Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | avere.md
Stimate Parlament,
Atunci cînd la fracţiune se discuta problema votului de neîncredere Prim-ministrului am fost într-o poziţie dificilă. De ce? Deoarece anume fracţiunea PCRM a obţinut demisia lui Filat şi a Guvernului său cu formularea “pentru corupţie”. Da oare Leancă şi marea majoritate a miniştrilor săi nu sunt din acel Guvern? Oare, într-o noapte toţi aceşti miniştri au putut să se transforme în făt-frumoşi, să devină curaţi şi cinstiţi? Nu! Şi ca rezultat — noi avem cel mai neprofesional Guvern de la proclamarea independenţei şi cel mai indecent şi dezonorat Premier.
Organul legislativ suprem al statului se află într-o situaţie deloc simplă. Pe de o parte, fracţiunea PCRM a exprimat votul de neîncredere Prim-ministrului şi Guvernului, învinuindu-l pe Premier în depăşirea împuternicirilor legale şi constituţionale prin faptul, că el personal, fără consultări cu cabinetul de miniştri, Parlamentul, societatea civilă a luat decizia de aderare a Moldovei la sancţiunile UE contra unor cetăţeni din Ucraina şi Federaţia Rusă. Apoi acelaşi Prim-ministru şi ministrul afacerilor externe public au negat acest fapt. Mai mult ca atît, ei refuză să prezinte Parlamentului copiile notelor adresate UE, care ar confirma poziţia adevărată a guvernului.
Pe de altă parte, noi avem declaraţia din 19 martie a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, care a salutat aderarea Moldovei la aceste sancţiuni. În continuare, noi urmărim încercările de a închide gura cu ajutorul mijloacelor de informare în masă, aflate sub controlul regimului guvernant.
Toată această intrigă primitivă este destul de grăitoare. Ea vizibil demonstrează pe cît de mincinos şi ipocrit este regimul instalat în ţară de coaliţia de guvernare. Prin decizia de aderare la sancţiuni guvernarea nu s-a limitat. Ea clar se înscrie într-un sistem de declaraţii, care răsună în ultimele zile. Oare, nu reprezentantul oficial al Moldovei la ONU a declarat despre necesitatea de lipsire a Rusiei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate a ONU? Nu oare, însăşi reprezentanţii coaliţiei de guvernare au înaintat iniţiativa de interzicere a retransmiterii în Moldova a mijloacelor de informare în masă ruseşti şi ieşirea din CSI? Nu, Premierul Leancă a primit de la adjuncta Secretarului de Stat al SUA 10 milioane dolari SUA pentru consolidarea securităţii a nu se ştie care frontieră, împreună cu complimente publice pentru poziţia grăitoare antirusă? Nu însăşi Premierul, încurajat de ghionturile de la spate a lui Băsescu, se grăbeşte deschis să semneze un aşa Acord de Asociere cu UE, care va lipsi ţara de suveranitate şi în sfera de securitate, şi pe problemele de politică externă, ne mai vorbind de asuprirea economică a ţării?
Noi nu înţelegem de ce Premierul şi alţi demnitari nu declară deschis, ce se face practic în fiecare zi? De ce nu recunoaşteţi, că din numele minorităţii societăţii moldoveneşti, Guvernul duce o politică antimoldovenească şi antirusească? Oare Domnul Leancă, în desfăşurarea acestei politici, este gata, după cum deja a devenit o tradiţie în coaliţie, să încalce Constituţia, statutul de neutralitate a Moldovei, colegialitatea, caracterul public în adoptarea deciziilor?
O atare făţărnicie, precum şi o înşelăciune fricoasă noi vedem în atitudinea regimului faţă de evenimentele, care au avut loc 5 ani în urmă, faţă de pogromul de la 7 aprilie 2009. Ba ei numesc aceste evenimente provocaţie a comuniştilor şi a serviciilor secrete ruse, ba ei cu mîndrie le numesc revoluţie şi se decorează unul pe altul cu medalii şi prime. Aşa se comportă doar fricoşii şi mercenari nenorociţi, care sunt lipsiţi de orice sentiment de responsabilitate faţă de popor, lege şi istorie.
Domnule Leancă! În zadar aţi îmbrăcat masca europeană. Dumneavoastră şi guvernului dumneavoastră mai mult vi se privesc penele şi brîul aborigenilor, care sunt gata să schimbe toate valorile propriului pămînt şi popor pe mărgele de sticlă. Chiar dacă dumneavoastră promovaţi un curs deschis îndreptat spre destabilizarea în regiune, la dezicerea demonstrativă de Transnistria, de întărirea frontierei interne pe Nistru, de lichidare a independenţei moldoveneşti, atunci apăraţi-vă deschis poziţia.
Dar dumneavoastră, şi Guvernul, toată coaliţia voastră merge pe altă cale, pe calea unei minciuni nesăbuite (exagerate) şi viclenie criminală. Martin Luther spunea: “Minciunea este ca un bulgăre de zăpadă: cu cît îl rostogoleşti mai mult, cu atît este mai mare”. Acest adevăr, care a fost rostit mai mult de 500 ani în urmă, caracterizează cu exactitate tot ceea ce face puterea în ultimii ani.
Stimate Parlament,
Fracţiunea Partidului Comuniştilor cere demisia Guvernului Leancă pentru samavolnicie, pentru uzurparea puterii, pentru minciuna devenită deja un sistem şi pentru înşelăciunea poporului moldovenesc. Noi cerem, ca într-o aşa soluţie nu atît de simplă, situaţie explozivă externă, guvernul provocatorilor şi instigatorilor să fie înlăturat de la adoptarea unor decizii atît de importante.
La momentul actual Moldova are nevoie de adevăr, onestitate şi competenţă. Ea nu are nevoie de acorduri coloniale cu UE şi cu atît mai mult conflict cu Europa, dar are nevoie de un nou Acord cu Uniunea Europeană. Un aşa acord, despre care recent (chiar ieri) au declarat Franţa, Germania şi Polonia, care nu limitează ţara noastră în intensificarea parteneriatului strategic cu Rusia şi integrarea în Uniunea Vamală. În situaţia actuală Moldova cu adevărat are nevoie de o guvernare în spirit european. O guvernare responsabilă, democratică, care se bazează pe părerea majorităţii populaţiei, guvernare care nu se teme să dea cuvînt poporului la referendum şi guvernare care este gata public să-şi apere poziţia.
Timpul acordurilor de la Munich (Miunhen) a trecut. Moldova nu este colonie şi nici o dată nu va deveni. Moldova are nevoie de puterea poporului, de pace şi de o dezvoltare de lungă durată.
Vă reamintesc cum sună articolul 2 din Constituţie:
Articolul 2
Suveranitatea şi puterea de stat(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituţie.
(2) Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.
Fiecare dintre noi este obligat să ne amintim sacru şi să apărăm acest principiu fundamental al Constituţiei!!!
Vă mulţumesc pentru atenţie.
Sursa: www.pcrm.md