Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi deputaţi,
Onorată asistenţă,
Fracţiunea Partidului Comuniştilor este foarte indignată de demisia de ieri a Preşedintelui Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere. Consideră, aceasta drept nimicirea organului suprem de control constituţional şi subordonarea Înaltei Curţi intereselor politice ale liderilor Alianţei. După distrugerea planificată a normelor constituţionale, principiilor democratice, atac asupra statalităţii Republicii Moldova, multiplele şi interminabilele cazuri de împărţire a mediului de afaceri, puterea actuală a comis următoarea crimă – acapărarea Curţii Constituţionale.
Onorat parlament,
Pe parcursul sesiunii actuale noi trebuie să rezolvăm un şir de sarcini prioritare, şi este necesar ca deja astăzi, la prima şedinţă să examinăm proiectele privind numirea datei alegerii Preşedintelui ţării şi iniţierea procedurii de alegere. Poziţia Partidului Comuniştilor Vă este bine cunoscută – noi sîntem deschişi pentru negocieri cu fiecare partid în parte, avînd ca punct de pornire interesele poporului şi dezvoltarea durabilă a ţării. Procedura urmează a fi strict în cadrul legislaţiei, dar nu a unor sau altor interpretări. În caz contrar noi nu ne putem numi aleşii poporului, ci un grup de manipulatori ai Constituţiei şi ai votului alegătorului.
De la bun început, în mod normal, trebuie să acordăm o atenţie deosebită proiectelor de legi privind politica bugetar-fiscală pe anul 2012, rectificarea bugetului de stat pe anul curent şi, respectiv, examinarea bugetelor pentru anul viitor. Cu regret, aceste proiecte aşa şi nu au parvenit în Parlament, mai mult ca atît, nu au fost examinate de Guvern şi consultate cu sindicatele şi patronatele. Primul proiect, conform legislaţiei, urma să fi aprobat pînă la data de 15 iulie. Oare, nu este necesară stabilirea unei previzibilităţi fiscale atît pentru agenţi economici, cît şi pentru populaţie? Oare nu aşteaptă de la noi investitorii, inclusiv şi cei din străinătate, stabilirea regulilor de joc în domeniul fiscal? La urma urmei, oare nu este obligatorie îndeplinirea cerinţelor legii? În opinia noastră, situaţia creată nu este una normală. La fel este şi subiectul rectificării bugetului de stat pe anul curent. Se creează impresia că bugetul se execută bănuţ cu bănuţ la compartimentele venituri şi cheltuieli. Evident, cineva nu doreşte să aducă la cunoştinţa opiniei publice cum stau lucrurile în realitate, iar Parlamentul nu acordă atenţie sporită acestui fapt, deşi, anume noi sîntem responsabili pentru adoptarea legilor bugetare.
Considerăm că în cadrul şedinţelor plenare a Legislativului, trebuie de organizat un şir de audieri, la care noi, Fracţiunea PCRM, în ultima perioada de timp am atras atenţia tuturor, cum ar fi: raportul de activitate a Guvernului privind dezvoltarea social-economică, ceea ce, în mod normal, trebuia să se fi produs pînă la sfîrşitul sesiunii de primăvară-vară; raportul Ministrului Afacerilor Interne privind situaţia criminogenă în ţară; raportul Guvernatorului Băncii Naţionale şi Preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare privind situaţia în domeniul financiar-bancar, îndeosebi, după evenimentele cunoscute de atacuri asupra unor instituţii financiare şi companii de asigurări; raportul Ministrului Apărării privind comercializarea armamentului; raportul Procurorului General, directorului Serviciului Informaţii şi Securitate şi directorului Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei privind activitatea instituţiilor în cauză.
Stimaţi colegi,
Noi toţi am făcut cunoştinţă cu rezultatele ultimului sondaj efectuat de Institutul Republican Internaţional, şi cele mai şocante rezultate trebuie să ne pună pe gînduri: 80% din respondenţi se tem să-şi exprime viziunea politică – despre ce fel de democraţie poate fi vorba? În ţara domină fărădelegea şi dezmăţul criminal, oamenii sînt impuşi să adere la una sau altă formaţiune politică, de altfel sînt concediaţi, intimidaţi sau şantajaţi. Toate partidele parlamentare au misiunea să aducă stabilitatea şi bunăstarea în casele cetăţenilor noştri şi să nu ameţim lumea cu balivernele experţilor şi politologilor, despre, cum e mai bine să ocolim Constituţia, sau o rescriem după placul cuiva.
Un alt domeniu prioritar este reglementarea activităţii legislative din punct de vedere organizatoric. Ceea ce se întîmplă în ultimii doi ani, nu se poate numi decît haos. Spuneţi-mi, Vă rog, unde este Planul de activitate legislativă, cel puţin, pe o perioadă scurtă? Cum se întocmeşte ordinea de zi a şedinţelor comisiilor permanente şi a Plenului Parlamentului? Cum se introduc subiectele în ordinea de zi? Chiar şi ordinea de zi ce o vom examina acum la început acestei sesiuni, este foarte vagă şi nu prevede examinarea proiectelor de importanţă vitală, care reiese din situaţia social-politică şi social-economică la moment. Evident, că trebuie să punem capăt acestei dezordini.
Pînă la ora actuală nu sînt puse spre examinare iniţiativele legislative ale deputaţilor Partidului Comuniştilor, în timp ce toate iniţiativele deputaţilor altor fracţiuni se examinează în termenele restrînse, iar uneori şi în timp de o zi-două sau chiar o oră-două după înregistrare în Parlament. Consecinţele le vedem şi le simţim cu toţii. Noi înţelegem ca sîntem rivali în lupta politică, dar totuşi, trebuie să existe careva limite de rivalitate, măcar o doză minimă de respect. Orice proiect de lege, indiferent de către cine a fost elaborat, în cazul în care este oportun şi în folosul societăţii, trebuie examinat fără întîrziere. Anume bunăstarea poporului este scopul prezenţei noastre în Parlament, de aceea Fracţiunea noastră insistă asupra examinării minuţioase şi în termenele restrînse a tuturor iniţiativelor legislative înaintate de deputaţii Partidului Comuniştilor.
Stimaţi deputaţi,
Fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cheamă tot corpul de deputaţi spre o conlucrare întru binele poporului, declară deschiderea sa oricăror iniţiative şi proiecte notorii şi speră că Parlamentul va justifica votul acordat de alegător.
Mulţumesc pentru atenţie!
Sursa: www.pcrm.md