Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Declaraţia a fost făcută de cel de-al treilea Preşedinte al Moldovei, Vladimir Voronin, în cadrul unei emisiuni radiofonice, comentând programul de guvernare al Alianţei de Integrare Europeană şi modalităţile de colectare a banilor în Bugetul de stat.
“După aceste privatizări şi distrugerea sectorului agroindustrial, bugetul se formează din impozite, contribuţii de la vamă, dar şi ele scad pentru că se reduc relaţiile import-export. Acum, în rezultatul crizei, din cauza secetei care a afectat agricultura în ţara noastră şi în regiune, nu ştim cum vom ieşi din iarnă, eu simt că vom avea probleme, s-ar putea majora preţul la produse”, a specificat cel de-al treilea Preşedinte al Moldovei.
Potrivit sursei citate, “dezvoltarea ţării trebuie să se bazeze pe criterii de perspectivă. Chiar dacă Guvernul se schimbă, trebuie să fie continuitate”. “Inexistenţa continuităţii zăpăceşte toată lumea, agenţii economici în primul rând. Programele naţionale de dezvoltare fiind elaborate, nu pot fi abandonate după schimbarea guvernelor, ci trebuie continuate, acest lucru nu se face, spre regret”, a declarat Vladimir Voronin.
“Noi am majorat Produsul Intern Brut cu peste 55% pe parcursul a 8 ani de guvernare, comparativ cu anul 2000. Actualii guvernanţi aşteaptă numai granturi şi credite, iar ţara intră în datorii. De aceea, astăzi se înregistrează doar câte 0,5–0,7% de majorare a PIB-ului. De unde să fie creşteri de salarii, de pensii, de alocaţii sociale”, a subliniat liderul PCRM.
Politica bugetar-fiscală, adoptată de actuala coaliţie de guvernare, prevede majorarea impozitelor şi a taxelor pe toate direcţiile economice. Chiar şi aşa, Guvernul nu a reuşit în 10 luni curent să asigure 100% de acumulări la buget. Totodată, prognoza de 3,5 la sută creştere economică pentru anul curent, care a stat la baza formării bugetului de stat 2012, s-a dovedit a fi incorectă. Guvernul a anunţat că pentru anul curent creşterea economică se va limita la 0,5–1 la sută.
Sursa: www.pcrm.md