Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimate domnule Preşedinte,
În primul rînd vreau să Vă mulţumesc pentru atenţia deosebită acordată de Irlanda, inclusiv în calitate de Preşedinte al OSCE, susţinerii Republicii Moldova. Am avut recent o discuţie foarte detaliată cu Ambasadorul Erwan FOUÉRÉ, pe care l-am informat despre evoluţiile recente din ţara mea. Totuşi, sunt nevoit să mă adresez personal către Dumneavoastră, în calitate de Preşedinte în exerciţiu al OSCE, pentru a Vă atrage atenţia asupra situaţiei foarte periculoase în care s-a pomenit Republica Moldova şi asupra riscurilor de deviere dramatică a ţării de la angajamentele internaţionale, inclusiv în cadrul OSCE.
Din septembrie 2009, Republica Moldova nu are Preşedinte, chiar dacă Constituţia ţării prevede foarte clar obligaţiunea Parlamentului de a alege Şeful Statului timp de două luni după validarea mandatului Parlamentului. Nu are rost să Vă enumăr toate procedeele dubioase la care s-a recurs pentru a evita în orice fel respectarea legilor de bază ale statului, însă în 2011 au expirat toate termenele posibile, iar Preşedintele aşa şi nu a fost ales. Astfel, Republica Moldova nu are un Şef de Stat, Parlamentul, conform legislaţiei, urmează să fie dizolvat şi urmează a fi organizate alegeri anticipate.
Spre regret, actuala conducere a ţării, se preface a nu înţelege legislaţia, inventează zilnic diverse scuze pentru a evita răspunsul la întrebarea de bază, care o are populaţia ţării: care este temeiul legal de perpetuare a aflării lor la putere? Peste 300 de localităţi din ţară au anunţat oficial despre nesupunerea acestei conduceri, iar societatea civilă si mas media deschis vorbesc despre uzurparea puterii în stat.
În aceste condiţii, populaţia ţării se mobilizează pentru proteste generale, în cadrul cărora este solicitată respectarea legislaţiei şi dizolvarea imediată a Parlamentului. Numărul participanţilor la aceste proteste va creste în progresie geometrică şi în timpul cel mai apropiat, ţara riscă să între într-o situaţie de paralizare funcţionala, deoarece Guvernul poate imita şi mima o anumită activitate, dar în condiţiile în care puterea nu mai este recunoscută de societate, care este perspectiva oricăror decizii luate de o astfel de autoritate dubioasă? Chiar dacă din frica de a pierde puterea, vor alege totuşi un Preşedinte, în cadrul actualului Parlament, legalitatea căruia este compromisă, criza politică şi revolta societăţii doar se va agrava.
Recent, Secretarul General al Consiliului Europei a declarat public că “Republica Moldova este un exemplu tipic în ce situaţie se ajunge dacă instituţiile nu funcţionează, şi că nu este clar cum oamenii pot avea încredere într-un Parlament care nu este în stare să soluţioneze nici problema alegerii Preşedintelui, nici alte chestiuni”.
În loc să reacţioneze imediat, cu prompt la peste 300 de declaraţii de nesupunere a localităţilor din ţară, la mitingurile de protest, la avertizările instituţiilor europene, liderii alianţei de guvernare se ascund de jurnalişti, de opoziţie, si nu oferă nici un răspuns la situaţia cu adevărat critică în care au adus ţara ei înşişi.
În aceste circumstanţe regretabile, ne adresăm către Dumneavoastră cu rugămintea de a atrage atenţia, în virtutea mandatului de Preşedinte al OSCE, asupra tentativei de uzurpare a puterii într-un stat membru al OSCE, asupra situaţiei critice de nerecunoaştere în masă a autorităţilor centrale şi asupra riscului de destabilizare totală a ţării, responsabilitatea pentru care o poartă “conducerea” actuală. Acţiunile iresponsabile şi incompetente îndreptate spre menţinerea cu orice preţ şi în orice condiţii la putere ale actualilor guvernanţi, au adus Republica Moldova într-o situaţie dramatică.
Contăm mult şi pe experienţa bogată a Dumneavoastră în politică şi autoritatea pe care o aveţi, care ar putea ajuta la depăşirea cît mai rapidă a acestei situaţii cu adevărat ruşinoase în care a fost adusă ţara mea.
Cu respect,
Vladimir VORONIN,
Preşedinte al PCRM
Ex-preşedinte al Republicii Moldova
Sursa: www.pcrm.md
Scrisoare deschisă către Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, dl Mevlut Cavusoglu
PCRM, 21 ianuarie 2012
Întrevederea Preşedintelui PCRM cu Ambasadorul Regatului Belgiei
PCRM, 9 noiembrie 2011