Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin a făcut apel către preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, să intervină pentru a salva şcolile bulgare din Taraclia.
Ex-preşedintele a subliniat că “Republica Moldova ca stat multinaţional şi-a asumat angajamentul de a crea condiţii favorabile pentru dezvoltarea liberă a tuturor comunităţilor etrice şi de lingvistice din Republica Moldova şi, potrivit ultimului recensământ al populaţiei, în Republica Moldova locuiesc 65 mii 662 reprezentanţi ai etniei bulgare”.
“În perioada anilor 2001–2009, autorităţile din Moldova au reuşit să facă multe lucruri pentru păstrarea, dezvoltarea şi libera exprimare a identităţii etnice, culturale, lingvistice a bulgarilor care locuiesc în Moldova. Astfel, au fost formate grupe bulgare la grădiniţe, formate clase bulgare la instituţiile de învăţământ localizate în zonele cu o populaţie compactă de bulgari. În anul 2004, în prezenţa preşedinţilor Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi al Republicii Bulgare, Georgi Parvanov, a fost inaugurată Universitatea de Stat din Taracţia. Datorită acestui eveniment important, bulgarii din Moldova au obţinut posibilitatea de a beneficia de studii superioare în limba maternă. În acelaşi timp, Universitatea din Taraclia, datorită contactelor stabilite cu universităţile bulgare a obţinut posibilitatea de a deveni un centru care întruneşte potenţialul ştiinţific al celor două ţări”, a menţionat liderul opoiziţiei.
Preşedintele PCRM a subliniat că “din anul 2009 situaţia a luat o întorsură radicală”, iar “primul semnal de alarmă a devenit desfiinţarea liceului regional «Kiril şi Metodiu» de pe lângă Universitatea de Stat din Taraclia”.
“Simultan, în cadrul a-azisei optimizări a sistemului educaţional preuniversitar, autorităţile din Moldova au decis să scape literalmente de şcolile bulgare. În prezent, sub pretextul «optimizării» guvernul Moldovei a refuzat să aloce pentru raionul respectiv 3 milioane lei necesare predării în limba bulgară”, a comunicat el.
“Din cele menţionate şi pentru a preveni desfiinţarea şcolilor cu predare în limba bulgară, solicităm să examinaţi posibilitatea de a contribui la finanţarea activităţii şcolilor bulgare şi predării în limba bulgară în zonele cu o populaţie compactă de bulgari de pe teritoriul Republicii Moldova. Avem convingerea că popoarele moldovenesc şi bulgar vor coopera în continuare pentru prosperarea ţărilor noastre — Republica Moldova şi Republica Bulgaria”, a încheiat Vladimir Voronin.
Sursa: www.pcrm.md