Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi reprezentanţi ai mas-media
Vă salut la această conferinţă de presă. După o scurtă întroducere voi fi gata să răspund la întrebările Dumneavoastră.
Unu. Vedeţi cu toţii că situaţia politică în ţară după aşa numita alegere a Preşedintelui nu s-a stabilizat de loc, criza politică şi socială nu a dispărut nicăieri. Ba din contra, acea zi tragică de 16 martie a devenit un fel de trăgaci după activarea căruia ţara a fost zguduită de un val nou de represiuni politice şi sociale odioase. Tot ce vedem noi astăzi este o dovadă elocventă a faptului că sursa principală a crizei nu a constat în problema alegerii preşedintelui ci în incapacitatea guvernării de a conduce cu ţara. Însă dacă pînă mai ieri această incapacitate era oarecum îndreptăţită de lipsa şefului de stat, atunci astăzi guvernarea are noi scuze — lor le încurcă opoziţia.
Vedeţi şi voi ce fel de hotărîri şi idei i-au fost prezentate societăţii moldoveneşti pe parcursul ultimei luni? Voi enumera doar cîteva proiecte ale Alianţei cum ar fi: lichidarea compensaţiilor nominative pentru populaţie, majorarea de 2 ori a lefii tuturor cinovnicilor şi deputaţilor, privatizarea garajului parlamentului, procurarea limuzinelor pentru primele persoane din stat, anunţarea zilei de 7 aprilie drept zi a libertăţii, legalizarea marşurilor legionarilor şi paradelor homosexualilor. Spuneţi-mi vă rog, Pentru aceasta au avut eu nevoie de un Preşedinte pe care l-au căutat timp de 3 ani?
Desigur că o astfel de politică poate fi promovată mai bine în lipsa oricărei opoziţii, doar bazîndu-te pe coruperea deputaţilor şi intimidarea populaţiei. Anume din acest motiv cei care au uzurpat puterea au recurs la un şir de crime noi — limitarea libertăţii de expresie, interzicerea canalului televizat NIT, represiunile împotriva simbolicii istorice moldoveneşti şi a tuturor celor care contribuie la renaşterea ei, schimbarea sistemul electoral astfel încît să garanteze accederea la putere doar a unui grup oligarhic îngust.
Nu ştiu pe ce mizează aceste persoane! Oare chiar cred cu adevărat, că vor putea promova o astfel de politică fără a fi traşi la răspundere? Oare cu adevărat cred că aici, în Moldova, în chiar centrul Europei vor reuşi să renască modelul criminal de guvernare al anilor 90? Oare chiar cred ei că trăncăneala lor europeană şi anticomunismul lor de caricatură le vor servi drept circumstanţe atenuante?
Cunoaşteţi că recent m-am întors de la Strasbourg, unde am avut un şir de întrevederi cu primele persoane din cadrul Consiliului Europei. Cred că nu va fi corect să redau aici în detalii discuţiile noastre, una însă pot s-o spun cu siguranţă: acele aprecieri pe care noi le facem în adresa actualului regim de guvernare dar şi acelea pe care le-am auzit din partea conducătorilor acestei organizaţii europene influente sunt practic identice. Aţi observat cu toţii reacţia internaţională dură la închiderea canalului televizat NIT. Fiţi siguri că aceasta este doar un început. Nu mă îndoiesc de faptul că va urma o reacţie tot atît de categorică vizavi de problema încălcării sistematice a libertăţilor democratice în ţara noastră, de concreşterea conducerii ţării cu criminalitatea şi de alte probleme.
Cu alte cuvinte, cît de isterice şi agresive nu ar fi acţiunile de astăzi ale guvernării, pe liderii lor îi aşteaptă o soartă de neinvidiat — dezaprobarea internaţională şi înfrîngerea politică totală pe plan intern. Numărătoarea inversă a început. Deocamdată nimeni, nici măcar voi jurnaliştii, analiticii şi experţii, nu vede căile datorită cărora actuala guvernare ar putea să evite propria-i înfrîngere ruşinoasă. Deşi mulţi din cei care au fost menţionaţi mai continuă să-i deservească şi să-i lustruiască.
Doi. Despre libertatea de expresie şi interzicerea canalului NIT. Acei care au crezut că comunitatea internaţionale se va împăca oarecum cu această execuţie fără precedent au greşit în propriile calcule. Mai mult decît atît, astăzi partenerii noştri internaţionali indică, cu bună dreptate, că cele întîmplate cu canalul televizat NIT au scos la iveală nişte probleme cu mult mai adînci, decît problema funcţionării libertăţii de expresie în Republica Moldova. Aici este vorba despre subordonarea evidentă regimului de guvernare a chipurile independentului Consiliu Coordonator al Audiovizualului. Despre controlul demonstrativ asupra sistemului judecătoresc. Despre dorinţa de a se răfui cu un canal televizat care emite preponderent în limba rusă. Ne mai vorbind de faptul că NIT a fost închis nu din cauza că lăuda opoziţia ci din cauza că critica guvernarea. Cu alte cuvinte, aceasta ilustrează evident prăbuşirea de sistem în guvernarea ţării şi instaurarea unui regim corupt mafiot pe care le observăm pe parcursul ultimilor 3 ani. Anume din acest motiv pentru partidul nostru care reprezintă interesele a mai bine de jumătate din alegătorii din Moldova, situaţia cu telecompania NIT reprezintă o linie de apărare care nu va fi predată şi părăsită de noi. Nici un dialog, cu nici o ocazie nu vom purta cu guvernarea pînă cînd mai bine de un milion de spectatori nu vor redobîndi accesul la sursa alternativă de informaţie despre cele ce se întîmplă în ţară.
Cu toate acestea noi — opoziţia, dar şi guvernarea — cunoaştem bine că, foarte în curînd, emisia canalului televizat NIT va fi reluată. De acea eu deja astăzi chem la bunul simţ pentru a nu agrava artificial situaţia şi a nu piere timpul în zadar.
Trei. Recent, aţi devenit cu toţii martori ai unei istorii ruşinoase. Această istorie poate fi înscrisă într-o culegere de recorduri ale laşităţii politice. Aplicînd metoda simplei falsificări guvernarea în persoana PLDM a decis să pună la îndoială prioritatea PCRM în organizare în Piaţa Marii Adunări Naţionale a acţiunilor pe 1 mai.
În pofida faptului că noi am depus cererea de autorizare a organizării acestei manifestaţii încă pe 16 martie şi la acel moment, după cum ni s-a comunicat la primărie, nu au mai existat alte cereri, Filat împreună cu primarul Chirtoacă cu orice preţ vor să împiedice organizarea celui de-al doilea Congres Civic. Ei încă nu au decis ce anume vor organiza în Piaţă — întîlnirea lui Filat cu gaşca sa, ori vor transmite Piaţa sindicatelor foarte independente care vor cînta asane şi vor scălda în complimente guvernul pentru viaţa “fericită” a muncitorilor moldavi.
Vreau să spun din start: indiferent de careva scenarii pline de panică, zămislite de aceste personaje, noi numaidecît vom desfăşura la 1 mai cel de-al doilea Congres Civic. Dacă în acel moment Filat se va afla în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sunt sigur că delegaţii Congresului Civic îi vor adresa multe întrebări interesante. Dacă în Piaţă se vor afla sindicatele, atunci şi în acest caz participanţii la Congres şi membrii sindicatelor vor elabora o agendă comună.
La 1 mai, din faţa Academiei de Ştiinţe va începe mişcarea coloanelor Marşului Social. La marş vor participa şi delegaţii din toată ţara a celui de-al doilea Congresul Civic. Vreau să avertizez să nu se mai repete acele greşeli pe care guvernarea le-a comis la 16 aprilie. Să nu fie oprite autobuzele, să nu fie bătuţi paznicii de la întreprinderile transportatoare, să nu fie decuplate numerele de pe unităţile de transport să nu se arunce spini metalici pe şosea. Fiecare ispravă nelegală de acest gen a regimului va provoca o reacţie respectivă simetrică din partea societăţii civile — de la organizarea acţiunilor de protest în centrele raionale, pînă la blocarea tuturor drumurilor.
Noi ne dăm bine seama ce le provoacă panică uzurpatorilor de putere. Vreau însă să-l liniştesc pe prim-ministrul lor — noi nu suntem partidul lui 7 aprilie 2009. Noi nu ne impunem ideile şi nu dorim să obţinem puterea prin metoda pogromurilor, incendierilor şi provocărilor. De acea, guvernarea să se calmeze şi să încerce să reziste pînă la urmă acea zi grea pentru ea de 1 mai, ziua solidarităţii oamenilor muncii, tuturor celor care preţuiesc democraţie şi echitatea socială. Iar pe reprezentanţii mas-media îi chemăm ca în acea zi să fie alături de popor şi să elucideze cinstit evenimentele care se vor întîmpla în capitala moldovenească.
Iar acum, sunt gata să răspund la întrebările Dumneavoastră.
Sursa: www.pcrm.md
Discursul preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin la şedinţa plenară a sesiunii de primăvară a APCERU
PCRM, 23 aprilie 2012
Declaraţia preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin în cadrul Congresului civic de la BălţiRU
PCRM, 31 martie 2012
Discursul Preşedintelui PCRM, Vladimir VORONIN la conferinţa de presă din 19 ianuarie, 2012
PCRM, 19 ianuarie 2012