Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi alegători,
În 2010, în timpul alegerilor parlamentare anticipate Partidul Comuniştilor din Republica Moldova v-a prezentat platforma sa electorală întitulată: “Moldova alege victoria!”. Acea platformă a fost un proiect concret de depăşire a crizei, pe care am promis să-l implementăm după venirea noastră la putere.
În acel proiect, am plasat în prim plan problemele dezvoltării sociale: restabilirea obligatorie şi neîntîrziată, pentru toate categoriile de cetăţeni, a garanţiilor sociale anulate de către guvernare în perioada 2009–2010; majorarea, anual, cu cel puţin 15% a salariului mediu pe economie; indexarea anuală a pensiilor cu minimum 17%; majorarea, în fiecare an, a numărului de locuri bugetare la instituţiile superioare şi medii de învăţămînt. Noi ne asumam obligaţia să efectuăm modernizarea economică şi culturală a centrelor raionale în baza strategiei “Patruzeci de oraşe”, să mărim de 8 ori volumul investiţiilor, fapt care ar fi contribuit la crearea locurilor noi de muncă. Noi ne propuneam să creăm condiţii politice durabile pentru independenţa Moldovei, atît în interior, cît şi în exteriorul ţării şi să continuăm procesul de reintegrare a ţării. Iar la baza realizării acestui obiectiv urma să stea nu doar modernizarea europeană a Moldovei, dar şi participarea ţării la noile proiecte integraţioniste din spaţiul Comunităţii Statelor Independente, cum ar fi: Uniunea vamală, Spaţiul economic unic.
“Proiectul Moldovenesc”, care a fost pe larg prezentat societăţii noastre a întrunit un set de propuneri concrete ce au fost înaintate în cadrul înîlnirilor cu alegătorii şi la sfaturile săteşti, iar ulterior transmise în adresa partidului nostru. Acel document a fost un adevărat Acord între un partid politic şi alegători, un acord pe care ne-am asumat să-l îndeplinim. Noi intenţionam să preluăm puterea în calitate de partid politic care propunea un proiect larg de dezvoltare naţională şi nu doar unul de interese politice înguste.
Cu toţii aţi fost martori la modul în care actuala guvernare a organizat alegerile, cîte fraude au fost admise — măsluiri, falsificări, cazuri de votare multiplă etc. Însă, chiar şi în aceste condiţii Partidul Comuniştilor a fost susţinut de aproape o jumătate din alegătorii ţării. Anume această susţinere a populaţiei şi posibila schimbare a cursului de dezvoltare a ţării de la degradare spre făurire a şi impus liderii partidelor democrat, liberal şi liberal-democrat să se înţeleagă între ei şi să mai formeze o dată Alianţa. Şansa de modernizare a fost ratată din nou. Criza în care s-a pomenit ţara s-a aprofundat şi mai mult. Condiţiile de trai ale majorităţii populaţiei au devenit mult mai rele. La năpastele mai vechi s-au adăugat şi cele noi — tarifele inumane, lichidarea şcolilor şi spitalelor, legalizarea corupţiei şi teroarea criminală, guvernarea deschisă a mafiei şi oligarhilor. Şi mai important este faptul că atît statul cît şi societatea noastră nu mai au nici o speranţă la schimbare spre bine, nu le-a mai rămas nici un vis frumos, nici o perspectivă clară. Chiar şi speranţa unei integrări europene rapide a fost spulberată de biciul guvernării feudale al Alianţei. Actuala guvernare — parlamentul şi guvernul — îi provoacă societăţii moldoveneşti doar sentimentul de dezgust şi milă, de ruşine pentru propria ţară şi de frică pentru viitor.
Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor, pe parcursul acestui timp, a încercat de nenumărate ori să schimbe situaţia creată. Noi nu doar am înaintat o mulţime de iniţiative legislative referitoare la protecţia socială, dar şi am criticat permanent şi în mod public politica pe care o promovează actualul regim. În această perioadă de timp guvernarea a manifestat o indiferenţă totală faţă de opinia opoziţiei parlamentare, care reprezintă cel puţin o jumătate din societatea ţării. Totodată, activitatea fracţiunii PCRM nu s-a redus doar la înaintarea de iniţiative legislative, noi am înaintat diverse propuneri orientate spre găsirea unui compromis. PCRM a transmis Guvernului toate poruncile pe care le-a primit partidul de la alegători. Noi am cerut cu insistenţă să se ţină cont de ele la elaborarea noului program al guvernului. În schimb am primit tăcerea majorităţii parlamentare şi aprobarea de către ea nu a unui proiect de modernizare a ţării, ci a unui manifest al genocidului social. Noi am propus să se ajungă la o înţelegere în problema alegerii şefului statului, în baza reformatării întregii puteri şi formării unei coaliţii noi şi eficiente pentru depăşirea crizei, sau prin înaintarea unei candidaturi nepartinice. Însă şi în acest caz Alianţa a preferat să păstreze situaţia de haos, care îi este atît de convenabilă şi să contribuie în continuare la descompunerea întregului sistem al puterii de stat.
Şi iată că timpul prevăzut de Constituţie pentru această guvernare a expirat. După 15 ianuarie, atunci cînd Alianţa a compromis perfid tentativa de alegere a şefului statului, nu mai există nici o premisă legală de păstrare în continuare a acestui parlament. Actualul legislativ, prin existenţa sa, prin toate acţiunile posibile — de la iniţierea proiectelor de legi pînă la tentativele anticonstituţionale de a alege preşedintele — este în stare doar să agraveze cu mult responsabilitatea actualei guvernări de uzurparea puterii de stat. Este clar pentru toţi că chiar şi eventuala tentativă de alegere a preşedintelui pe care o manifestă cu atîta stîngăcie Alianţa va fi nu doar o nouă crimă, dar şi un procedeu de a prelungi cu încă cîţiva ani acel iad social pe care Lupu, Ghimpu şi Filat l-au creat în Republica Moldova.
Parlamentul Republicii Moldova şi-a pierdut legitimitatea. În aceste condiţii fracţiunea Partidului Comuniştilor consideră drept inoportună participarea sa la lucrările actualului Parlament. Să participi — înseamnă să fii părtaş la genocidul împotriva propriului popor, împotriva domniilor voastre, dragii noştri alegători. Noi, în calitate de deputaţi pe care i-aţi ales şi le-aţi oferit încrederea, speranţa şi susţinerea dumneavoastră vom continua lupta politică alături de voi, în satele şi oraşele noastre. Astfel, deputaţii din fracţiunea PCRM îşi vor concentra activitatea pe comunicarea cotidiană directă cu alegătorii. Suntem convinşi că aceasta este unica cale de a apăra drepturile dumneavoastră.
Împreună vom obţine dizolvarea acestui Parlament şi demisia oligarhilor, contrabandiştilor şi trădătorilor de interese naţionale. Nu mai vedem o altă misiune pentru noi.
Sursa: www.pcrm.md
Rezoluţia activului PCRM: “Proiect Moldovenesc”
PCRM, 28 martie 2010