Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Luni, 12 decembrie 2011, a avut loc întrevederea Preşedintelui PCRM, Vladimir VORONIN, cu Ambasadori, membri ai delegaţiei Comitetului pentru politică şi securitate a Uniunii Europene care se află în vizită de lucru în Republica Moldova.
Părţile au făcut un schimb de opinii referitor la situaţia politică curentă din Moldova. Preşedintele PCRM a răspuns la mai multe întrebări parvenite din partea Ambasadorilor şi a prezentat poziţia partidului vis-a-vis de procesul de integrare europeană, relaţiile bilaterale moldo-ruse, precum şi referitor la reglementarea problemei transnistrene.
Cuvînt introductiv al Dlui Vladimir VORONIN, Preşedintele PCRM, la întrevederea cu delegaţia Comitetului pentru politică şi securitate a Uniunii Europene
Vizita Dumneavoastră la Chişinău este o onoare pentru Republica Moldova. Sîntem conştienţi cît de semnificative pot fi rezultatele acestei vizite.
Se consideră că opoziţia are pregătite pentru astfel de vizite unele mesaje cu un text standard. Esenţa acestora constă din trei sarcini: de a se plînge, de a se plînge şi încă o dată de a se plînge pe guvernare. Nu voi urma acest scenariu. Pe simplul motiv că se plîng de obicei cei care caută apărare. Cu mare regret, noi — opoziţia, deja mai bine de un an nu apelăm la structurile europene după susţinere şi înţelegere.
Şi aici cu adevărat avem ce regreta. Din simplul motiv că anume partidul nostru, cel ce se află în prezent în opoziţie este de facto iniţiatorul procesului de integrare europeană. La 17 noiembrie 2002, prin Decretul meu prezidenţial Republica Moldova oficial şi-a declarat cursul spre o modernizare europeană, pentru o revizuire a legislaţiei şi racordarea acesteia la standardele europene, spre reforme europene. Nu a fost o cale simplă şi nici o alegere simplă. Dar cel mai important — au fost succese. Republica Moldova a codificat în totalitate legislaţia, cu susţinerea partenerilor noştri europeni au apărut cinci coduri şi au fost adoptate aproximativ 300 legi noi. A fost semnat şi pus în aplicare Planul de acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană pentru o perioadă de trei ani. La iniţiativa Moldovei, Uniunea Europeană a devenit parte a formatului de negocieri în reglementarea problemei transnistrene. Împreună cu Ucraina şi UE am instituit o misiune de control pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Bruxelul a susţinut atît financiar, cît şi organizatoric iniţiativa noastră cu privire la măsurile de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol. Ţin să menţionez, că timp de opt ani de guvernare a PCRM toate scrutinele electorale au fost recunoscute drept democratice. Pe timpul guvernării noastre nu a fost închis nici un post de televiziune, radio şi nici un ziar.
Spun acestea, pentru a combate în primul rînd acel stereotip despre partidul nostru, care a fost creat artificial în ultimii ani. În al doilea rînd compar lucrul realizat de noi cu cel al Alianţei pentru Integrare Europeană. Alianţa este de doi ani şi jumătate la putere, dar nimeni nu-şi aduce aminte care totuşi sînt reformele realizate, care legi europene au fost adoptate de majoritatea care se află la guvernare. Probabil esenţa guvernării acestei Alinaţe, susţinerea ei de către UE o reprezintă dorinţa de a nu permite ca noi sa revenim la putere. Bine, atunci — aceasta este calea cea mai sigură de a discredita complet şi pentru totdeauna noţiunea de “integrare europeană” a Republicii Moldova.
Doar vreau să enumăr pe scurt ceea la ce partenerii noştri europeni închid ochii, ceea ce cu mare regret nu se observă. Şi acest lucru nu înseamnă că mă plîng, dar că îmi exprim serioase îngrijorări.
Pentru a depăşi criza politică sistemică în care ne aflăm, noi vedem următoarele:
Cred că anume o astfel de cale ne va permite să omitem confruntarea politică internă, să ne concentrăm asupra unei agende pozitive — a reformelor adevărate, care sînt extrem de importante şi necesare pentru ţara noastră.
Serviciul de presă al PCRM
Sursa: www.pcrm.md