Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Comuniştilor din opoziţie propune discutarea posibilităţii aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi Spaţiul Economic Eurasiatic, format de Rusia, Kazahstan şi Belorus. Declaraţia a fost făcută de ex-preşedintele Vladimir Voronin.
El a amintit că încă pe 24 septembrie partidul a convocat plenul Comitetului Central, la care “s-a luat o decizie privind depăşirea crizei politice. Tot atunci, în cadrul plenului s-a discutat, inclusiv, alte probleme la fel de actuale. Şi anume — soluţii de ieşire a Republicii Moldova din această criză sistemică, au fost evaluate potenţiale soluţii economice, posibile strategii sociale, culturale şi educaţionale”.
“S-au discutate subiecte privind actuala etapă a integrării europene, obiectivele acesteia, dar şi potenţialele posibilităţi de integrare activă a ţării în actuala Uniune Vamală. Toate acestea au trecut neobservate pentru comunitatea jurnaliştilor, deşi toate materialele au fost publicate. Pentru Partidul Comuniştilor răspunsurile la aceste întrebări valorează incomensurabil mai mult, decât discutarea unor combinaţii interpartinice. Or, oricare dintre aceste combinaţii cu participarea PCRM, fără o schimbare clară a direcţiei politice a Moldovei, va constitui o nouă şi obişnuită conspiraţie pentru partajare de portofolii.
Partidul nostru este convins: Republica Moldova, societatea niciodată nu va putea fi conciliată de pe poziţiile politicilor şi practicilor curente ale Alianţei”, a declarat ex-preşedintele.
“Noi considerăm că orice negocieri fără anunţarea datei pentru alegerile prezidenţiale ar însemna un subterfugiu, o cale spre nicăieri, şi, în general, chiar o insultă vizibilă la adresa întregului sistem juridic al ţării”, a adăugat el.
Vladimir Voronin s-a arătat convins că “în realitate, pentru Republica Moldova a apărut o şansă istorică, o şansă pentru a ieşi dintr-o prăpastie social-economic adâncă”.
“În condiţiile în care potenţialul de integrare europeană a fost, practic, epuizat pe termen lung, când UE este afectată de o criză profundă, când calea reformelor europene se reduc doar la modernizarea legislaţiei naţionale, la Est de noi se conturează un nou proiect integraţional. Mă refer la Uniunea Vamală care, potrivit actualilor arhitecţi ai săi, se transformă sub ochii noştri în Uniune Eurasiatică. La 1 ianuarie 2012 Spaţiul Economic Eurasiatic al ţărilor Rusia, Belorus şi Kazahstan va deveni în cele din urmă realitate”, a subliniat liderul opoziţiei, subliniind că “pentru noi este important că acest proiect nu numai că nu vine în contradicţie cu reformele europene, dar şi contribuie la implementarea lor mai rapidă. Permite să purtăm negocieri în vederea regimului liberalizat de vize cu UE de pe poziţiile unor garanţi internaţional puternici. Aprobă standarde unice pentru libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi capitalurilor, care sunt, practic, identice cu cele europene. Nu este incompatibilă cu aderarea la OMC, poartă un dialog mult mai responsabil cu privire la zona de comerţ liber cu UE”.
“Acest proiect integraţional legalizează resursele umane, asigură protecţia socială a acestora în cadrul uniunii. Important este, că Uniunea Vamală stabileşte preţuri unice la resursele energetice, creează condiţii pentru o puternică cooperaţie de producţie, pentru folosirea diferitor avantaje competitive naţionale, în special în sfera legislativă”, a adăugat el, subliniind că PCRM “consideră că Republica Moldova, fără să-şi înceteze, în nici un fel, demersurile de dezvoltare a proiectului său european, ar trebui, în cel mai rapid mod posibil, să se determine cu privire la calitatea sa de membru al Uniunii Vamale”.
Sursa: www.pcrm.md