Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Astăzi, după ce s-au consumat practic toate momentele campaniei electorale pentru Chişinău, este vremea să facem unele constatări şi concluzii importante.
Mai întâi de toate, le mulţumesc tuturor chişinăuenilor care au avut încredere în mine şi m-au susţinut printr-un vot masiv în această campanie electorală. Vreau să le transmit şi prin acest mesaj că mi-au devenit foarte apropiaţi şi eu le rămân devotat şi voi avea mereu în grija mea grijile şi nevoile lor, şi voi reveni mai târziu cu precizări în acest sens.
Stimaţi chişinăueni, în acest scrutin echipa din care fac parte a reuşit să înregistreze un rezultat record la nivel de municipiu şi am obţinut majoritatea mandatelor în Consiliul Municipal Chişinău.
Cât priveşte Primăria Capitalei, eu mă consider învingătorul moral, învingătorul psihologic al acestui scrutin. Acelaşi lucru l-am auzit de la mulţi orăşeni cu care am discutat în ultimele săptămâni. Şi asta din câteva considerente.
În primul rând, fiindcă de facto am câştigat în perimetrul oraşului Chişinău şi în turul I, şi în turul II. Am câştigat în pofida luptei dure care au dus-o împotriva mea toate componentele AIE, cu toate resursele lor, dar şi în pofida unor lupte ascunse, mai puţin vizibile.
În al doilea rând, consider că am câştigat moral, fiindcă acest scrutin a fost fraudat în mod evident, de către cei care se află la conducerea ţării şi a capitalei.
Orice om lucid înţelege — rezultatele alegerilor din 5 iunie şi din 19 iunie au fost fabricate, adică au fost falsificate de către actuala guvernare, prin diferite metode, în care guvernanţii, spre ruşinea lor, s-au dovedit a fi foarte pricepuţi. Întregul scrutin a fost controlat de cei cu aşi în mânecă. Este deci un scrutin compromis, un scrutin care a lăsat alegătorii cu impresia falsului şi manipulării.
Dorin Chirtoacă nu este un primar legitim, chiar dacă este investit în funcţie din punct de vedere legal. Dorin Chirtoacă a câştigat juridic, dar a pierdut moral. Dar se pare că pe el acest lucru nu-l deranjează.
Perfidia aşa-zişilor liberali a putut fi văzută şi în zilele care au urmat alegerilor. Vă amintesc că anume Partidul Liberal a cerut renumărarea voturilor în CMC, pentru a încerca să smulgă mandatul majoritar de la fracţiunea PCRM, cheltuind în mod iresponsabil aproape un milion jumătate de lei pentru renumărarea inutilă.
După ce nu le-a mers cu renumărarea, anume Partidul Liberal, cu susţinerea coacţionarilor politici din AIE, a votat în Parlament scoaterea funcţiei de preşedinte al CMC, ceea ce reprezintă un gest absolut ipocrit şi imoral. De ce nu au votat pentru abolirea acestei funcţii până în 2011, cât au fost la conducere în CMC şi în ţară? De ce dizolvă această funcţie abia acum, când majoritatea a obţinut-o PCRM? De ce schimbă regulile jocului în timpul jocului? Pentru că le convine, pentru că s-au deprins să ia decizii de conjunctură.
Tot liberalii au declarat că vor atrage de partea lor câţiva consilieri din fracţiunea PCRM. Cum îşi propun ei să facă acest lucru? Vor să aplice aceleaşi metode — coruperea şi şantajul.
Asta numesc ei democraţie? Aşa vor ei să construiască un stat de drept, prin manipulări juridice, corupere şi presiuni marca Ghimpu? Prin aşa metode este compromisă şi democraţia promovată de ei, şi integritatea pe care şi-o afişează ca politicieni.
Mai mult, tot liberalii lui Ghimpu au insistat, în caz că ar fi fost turul III, să fie prelungit cadrul legal de organizare a alegerilor locale repetate de la 2 săptămâni la 3 luni, aşa cum le convine lor.
Iar pentru a împiedica luarea unei decizii corecte legal a Curţii de Apel Bălţi, Mihai Ghimpu a făcut personal presiuni politice asupra corpului de judecători, sunându-le. A aplicat procedee de teroare psihologică, şantajând şi ameninţând cu demiterea. Asta deja depăşeşte toate limitele bunului simţ. Asta nu mai este democraţie, asta e demonocraţie.
Legea pentru cei din AIE e de plastilină, o modelează cum vor. În prezent, Ghimpu vrea ca durata interimatului şefului statului să fie de patru ani. Şi nelegiuirile vor continua. Şi îmi pare rău că supraveghetorii normelor democratice de peste hotare tolerează aşa nelegiuiri, cultivând cu mâinile proprii un Pinocet moldovenesc.
Stimaţi chişinăueni, cel mai mult însă de pe urma acestui scrutin a avut de pierdut municipiul Chişinău. Pentru că se va rămâne la situaţia deplorabilă care există în prezent, asta în caz că lucrurile nu vor degrada şi mai mult.
În acest scrutin, eu am câştigat în oraş, dar am pierdut în suburbii. Şi regret că cetăţenii din suburbii nu au dorit să se alinieze voinţei exprimate de oraş. Regret că unii cetăţeni din suburbii au dat crezare minciunilor urâte de tot, deosebit de cinice şi murdare, lansate în ultimele zile de campanie de Chirtoacă, potrivit căruia eu aş fi dorit să separ suburbiile de municipiul Chişinău. Este un fals ordinar al liberalilor, este o minciună prin care aţi fost urât manipulaţi.
Am câteva cuvinte de spus celor care l-au votat pe Chirtoacă. Vă înţeleg şi vă respect opţiunea politică. Dar totuşi vă mărturisesc că îmi pare rău că v-aţi orientat după criteriile ideologice în alegerea voastră. Problemele municipiului nu pot fi rezolvate prin ideologie, agresivitate şi demagogie. Nu au fost rezolvate patru ani până acum. Nu vor fi rezolvate, din păcate, nici de acum încolo, pentru că Dorin Chirtoacă nu are capacităţile necesare. E un bun demagog, dar un prost administrator. Păcat. Iar acum vor urma cu adevărat “surprise-surprize” din partea lui. Veţi vedea ce se va întâmpla la anul.
Acum Dorin Chirtoacă are toate puterea de decizie în Primăria Chişinăului. Este din nou primar, a decăpitat Consiliul Municipal Chişinău şi este stăpânul deplin al Primăriei, are la guvernare o Alianţă care i-a ajutat să ia fotoliul de primar. Acum, nu are niciun temei să o facă pe victima, să dea vina pe alţii şi să plângă în băsmăluţa lui moşu Ghimpu. Nu va mai putea fugi de la răspunderea în faţa orăşenilor. Şi va avea pentru ce să răspundă.
De aceea, consider că peste jumătate de an sau un an, până şi alegătorii cei mai convinşi ai lui Chirtoacă îşi vor regreta profund alegerea. Pentru că oraşul are nevoie de economie, nu de show-uri şi declaraţii războinice. Oraşul e în pragul unei crize deosebit de grave, care nu poate fi rezolvată prin cuvinte şi bătăi cu pumnul în piept.
Acum s-a pus punctul campaniei electorale din 2011. Dar nu exclud că peste un an Chişinăul va cere destituirea ruşinoasă a primarului Chirtoacă şi organizarea de alegeri anticipate, pentru că răbdarea oamenilor are limite.
Oricum, stimaţi chişinăueni, acum, după încheierea campaniei, eu vă declar următoarele: Noi încă vom scrie împreună o pagină nouă în istoria Chişinăului şi a ţării. Dorinţa oamenilor de a trăi în confort, de a se face ordine, de a trăi paşnic într-un oraş curat şi bogat, într-o ţară modernă, e tot mai mare. Asta înseamnă că mai devreme sau mai târziu, această dorinţă a cetăţenilor îşi va impune voinţa. Şi eu voi alături.
Vă mulţumesc.
Sursa: dodon.md