Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi raportori,
Moldova are sentimente deosebite faţă de Uniunea Europeană, faţă de civilizaţia europeană. Şi acest sentiment se trage de sute şi sute de ani. Este destul doar să vă amintesc meritele domnitorilor medievali moldoveni în ocrotirea nu doar a Ortodoxiei, ci şi a civilizaţiei europene, pentru ca să-mi daţi crezare.
Tocmai dina cest considerent am un sentiment deloc plăcut astăzi, când pe parcursul ultimilor ani am văzut scăderea drastică a opţiunilor pro-europene ale populaţiei din Moldova. Cel puţin asta arată sondajele de opinie.
Prin ce se poate explica un astfel de trend scadent al opţiunii populaţiei Moldovei (de la 70% în 2008 până la 47% acum)? În opinia noastră, la baza acestei dezamăgiri stă minciuna care domină astăzi în Moldova.
Cu părere de rău, subliniez, cu părere de rău, sunt nevoit să spun astăzi oaspeţilor europeni că au făcut o mare greşeală când au mizat pe un discurs victorios al guvernanţilor şi nu pe capacităţile acestora.
Trebuie să vă mai spun că pe fundalul unor rapoarte pompoase, într-o perioadă extrem de scurtă avem reducerea numărului populaţiei active cu peste 100 mii persoane.
Vă reamintesc, că anume pe acest fundal guvernarea îşi prezintă realitatea în culorile roz, vorba antevorbitorului Ion Hadârcă.
Tocmai din acest considerent înclin să cred că optimismul Dlui Schuebel are la bază careva substanţe deocamdată mai puţin cunoscute de noi.
Ce avem astăzi?
Închiderea şcolilor fără măcar consultarea a autorităţilor locale.
Vânzări de armament în condiţii suspecte într-o ţară aflată în conflict cu partenerul nostru regional.
Avem modificări ale Codului Electoral, a legislaţiei în domeniul audiovizualului şi în alte domenii fără nicio expertiză a acestora de instituţiile europene. Şi acest lucru, subliniez, se întâmplă în condiţiile în care Moldova încă se mai află sub monitorizarea Consiliului Europei.
Despre ce fel de perspectivă europeană putem vorbi dacă ministrul apărării îşi permite public să ameninţe jurnaliştii care încearcă să aducă lumină în procesul vânzării armamentului ofensiv în zonă de conflict?
Despre ce fel de reformă europeană în audiovizual putem vorbi când persoanele din Prezidiul Parlamentului controlează piaţa audiovizualului, iar în fruntea comisiei parlamentare pentru mass-media se află persoana care are interese financiare directe în domeniu.
Ce să mai vorbesc de experienţa nemaipomenită în Moldova, când conducerea organelor puterii judiciare sunt partajate pe criteriu exclusiv politic?
Repet, spun aceste lucruri cu mare regret. Pentru că sunt convins că în astfel de Comitete atât guvernarea, cât şi opoziţia, ar trebui să-şi unească eforturile, în favoarea interesului naţional. Însă, stimaţi prieteni, cu regret, în textele pregătite ale acestor alocaţiuni rostite astăzi aici nu se indică asupra neajunsurilor în calea integrării europene. Implicit, consider că prin astfel de atitudine nu faceţi decât să înrădăcinaţi euroscepticismul în Moldova.
Vă mulţumesc şi aştept răspunsuri la întrebările formulate.
Sursa: www.pcrm.md