Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimaţi reprezentanţi ai mass-media!
Cunoaşteţi că în ultimele zile asupra Moldovei s-a năpustit o avalanşă de declaraţii a reprezentanţilor Uniunii Europene, Consiliului Europei şi României. Toate declaraţiile acestea conţin îngrijorări cu privire la viitorul Moldovei, la perspectivele ei europene şi starea instituţiilor democratice. Dacă nu analizăm textele acestor declaraţii, putem fi de acord în totalitate cu intonaţia lor categorică.
Într-adevăr, există o sumedenie de motive pentru a fi îngrijoraţi de ceea ce se întîmplă în ultimii patru ani. Să ne amintim de jertfele guvernanţilor aduse pe altarul integrării europene! Cîteva tentative de ignorare a Constituţiei, modificarea Legii cu privire la alegerea preşedintelui, alegerea anticonstituţională a şefului statului, acapararea de către o grupare guvernamentală a sistemului judecătoresc, interzicerea deschisă a libertăţii de exprimare şi lichidarea televiziunii de opoziţie, interzicerea simbolurilor comuniste, suprimarea demonstrativă a drepturilor minorităţilor naţionale, acapararea prin atac de tip raider a Adunării Populare din Găgăuzia, modificarea rapidă a legislaţiei electorale în favoarea posibilităţilor corupţioniste a unui partid politic, acapararea de-facto de către acest partid a Curţii Constituţionale şi manipularea deschisă a deciziilor ei, interzicerea pentru 240 de mii de cetăţeni ai Moldovei, deţinătorii de paşapoarte de tip ex-sovietic, de a-şi exercita dreptul la vot.
Din păcate toate aceste acţiuni ale Alianţei de la guvernare dacă şi erau criticate şi contestate, dar nu duceau la reacţii “explosibile” din partea instituţiilor paneuropene. De exemplu, pe 2 mai Curtea Supremă de Justiţie a recunoscut ca legală interzicerea postului de televiziune NIT. Dar în declaraţiile funcţionarilor europeni nu găsim nici un cuvînt referitor la această decizie antidemocratică şi antieuropeană. Pentru funcţionarii de rang înalt de la Bruxelles şi Strasbourg, se pare, astfel de decizii sînt doar mărunţişuri. La fel ca şi creşterea tensiunilor din zona de securitate a conflictului transnistean, politica îndreptată spre separarea rapidă a Transnistriei de restul Moldovei, efectuată sub monitorizarea consilierilor europeni.
Ce i-a indignat aşa de profund pe sponsorii “poveştii de succes” moldoveneşti? Ce i-a speriat într-atît pe Catrin Ashton şi Jean-Klaude Mignone? Unde au văzut ei ameninţare pentru modernizarea europeană a Moldovei?
Ameninţarea constă în faptul că două partide cu viziuni ideologice şi politice diametral opuse au decis să restabilească în Moldova regulile de joc democratice: să restabilească sistemul electoral care a funcţionat timp de 20 de ani, să rupă Curtea Constituţională din schemele corupte, să o impună să judece după lege şi nu după legea dolarului, să creeze condiţii pentru alegeri libere şi democratice, anulînd orice şanse pentru oligarhi de a cumpăra voturile alegătorilor. Şi toate acestea pun cruce pe viitorul european a Moldovei?
Bine, recunoaştem: încă niciodată nici structurile de vîrf ale UE, nici reprezentanţii Consiliului Europei nu au acţionat într-atît de deschis şi cinic. Niciodată anterior ei nu şi-au permis să facă declaraţii care provoacă nu doar protestul populaţiei, dar şi dispoziţii antieuropene la Chişinău. Niciodată anterior funcţionari europeni cu autoritate nu jucau rolul de “avocat al diavolului”. Astăzi pentru noi au devenit mai clare nişte fapte. Le voi enumera.
Primul fapt. Intervenţia informaţională rapidă din partea UE şi a Consiliului Europei înseamnă că integrarea europeană a fost şi este percepută de către Bruxelles şi Strasbourg nu de pe poziţiile supremaţiei legii şi extinderii libertăţilor şi garanţiilor democratice, ci în calitate de un proiect geopolitic.
Sensul acestui proiect este simplist: de a împiedica cu orice preţ parteneriatul dintre Moldova şi Rusia, de a anula şansele pentru fortificarea relaţiilor integraţioniste ale Moldovei în spaţiul post-sovietic. Ba mai mult, astăzi este clar că Moldovei pe orbita europeană este privită din Bruxelles nu în calitate de stat independent, ci ca o enclavă politică coruptă, separată de Transnistria şi supusă României.
Anume din cauza aceasta orice alternativă, precum eventuala victorie a opoziţiei parlamentare actuale — Partidului Comuniştilor — este privită ca o ameninţare pentru această “integrare europeană”. Iar orice formă de degradare democratică a ţării noastre, acapararea sistemului judecătoresc şi politic de către o grupare criminală este privită ca un succes. Şi nu-i nimic că şase judecători ai Curţii Constituţionale din şase sînt cetăţeni ai României, nu-i nimic să este persecutată opoziţia parlamentară şi libertăţile civice, nu-i nimic că este profanată Constituţia — toate aceste elemente se înscriu în acest proiect geopolitic.
Al doilea fapt. Menţionăm, că declaraţiile isterice ale Strasbourg-ului şi Bruxelles-ului reprezintă astăzi cea mai serioasă lovitură aplicată modernizării europene a Moldovei. Este o palmă aplicată tuturor cetăţenilor ţării care au mai crezut sincer că deciziile la un astfel de nivel nu pot fi luate sub presiunea primitivă a corupţiei personale şi a xenofobiei păstrate de pe timpurile “războiului rece”. În momentul decisiv cînd majoritatea cetăţenilor au sperat în susţinerea Vestului în lupta cu mafia moldovenească, Vestul a luat partea mafiei. Uniunea Europeană a pledat nu pentru valori, ci pentru bani, nu pentru soluţionarea unei dispute politice interne, ci pentru escaladarea conflictului.
Al treilea fapt. Astăzi opinia şefilor europeni ne interesează cel mai puţin. Autoritatea acestor şefi în Europa nu este cu mult mai mare decît în Moldova. Pe noi ne interesează în primul rînd opinia cetăţenilor din ţara noastră. Iar ei susţin toate deciziile care au fost adoptate vinerea trecută. În principal pentru că aceste decizii cresc speranţele în declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, a unor alegeri libere şi democratice, în decriminalizarea ţării şi un viitor demn şi democratic.
În acelaşi timp vom continua să explicăm poziţia noastră în Vest şi Est. Nu intenţionăm să ne supunem declaraţiilor “mentorilor”, care şi-au permis să încalce normele morale, să calce peste onoare, cinste şi aşa-zisele valori europene. Valori, care printre altele, sînt apropiate nu doar pentru deţinătorii de paşapoarte europene, dar şi pentru toţi cei care se consideră moştenitorii şi continuitorii Marii Victorii asupra fascismului.
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Sursa: www.pcrm.md