Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situaţia criminogenă din ţară, care se înrăutăţeşte cu fiecare zi ce trece. Practic în fiecare zi devin cunoscute noi cazuri de omoruri, violuri, alte infracţiuni grave şi deosebit de grave.
În timp ce Ministerul Afacerilor Interne, acoperind neputinţa şi incompetenţa Guvernului şi “Alianţei” în general, afirmă că situaţia este “sub control” şi “numărul infracţiunilor scade”, în ultimii trei ani, Moldova a fost invadată de un val de crime îngrozitoare — omoruri la comandă, atentate şi împuşcături ziua în amiaza mare.
Majoritatea dintre aceste infracţiuni rămîn nedescoperite.
Tot mai des copii din ţara noastră devin marfă, sînt forţaţi să se prostitueze, sînt victime ale abuzurilor sexuale şi a violului. Este suficient să ne amintim de cazul îngrozitor de viol al fetiţei de numai trei ani de la Soroca. Această crimă fără precedent a fost realizată pe fundalul unui sistem creat a “turismului sexual” în care sînt implicaţi activ pedofili străini deopotrivă cu grupările criminale locale.
Societatea moldovenească a devenit martor, a unor cazuri fără precedent, de atentate la viaţa persoanei sau tentative de atentare la viaţă, cum ar fi cazul cazul Răileanu, vice-director ANRE, maşina căruia a explodat de la o grenadă; crima rămîne nedescoperită.
Să ne amintim de scandaloasele omoruri la comandă din ultimii ani, cazul lui Igor Ţurcanu, ex-preşedintele Federaţiei de Tenis; cazul omului de afaceri Igor Basarab; cazul lui Serghei Ganev, consilier local din Ceadîr-Lunga; cazul businessmanul Alexei Veretco din Orhei etc. Nici-o crimă din cele menţionate nu a fost descoperită şi nu are finalitate juridică în justiţie.
Au devenit un lucru obişnuit crimele prelungite/în serie (de exemplu, cazurile cuplurilor de tineri de la Ialoveni şi Durleşti). Pe aceste cazuri, criminalul despre care se spune că este un asasin în serie n-a fost găsit de poliţie. Sau crimele grave îndreptate împotriva poliţiştilor (cazul fostului colaborator al poliţiei din satul Ţipala, raionul Ialoveni; cazul lui Ion Stratulat, pe care în calitate de învinuit figurează Ion Şoltoianu).
Lucrurile au degradat atît de mult, încît este evidentă paralela cu situaţia criminogenă din anii’90, cînd crima organizată reuşise să paralizeze viaţa în ţară.
Se ştie că la începutul anilor’90 grupările criminale au împărţit teritoriul Republicii Moldova pe zone de influenţă, au atras sute de membri — militanţi, care aveau o ierarhie strictă, erau înarmaţi pînă în dinţi şi acţionau cu o deosebită cruzime. Capii lumii interlope din acei ani aveau acoperire politică şi deveniseră atît de puternici, încît sfidau deschis poliţia şi alte organe de ocrotire a normelor de drept.
În ultimii trei ani observăm că practicile criminalităţii organizate specifice anilor’90 revin în Republica Moldova. În acelaşi timp impotenţa/neputinţa Ministerului Afacerilor Interne şi ale organelor Procuraturii denotă tot mai evident faptul că grupările criminale sînt protejate de către politicienii care controlează organele de drept sub umbrela Alianţei de guvernare.
Societatea este îngrozită de creşterea vertiginoasă a infracţiunilor grave, deosebit de grave şi excepţional de grave. Zilnic, jurnalele de ştiri TV abundă cu reportaje despre infracţiuni deosebit de grave, cazuri răsunătoare de corupţie şi abuz de putere, ceea ce induce o stare de spaimă, neputinţă şi trezeşte neîncredere totală faţă de organele de ocrotire a normelor de drept.
Între timp, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, încearcă să camufleze creşterea criminalităţii, acoperindu-se cu argumentul fals că a fost înăsprită disciplina de evidenţă-înregistrare a infracţiunilor.
Un alt paravan după care se ascunde incompetenţa şi iresponsabilitatea unor factori de decizie din organele de ocrotire a normelor de drept este aşa numita “reformă a Ministerului Afacerilor Interne” care nu este altceva decît o mimare a activităţii. MAI nu întreprinde nici o acţiune plauzibilă/credibilă în lupta cu creşterea vertiginoasă a criminalităţii, ci doar se ascunde după statistici mincinoase şi denaturate.
În loc să creeze condiţii adecvate de muncă pentru a spori eficienţa poliţiei, actuala guvernare a recurs la anularea mai multor facilităţi sociale şi financiare a poliţiştilor, ceea ce provoacă creşterea corupţiei şi lipsa de motivaţie pentru investigarea şi descoperirea crimelor.
Mulţi poliţişti oneşti, devotaţi profesiei sunt nevoiţi să-şi caute un alt loc de muncă, deoarece nu se pot regăsi în acest sistem vicios şi corupt.
În aceste condiţii grave, cînd fiecare cetăţean este expus unui pericol real de a deveni victimă a infractorilor, PCRM este convins de faptul că schimbările decorative de personal în cadrul MAI şi Procuraturii nu mai sînt în stare să oprească valul criminalităţii, să cureţe străzile oraşelor şi satelor Moldovei de grupările banditeşti, care funcţionează sub acoperirea reiderilor şi contrabandiştilor de la guvernare.
Cauza răspîndirii atît de agresive a criminalităţii rezidă însăşi în actuala guvernare, care la rîndul ei în mod criminal şi prin metode politice murdare a reprtizat funcţiile în stat şi în special în organele de drept.
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova este ferm convins de faptul că doar demisia întregului regim al “Alianţei pentru integrare europeană” este singura cale de ieşire din situaţia criminogenă catastrofală creată, singura metodă de reîntoarcere a vieţii cetăţenilor Moldovei în albia normalităţii.
Sursa: www.pcrm.md
Declaraţia fracţiunii Partidului Comuniştilor în Parlamentul Republicii Moldova cu privire la acţiunile ilegale ale SIS şi a Procuraturii Generale împotriva opoziţiei parlamentare
PCRM, 22 septembrie 2011
Declaraţie PCRM cu privire la reţinerile ilegale şi tentativa de intentare a dosarelor politice de către noua putere politică din Moldova
PCRM, 23 martie 2010
PCRM anunţă noi încălcări grave admise de colaboratorii MAI în privinţa membrilor săi
PCRM, 23 martie 2010