunea Europeană şi poporul Moldovei? Suntem în drept să aşteptăm din partea OSCE condamnarea publică a respectivelor declaraţii”, — a declarat preşedintele PCRM.
Ca soluţii de ieşire din criza politică sistemică Vladimir Voronin a formulat aceleaşi cereri pe care în ajun le-a înaintat la întrevederea cu preşedintele Consiliului European:
În afară de aceasta, a declarat Vladimir Voronin, Partidul Comuniştilor insistă asupra desfăşurării unor audieri parlamentare în chestiunile reglementării transnistrene şi a includerii de urgenţă în ordinea de zi a Parlamentului a unui proiect de lege despre neutralitate, lege elaborată şi înaintată Parlamentului din partea fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.
Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md