Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Onorat Parlament,
Iată că şi acest an, daja al treilea consecutiv, se încheie cu rectificări bugetare negative la toate bugetele: buget de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală; nivelul încasărilor bugetare fiind mult sub cel prognozat acum cîteva luni în urmă de acelaşi Guvern AIE.
Aceeaşi problemă a fost dezbătută de noi şi acum două săptîmăni, atunci cînd Parlamentului i s-a propus cu viteză cosmică, practic cu ochii închişi, să susţină rectificarea bugetului de stat pentru 2011.
Exponenţii partidelor ce poartă cea mai mare responsabilitate pentru această diminuare ruşinoasă de fonduri bugetare au încercat (şi în mare parte le-a reusit) să deplaseze accentele şi să denatureze realitatea pe care au dorit cu orice pret sa o ascundă.
Iar realitatea tristă este că deja al treilea an consecutiv avem un Guvern incompetent, care nu este în stare să facă nişte prognoze şi planificări bugetare anuale credibile şi nu este capabil să-şi onoreze angajamentele asumate la început de an bugetar (planifică una executa alta).
Adevărul este că mărimea fondului de remunerare a muncii va fi în acest an cu circa 1,2 mlrd lei mai mică decît cea prognozată iniţial, iar ca efect direct, încasările contribuţiilor la fondul social se vor reduce contra plan cu circa 250 mln lei.
Drept consecinţă, rezultatul financiar anual al bugetului asigurărilor sociale va constitui — deficitul de 988 mln sau aproape 1 mlrd lei — o cifră record din ultimii 10 ani şi asta în condiţiile în care doar cîţva ani în urmă acest buget avea solduri pozitive.
Această situaţie catastrofală este determinată de mai mulţi factori, printre care:
Tragic este că mulţi dintre cetăţenii noştri s-au dezamăgit în capacitatea statului de ale oferi garanţii sociale. Concetăţenii noştri nu văd unde se duc şi pentru ce ei achită impozite şi taxe la stat, deaceea preferă să-şi faca de sinestator rezerve pentru anumite situaţii de risc social.
Stimaţi colegi,
Cifrele pe care le discutăm azi reflectă mai multe fenomene îngrijorătoare, care necesită o analiză profundă, necesită o atitudine şi o abordare constructivă din partea noastră, a tuturor, şi nu citirea sau ascultarea cu indiferenţă a rapoartelor în comisiile de profil si in plen, cu votarea automată a deciziilor.
Onorat Parlament,
Atmosfera din societatea noastră devine tot mai apăsătoare, atmosferă, în care nimeni nu mai este sigur nici de prezent nici de viitor. In fata acţiunilor antisociale, antiumane şi distructive, în faţa ignoranţei din partea Guvernării, cetăţenii noştri se simt abandonaţi, sunt plini de revoltă şi de neputinţă.
Rabdarea cetatenilor nostri însă nu este fără limite, iar acest document, prin care sunt legalizate efectele menţionate mai sus, îi apropie şi mai mult pe oameni de aceste limite
Fractiunea noastra nu va sustine astfel de proiecte.
Sursa: www.pcrm.md